Bernát, Felícia

Fidelio Klasszik: Balassa, Gyöngyösi, Keller

2015.10.09. 10:01

Programkereső

A Fidelio és a Klasszik Rádió magazinműsorának október 10-i adásában megszólal még Katona Péter gitárművész és Vági Bence koreográfus is.

A CAFe Budapest a hazai operaélet egyik régi adósságának törlesztésére vállalkozik október 16-án. Balassa Sándor negyedik operája, a Kodolányi János drámája nyomán komponált Földindulás másfél évtizede vár bemutatásra. Balassa Sándor fél évszázadnál hosszabb gazdag művészi pályája során – függetlenül attól, hogy a legkülönbözőbb modern zenei műhelyek felől milyen újabb és újabb impulzusok érték – következetesen megmaradt melódiától ihletett, „éneklő” zeneszerzőnek, olyankor is, amikor nem énekhangra, hanem hatalmas zenekarra komponált. A Földindulás című operának régóta elkötelezett dirigens, Medveczky Ádám a közelmúltban így nyilatkozott: „Nagyon örülök, hogy koncertszerű előadásban bemutathatom Balassa Sándor darabját. Egy kis kísérletezés után a magyar zeneszerzés visszatért a zene klasszikus alappilléreihez, a melódiához, a harmóniához és a ritmushoz”. A Földindulás című opera ősbemutatója előtt Balassa Sándor zeneszerzőt kérdeztük.

Fotó: Forrás: Zeneakadémia képgyűjteménye

A Filharmónia Magyarország idén az ország öt nagyvárosában, valamint első alkalommal egy határon túli városban rendez koncerteket a Korunk Zenéje Fesztivál keretében október 1. és 18. között, hogy bemutassa a kortárs zeneszerzők műveit a nagyközönségnek. Kolozsvár, Eger, Szeged, Budapest, Miskolc és Pécs várja izgalmas helyszínekkel a kortárs zenét kedvelőket. A fesztivál egyik idei kiemelt programja a 40 éves Gyöngyösi Levente szerzői estje. A nőikari kompozíciókat, valamint a Karácsonyi oratóriumot bemutató hangverseny október 8-án Kolozsváron, a zeneszerző szülővárosában hangzott el, október 11-én azonban a budapesti közönség is meghallgathatja a Szent Imre templomban. Az esten közreműködik két neves nyíregyházi kórus, a Pro Musica Leánykar és a Cantemus Vegyeskar, valamint az Orfeo Zenekar tagjaiból alakult kamaraegyüttes előadásában.

Gyöngyösi Levente
Gyöngyösi Levente
Fotó: Varga Máté

A Concerto Budapest október 11-én egy különleges és a terveik szerint hagyományteremtő fesztivállal örvendezteti meg a zenerajongókat: egy egész napra a BMC-be költözik, ahol a nap során elhangzó koncertek szinte az összes termet megtöltik. A programban bemutatók, magyarországi bemutatók és a magyar közönség számára alig ismert szerzők művei mellett az Új Zenei Stúdió alapítóinak szerzeményei is, valamint Ligeti György és Kurtág György darabjai is megjelennek. Fiatal magyar vonósnégyesek mutatkoznak be, és zenei filmritkaságok is várják a látogatókat. A nap vendégei között hallhatjuk a Concerto Budapest régi muzsikus barátait is, az Amadinda Ütőegyüttest, Csalog Gábort, Lakatos Györgyöt, Rácz Zoltánt, továbbá és számos ifjú tehetséget is, mint Ránki Fülöp, Fejérvári Zoltán és Balog József. A Hallgatás napja elnevezésről és a nap menetéről, érdekességeiről a Concerto Budapest vezetőjével, a Keller Vonósnégyes alapítójával, Keller András hegedűművésszel beszélgettünk.

Keller András
Keller András
Fotó: Kollányi Péter

A Katona-testvérek – Péter és Zoltán – együttese a világ egyik legismertebb gitár duója. Tíznél több nagy nemzetközi versenyen szerepeltek sikerrel, többek között Németországban, Angliában, az Egyesült Államokban és Franciaországban; játszottak már a Carnegie Hall, a Wigmore Hall, az amszterdami Concertgebouw és a tokiói Suntory Hall pódiumán. Minden stílusban otthonosan mozognak, a barokk muzsikától a tangóig. Gyakran saját, rendkívül virtuóz és szellemes feldolgozásban szólaltatják meg a klasszikus mesterműveket, és nem idegenkednek a legnagyobb könnyűzenei slágerektől sem, melyeket a kifinomult játékmód és a gitárhang különleges patinával von be. A CAFe Budapest keretében az Óbudai Társaskörben lépnek színpadra október 14-én. Katona Péter gitárművészt kérdeztük.

Ha létezett ősi egység, úgy a lelkek is mind egy pontból fakadtak. Szétválásuk pillanata óta egymást keresik, mint mi, emberek a Földön. A Recirquel újcirkuszi társulat legújabb előadása két ember egymásra találásának történetét meséli el, akik útjukon bejárják a képzelet világainak legbenső mélységeit. A tánc és a cirkusz találkozása egy illúziókba font, valótlan térben. A CAFe Budapest Fesztivál keretében október 15-én és 16-án látható Non solus című előadásról Vági Bence koreográfust kérdeztük.

Non Solus
Non Solus

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére október 11-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.