Klaudia

Ecset a táncos, vászon a színpad, licitálni ér!

2015.02.18. 13:39

Programkereső

Gergye Krisztián Mondíjas Aukció című előadásán minden a szemünk előtt zajlik. Az emberi test elárverezhetővé válik február 18-án a Trafó színpadán.

Ezen az aukción olyan festmények kerülnek kalapács alá, amik a szemed előtt születnek, és nem is akárhogyan: Gergye Krisztián szóló performanszában színes festékkel keni be fehér szmokingját és testét, majd elegáns, de a legkevésbé sem szokványos mozgásával mázol a padlón heverő vászonra. Szürreális és magával ragadó mozdulatai nyomot hagynak a szűz felületen, így hoz létre minden előadáson új műalkotásokat. A darab első részében egy improvizatív táncprodukciót tekinthetünk meg, aztán kezdetét veszi az igazi aukció: szabadon licitálhatunk a kikiáltott képekre. Az előadás 2014-ben elnyerte a VI. Monotánc Fesztivál fődíját, a Monodíjat. Február 18-án látható az előadás a Trafóklubban.

A produkció alkotója egy bizonyos „name", aki színpadi előadók személyisége mögé bújva valósítja meg sajátos művészi koncepcióját, ezúttal éppen Gergye Krisztián bőrébe bújva. „name" egy ismeretlen festő, akinek ecsete a táncos, vászna a színpadi tér. A táncelőadás csak mellékes velejárója az alkotásnak, a cél a képek létrehozása. A mozgás pusztán képzőművészeti gesztussor, önzetlen cselekmény a festészetért. Képzőművészünk missziója, hogy a személytelenséget a maximumig vigye, és ebben mutassa fel a legszemélyesebbet: kisajátítja a test nyomait, megőrzi értékítéleteitől való függetlenségét.  Munkásságát leginkább a végtelen alkotói vágy és a teljes anonimitás jellemzi.

Aukció - Gergye Krisztián
Aukció - Gergye Krisztián

A közönséget minden előadásban az a szerencse éri, hogy licitálhat a produkció során készülő eredeti „name" festményekre. Azok a késznek kikiáltott képek pedig, amelyek nem találnak gazdára, azonnal megsemmisülnek.

Gergye Krisztián művészetére leginkább a képzőművészeti gondolkodásmód jellemző. Schiele, Bacon és Freud hommázsai a magyarországi táncszcéna jelentős előadásai voltak, de rendezett és koreografált a Nemzeti Színházban, az Átriumban és a Belvárosi Színházban is. 1999-óta Ágens operaénekesnő állandó alkotótársa. Számos előadásdíj mellett alkotói munkásságáért 2008-ban a Magyar Táncművészek Szövetségétől megkapta az Évad Legjobb Alkotója díjat, 2009-ben a Harangozó-díjat, 2010-ben az Imre Zoltán-díjat.