Eszter, Eliza

Öngyilkos lett egy elismert szír táncos

2016.07.04. 11:49

Programkereső

A szírek a 2013-as arab Got Talent győztesét, a mindössze 25 éves táncost, Hassan Rabehet gyászolják, aki hosszas menekülés után maga vetett véget életének.

Az elismert kortárs táncos-koreográfus június 22-én ugrott a halálba egy Bejrúti épület hetedik emeleti omladozó erkélyéről.

Rabeh több mint két évet töltött száműzetésben Bejrútban, barátainál szállásolt, és amikor tudott, akkor a Sima Dance Company-ban tanított, akikkel 2014-ban megnyerte az arab Got Talentet. Ő tehát egyike annak az 1,2 millió szír menekültnek, akik a szír konfliktus miatt Libanonba kényszerültek költözni.

Rabeh öngyilkossága szerte a világban újra felhívta a figyelmet a szír menekültekre, akiknek továbbra sincs kilátásban élhető jövő hazájukban.

Hassan Rabeh
Hassan Rabeh

Szakértők szerint egyre elterjedtebb a Libanonban élő szír fiatalok körében a kétségbeesettség. Az ENSZ Népesedési Alapjának statisztikájából kiderül, hogy ezeknek a fiataloknak 41 százaléka komolyan gondolkozik az öngyilkosságon, 17 százalékuknak többször megfordult a fejében, 24 százalékuk pedig kísértést érez ily módon véget vetni kiúttalan életének.

A fiatal táncos egy ikonikus figurája volt a szír művészeti életnek, halála mély megrendülést keltett környezetében. Legjobb barátja, aki színészetet tanult Damaszkuszban, így nyilatkozott: „Mély szomorúságot érzünk. Hassan elvesztése egy tragédia számunkra, hiszen egy rendkívüli ember, barát, testvér, és táncos volt”.

Egy másik barátja szerint Rabeh soha nem tudott belenyugodni, hogy száműzetésben kell élnie. „Bejrút rágta a lelkét” - fogalmazott Mohammad al-Nayel. „Minden alkalommal, amikor erről beszéltünk, mérhetetlenül feldúlt volt és minden módon -szavakkal és a tánccal is- azt az igazságtalanságot akarta a közvetíteni, amit a helyzettel kapcsolatban érzett”- mondta.

Rabeh halála előtt egy héttel rejtélyes üzenetet tett közzé a facebookon, melyet sokan utólag búcsúlevélként értelmeznek. Ebben elítélte Izrael és Libanon kormányát, ami menekülésre késztette őt. „Nem tartozom semmilyen szektához vagy politikai párthoz. Isten teremtménye vagyok” - zárta sorait.

 
Nagham A-k Maala

Az utolsókig kitart hazájában a szír balerina

Nemrég adtunk hírt a damaszkuszi születésű Nagham A-k Maaláról, aki Rabehhel ellentétben Szíriában maradt, ott próbál túlélni és éltetni a művészetet.