Gertrúd, Patrik

Bécs és Belgium is a magyar Hinokit akarja

2015.04.16. 15:35

Programkereső

A Trafóban két részletben is bemutatott Hinoki 2.0 bekerült az egyik legrangosabb táncfesztivál, a bécsi ImPulsTanz 8:tension programjába. A produkció nemzetközi meghívásainak sora folytatódik novemberben, ugyanis a francia-belga Next Festivalt is ez a darab nyitja meg.

Az előadás első verzióját, a Hinokit tavaly októberben mutatták be a Trafóban, amit azóta átdolgozott a koreográfus. Mészáros Máté a darab első változatában fizikalitás és a mozgás nyelvére fordított le egyetemes, megválaszolhatatlan kérdéseket, ösztönöket és érzéseket: a rombolás igényét, az újrakezdés lehetőségeit, az elmúlást és a gyászt, a magányt és a kétségbeesést.

Hinoki 2.0
Hinoki 2.0

Az újjászületett Hinoki 2.0-ában fekete polifoam törmelék borítja a színpadot, holdbéli táj veszi körül a táncosokat. A táncosok harcolnak vele, eltemetik benne egymást, vagy romantikus táncukkal varázsolják el a nézőt. A szereplőgárda pedig nem akármilyen, a koreográfus választása olyan táncosokra esett, akik külföldön is folytattak tanulmányokat, dolgoztak, itthon kevéssé megszokott mozgásnyelvet is beszélnek. Az első verzió hazánkban is nagy szakmai figyelemnek örvendett.

Az Európai Unió támogatásával működő nemzetközi Life Long Burning (LLB) program, amely kortárstánc és kortárs színházi alkotók munkáját segíti elő, nemzetközi koprodukciókat támogat. Kutatási programjai által a táncoktatás és fejlesztés elméleti kérdéseivel is foglalkozik. A program magyar partnerén, a Műhely Alapítványon keresztül számos magyar alkotó kapott rezidencia lehetőségeket, koprodukciós támogatást. A Hinoki azonban egy másik partner szervezet, a belga Ultima Vez társulat révén került az LLB-be. Mészáros Máté koreográfus évek óta a belga Wim Vandekeybus alapította társulatnál dolgozik, ezúttal azonban az Ultima Vez Ulti'mates programjának keretében kapott lehetőséget rá, hogy saját koreográfiáját hozza létre. Az előadás magyarországi producere a SÍN Kulturális Központ, amely évek óta segíti a feltörekvő magyar kortárs tánc produkciók létrehozását és továbbélését.

Hinoki 2.0
Hinoki 2.0

A bécsi ImPulsTanz a világ egyik legnagyobb és legrangosabb nemzetközi kortárstánc és performansz fesztiválja. Egy öthetes programsorozat, amelyre a világ minden tájáról profi táncosok és koreográfusok érkeznek produkcióikkal. A bécsi székhelyű, nagy szakmai elismertségnek örvendő ImPulsTanz fesztivál az LLB programban létrehozott produkciókból mutat be egy válogatást az 8:tension elnevezésű programjában. A Hinoki 2.0 az első magyar produkció, amely bekerült az 8:tension válogatásába.

A SÍN és az Ultima Vez közös produkciója nem csupán a bécsi válogatók tetszését nyerte el, hiszen egyre több fellépési lehetőség találja meg a csapatot. Csak egy a sokból a nyári szereplés, a Hinoki 2.0 november 13-án például Kortrijkben nyitja meg a frankofón NEXTFESTIVAL-t.

Az alkotók nemcsak a játszási lehetőségekkel gazdagodtak, de az ImPulsTanz kereteiben részt vehetnek egy a Danceweb által szervezett workshopon is, ahol sok más professzionális táncossal közösen dolgozhatnak nemzetközi hírű koreográfusok és mesterek kurzusain. A Danceweb az LLB program főkoordinátora, amely nagy hangsúlyt fektet a fiatal alkotók megmutatkozási és szakmai fejlődési lehetőségeinek biztosítására. 


 További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.