Bernadett

Grecsó Zoltán: Tudatos életvezetés tánccal

2015.01.31. 10:28

Programkereső

A Műhely Alapítvány 1999-ben elindított programja a Trafóban Állandó Táncórák Demonstrációja 2015 címen február 1-jén ismét látogatható. Céljuk, hogy fiatalok és idősebbek képzettségtől függetlenül próbálhassák ki a különböző kortárs tánctechnikákat. Grecsó Zoltán táncos-koreográfust, a Willany Leo improvizációs táncestek vezetőjét saját óráiról kérdeztük a program kapcsán. INTERJÚ

- Te milyen célt látsz nem szakmabeliek számára a tánctanulásban, illetve a táncoktatásban?

- A táncoktatás fontosságának számtalan oka lehet. Elsősorban egy lehetőség az emberi test feltérképezésére, és ez nagy esély minden ember számára. Merthogy a testünk működése sajnos ismeretlen a többség számára. Használja, de nem „ért hozzá". Pedig nagyon fontos, hogy megértsük testünk anatómiai adottságait, lehetőségeit és a tudást alkalmazva kibéküljünk vele, összhangban éljünk vele. Ez pedig nem csak a művészetre fogékony embereket érdekelheti, az, hogy hogyan működünk. A test nevelését sok esetben ugyanazokkal az alapvetésekkel, szabályszerűségekkel kell elkezdeni. Ezért fontos, hogy a harmonikus mozgás fontosságát ne bagatellizáljuk el.

Ezen túl a táncoktatás fontos része még a kreativitást fejlesztése, én ezt egyfajta beavatásnak nevezem. A tánc szeretetére nevelés összefügg a nyitottság a kreativitás és a figyelem képességeinek elsajátításával. Azok a gyerekek, akik művészeti oktatásban vesznek részt, mindig sokkal életre valóbbak, nyitottabbak, mint akik nem.

Grecsó Zoltán (foró: Dusa Gábor)
Grecsó Zoltán (foró: Dusa Gábor)

- Mit tapasztalsz, mennyire nehéz megmozdítani az utca emberét, valakit, aki még sose járt hivatalos táncórán?

- Nagyon nehéz és egyben nagyon könnyű is. Előfordul, hogy nehéz őket becsalni, bár erre is megvannak az eszközök. Az egyetlen probléma, a túlzó kritikai érzék lehet. Aki másokat túlhajtottan kritizál, az egyszer magát is kikezdi. Egy ilyen érzékeny területen, ahol a tükör mindig mérlegelésre késztet, ez különösen fontos. Hogy ne vigyük túlzásba önmagunk értékelését. Merjünk esetlenek lenni, csetleni botlani. Egy őzgida sem érzi magát kellemetlenül akkor, ha szétcsúsznak a lábai az első lépéseknél. Ne értékeljünk, elemezzünk rögtön, hagyni kell a táncot működni, és akkor jól fogjuk magunkat érezni.

Grecsó ZoltánGrecsó Zoltán (fotó: Dömölky Dániel)
Grecsó ZoltánGrecsó Zoltán (fotó: Dömölky Dániel)

-  Milyen típusú gyakorlatokat takar a te órád, aminek az Áramló és visszapattanó címet adtad?

- Az áramló és visszapattanó két mozgásminőséget takar. Először mindenképpen a tánc, a kortárs mozgáskultúra alapjait kell tisztázni a résztvevőkkel. Ez eltart egy darabig, de ha ez megvan, akkor biztos lehetek abban, hogy senki sem sérül le az órámon. Az áramlás és a visszapattanás talán a két legergonomikusabb mozgásforma. Ahol az energiák a kellő pillanatban szabadulnak fel, és így mindent könnyeddé tesznek. Az én órám nem a „nagyon leizzadtam" típusú óra. Release-technikát tanítok, ahol lazulni tanulunk. Testileg, lelkileg.

- Miben segít nekünk a tánc a hétköznapokban? Van funkcionális haszna is?

- Ahogy említettem, a test funkcionális használata nagyon fontos. Minden kék foltból, amit ilyenkor szerzünk, következtetni lehet, hogy milyen testrészek nem kapcsolódnak be megfelelően a test mozgatásába. Ha valaki elesik a biciklivel, de az én órámon reflexé nevelődött benne a „tenyér, könyök váll"-kapcsolat, akkor nem fogja magát megütni, ez biztos. A testtudat alakítása pedig életünk legfontosabb célja lehet. A jelenlét, a koncentrációm olyan alapfogalmak, amelyek elengedhetetlenek a tudatos életvezetésben.