Béla

Hip-hop, mazsorett együtt mozog

2015.04.20. 13:52

Programkereső

Április 25-én Salgótarjánban lép fel az Ifjú Szivek Táncszínház. Kakukktojás című előadásukat az Egy szív dobban címmel megrendezésre kerülő Tánc Világnapi Gála keretében tekinthetik meg az érdeklődők.

A Kakukktojás nem hagyományos táncszínházi előadás. Ahhoz, hogy felismerjük a Kakukktojást, javasolt interaktívan kapcsolódni a táncművészekhez, akik a közismert, modern műfajokon - hip-hop, mazsorett, menüett, flamenco, lindy hop - és ritmusokon keresztül ismertetik meg a közönséget a hagyományos magyar táncokkal, ritmusokkal. A közkedvelt, népszerű modern műfajok és a néptánc párhuzamba állítása inspirálja a fiatalabb és idősebb nézőket, hogy egy különleges színházi élmény keretében közelebb kerüljenek kulturális örökségünkhöz.

Az előadás a pozsonyi bemutatót követően zajos sikert aratott a közelmúltban véget ért felvidéki turnén, igazolva Hégli Dusán koreográfus elképzelését, hogy egy táncelőadásba is sikeresen be lehet vonni a közönséget. A Kakukktojásban közreműködik Balogh Kálmán világhírű cimbalomművész, aki a közelmúltban csatlakozott a művészeti csoporthoz.

Az Ifjú Szivek Táncszínház a kárpát-medencei magyar néptáncmozgalom, a szlovákiai magyar kulturális élet és táncművészet egyik jelentős műhelye. Székházukban működik Ifjú Szivek Táncszínház, a szlovák főváros egyetlen magyar kőszínháza, egyúttal a város magyar kulturális életének jelentős színhelye. A társulat a Kárpát-medence tradicionális tánc- és zenekultúráját színházi táncelőadásain keresztül társadalmi értékként mutatja be.

Kakukktojás - Ifjú Szivek Táncszínház
Kakukktojás - Ifjú Szivek Táncszínház

Előadásaikban kiválóan ötvözik a hagyományos néptáncot és a kortárs színházat, emellett produkcióikban kitüntetett figyelmet kap a szlovákiai magyar hagyományos néptánc és népzene színpadi megformálása. Produkcióikat láthatták már New-Yorkban, Stockholmban, valamint Genfben és Sydneyben egyaránt. Az április 25-én 15 órakor kezdődő Tánc Világnapi Gála másik kiemelt fellépője a Nógrád Táncegyüttes, akik Palóc Madonnák című előadásukkal lépnek közönség elé.