Konrád

Hát mi baja van ennek a szegény fiúnak?

2015.09.28. 10:34

Programkereső

Nem, a videó címével és a mozdulatsorokkal ellentétben a felvételen látható fiatalember nem őrült meg, ő csupán egy krumptáncos Szenegálból. Na de mi is az a krump? És miről szól ez a klip?

A krump egyik ismert képviselője a libériai származású, Szenegálban élő Dexter, aka Pierre-Claver Belleka. Ő látható most Christopher Michael Tew angol dokumentumfilmes és fotós kisfilmjében, amit a Dakarban élő árvák bandaháborúja ihletett. Az energikus zenével alátámasztott képsorok nemcsak művészi igényességről árulkodnak, hanem akár szociográfiai tanulmánynak is beillenének.

A street dance műfajába sorolandó krump a kilátástalanság és reményvesztettség érzéséből született meg 2000 környékén Los Angeles főleg feketék lakta, veszélyes negyedeiben. Az erőteljes, agresszívnek tűnő kifejezésforma harcművészeti elemeket is tartalmaz, és arra is kiváló, hogy lövöldözés helyett a fiatalok így vezessék le dühüket, és így keltsenek tiszteletet egymásban.

A műfaj az afrikai törzsi táncok jegyeit is magukon viseli, gyakran ki is festik arcukat a táncosok. Ha jobban elmélyedne a stílusjegyeiben, vagy szeretné levezetni a munkahelyi stresszt, az alaplépéseket itt sajátíthatja el: