Gábor, Karina, Ders

Eltáncolt hatalmi játszmák

2015.02.24. 12:38

Programkereső

A Kulcsár Noémi Tellabor A vágy villamosa után ismét prózai alapanyaghoz nyúl legújabb koreográfiájában, a Macbethben, mely március 6-án a MoM-ban debütál.

Kulcsár Noémi társulatával azzal kísérletezik, hogyan lehet egy klasszikus darabon keresztül, mozdulatnyelven az örök hatalomvágy aktualitásáról beszélni. „A Macbeth című tragédia halhatatlan tanulsága, hogy a félreértelmezett hivatástudat, a beteges nagyravágyás és a hamis uralkodói szellem pusztító, torz lelkivilágú figurákat szül. Amikor a fölöttünk álló, dilettáns és rossz vezetők miatt szenvedünk, Shakespeare megnyugtató igazságot szolgáltat számunkra Macbeth tragédiájával" - írják az előadás beharangozójában. Kulcsár Noémi a hatalom torzító erejét bábfigurákkal kívánja érzékeltetni a színpadon.

Csere Zoltán
Csere Zoltán

A babonák és a látomások világa, továbbá a Shakespeare-mű misztikuma, motívum- és szimbólumgazdagsága kiváló alapanyag a tánc- a mozdulatművészet számára. A darab két főszerepében Csere Zoltán (Macbeth) és Szarvas Kriszta (Lady Macbeth), a Szegedi Kortárs Balett egykori vezető táncosa lesz látható. Az előadás a Nemzeti Táncszínház és a Mom Kulturáli Központ együttműködésében valósul meg.