Márk

Átadták az idei Lábán Rudolf-díjakat

2015.04.27. 15:30

Programkereső

Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ "there's an elephant in every room...", valamint az Arany Virág és Hadi Júlia alkotta Body Lotion co-dance LépésIdő című előadása kapta a 2014-es év legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjakat.

A díjazottak április 26-án, vasárnap este a Trafó Kortárs Művészetek Házában megrendezett tizedik gálaest keretében vehették át az elismerést. A díjjal járó emlékplakettet Gerhes Gábor képzőművész és Láng Annamária színésznő adta át a győzteseknek. Az Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus, Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus, Halász Tamás tánckritikus, szerkesztő, Králl Csaba tánckritikus, Rényi András esztéta és Százados László művészettörténész alkotta zsűri a Magyarországon tavaly bemutatott táncelőadások megtekintése után nevezte meg azt a hat produkciót, amelyet méltónak tartott a díj elnyerésére.

There's an elephant in every room... - Fülöp László - I. Berlini Magyar Táncfesztivál
There's an elephant in every room... - Fülöp László - I. Berlini Magyar Táncfesztivál

A testület közvetlenül a díj átadása előtt, titkos szavazással döntött arról, hogy Fülöp László és a SÍN Kulturális Központ "there's an elephant in every room...", valamint az Arany Virág és Hadi Júlia alkotta Body Lotion co-dance LépésIdő című előadása kapja meg a 2014-es év legkiválóbb táncelőadásának járó díjat.

A Rövidhullám című estet az elmúlt évek néhány díjazott koreográfusának - Goda Gábor, Árvai György, Kovács Gerzson Péter, Duda Éva, Kun Attila, Pataky Klári és a Dányi-Molnár-Vadas trió - rövid, ötperces etűdjei színesítették. Az alkotók vasárnap reggel kapták meg a témát - "lampionszemeitek" -, és egy napjuk volt a felkészülésre.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház 2005 őszén alapított szakmai díjat a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére. Az elismerést a 20. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról nevezték el.