Béla

Új Frenák-darab Veszprémben

2016.05.23. 11:31

Programkereső

A veszprémi Tánc Fesztiválján látható, UN című premierben Frenák saját szólóval is fellép. Az előadáshoz Gryllus Ábris komponált zenét.

Az együttes UN című új koreográfiáját a veszprémi Tánc Fesztiválján láthatja először a közönség. A május 28-án debütáló előadás első szólóját az Évad legjobb pályakezdő kortárs táncművésze díjjal frissen kitüntetett Maurer Milán táncolja és a koreográfia középpontjában egy faun-szerű lény áll.

Maurer Milán
Maurer Milán
Fotó: Radóczy Bálint

Az UN első részének különös figurája belakja a teret, azonnal reagál annak mozgására, változásaira, függ a környezetétől. Ez a függés egyszerre értendő szimbolikusan és szó szerint, hiszen Frenák Pál koreográfus ez alkalommal is egy különleges kötélrendszerben mozgatja táncosát.

"A színpadon elengeded a saját személyiségedet"

Frenák Pállal nemrég közöltünk interjút, melyben egy rendkívül személyes történetet is megosztott a Fidelio olvasóival az UN-t inspiráló, Kazuo Ohnóval való találkozásáról. 

A darab második részében, hosszú idő után újabb saját szólóval lép színpadra a koreográfus. A japán kultúrából és Kauo Ohno butoh mester személyéből-emlékéből merítő absztrakt, monokróm színekkel játszó koreográfia az idő múlásával létrejövő új egyensúlyról, a férfiasságról és nőiességről beszél.

Az előadáshoz Gryllus Ábris komponált zenét. A produkció a következő évadban érkezik a fővárosba: a budapesti bemutatónak a MU színház ad otthont október 7-én.

A veszprémi premiert megelőzően a társulat május 20-án a gyergyószentmiklósi VI. dance.movement.theatre fesztiválon lépett fel a BIRDIE című produkciójával, amely május 24-én a rangos nemzetközi előadóművészeti fesztivál, a pozsonyi Eurkontext.sk - The SND Theatre Festival vendége lesz.

A társulat a budapesti közönség számára is tartogat programot: június 5-én és 6-án az InTimE című előadással duplázik a Trafó Kortárs Művészetek Házában, majd június 8-án a BIRDIE is hazatér a Müpa Fesztiválszínházába. A szezont a Győri Táncfesztiválon, szintén a BIRDIE-vel zárja az együttes.