György

Jubileumi Lábán Rudolf-díj: 2015 nomináltjai

2015.04.04. 09:40

Programkereső

Nyilvánosságra hozta a Lábán Rudolf-díj kuratóriuma a tíz éves díj idei nomináltjait. Ezúttal egy meglepetésekkel teli gálaest keretében adják át a tavalyi esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó elismerést. Idén április 26-án a Rövidhullám című esti eseményen derül fény a nyertesekre. Az elmúlt évek díjazott koreográfusai is fellépnek rövid meglepetés produkciókkal.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi színház díját, amely az első hét évben fellépési lehetőséget és pénzjutalmat jelentett, ma már csak dicsőséget.

A halandóság feltételei - Hodworks
A halandóság feltételei - Hodworks

A Parallel alapítvány és a Trafó által szervezett idei díjátadón az elmúlt tíz év díjazott koreográfusai közül néhányan próbára teszik magukat, és beleugranak az ismeretlenbe. Egy megadott témára készítenek ötperces koreográfiát a felkért művészek, a téma viszont számukra is csak aznap délelőtt derül ki. Váratlan fordulatokat ígér az est, csupán egy dologban lehetünk biztosak: a közös kiindulópontban. Ami mindenki számára egyformán adott, az az üres színpad, az előre beállított fények és hangtechnika, valamint egy félórás színpadi próbalehetőség. A rendelkezésre álló rövid próbaidőnek köszönhetően az este folyamán nagy szerepet kap majd az improvizáció, és ez által a kockázatvállalás is. Amit látni fogunk, az meglepetés lesz a néző és talán az alkotó számára is. Az est beszélgetéssel zárul.

A Lábán-kuratórium tagjai:

Artner Szilvia Sisso - újságíró, kritikus

Fuchs Lívia - tánctörténész, tánckritikus

Halász Tamás - tánckritikus, szerkesztő

Králl Csaba - tánckritikus

Rényi András - esztéta

Százados László - művészettörténész

A 2015-ÖS LÁBÁN RUDOLF-DÍJRA NOMINÁLT 2014-ES ÉVI PRODUKCIÓK:

Body Lotion co-dance: L é p é s I d ő
Alkotók, előadók: Arany Virág, Hadi Júlia

Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ: "there's an elephant in every room..."
Koreográfus: Fülöp László

AJDa - A Joint Dance AdVenture from Hungary: Gyönyerő
Alkotók: Ábrányi Krisztina, Burus Tamás, Dömötör Luca, Dragos Dániel, Kancsó Luca, Lévai Viola, Sessi Krisztina, Szombati Anett, Oberfrank Réka, Vavra Júlia

Hodworks: A halandóság feltételei
Koreográfus: Hód Adrienn

Réti Anna - Ido Batash: Ego Trip
Alkotók: Réti Anna, Ido Batash

Rózsavölgyi Zsuzsa - Terebessy Tóbiás: Öreg tó
Alkotók: Rózsavölgyi Zsuzsa - Terebessy Tóbiás