Júlia, Rita

Barisnyikov videón szólt Trump ellen

2016.08.22. 11:44 Módosítva: 2016-08-22 11:45:55

Programkereső

A 68 éves, orosz származású amerikai táncművész és filmszínész "totális hatalomra törekvő veszélyes opportunistának" nevezte Donald Trumpot – adta hírül partnerünk, a szinhaz.hu.

Mihail Barisnyikov, aki 1974-ben emigrált az Egyesült Államokba, egy augusztus 17-én közzétett videoüzenetben beszélt Trumpról és arról, hogy Hillary Clintont támogatja az amerikai elnökségért folytatott küzdelemben. A világhírű művész korábban soha nem foglalt állást valamely politikai jelölt mellett.

Mihail Barisnyikov
Mihail Barisnyikov
Fotó: Peter Hurley

Amerikai állampolgárként most hallok először olyan retorikát, amely a Szovjetunióban töltött ifjúságomat idézi fel bennem, ahol bűncselekménynek számított és még ma is annak számít másnak lenni"

- fogalmazott Barisnyikov, aki annak idején a Kirov Balett szólistájaként klasszikus szerepek sorában mutatta meg virtuozitását, és húszas éveinek elejére a világ egyik legismertebb táncosa lett, ám az otthoni légkör egyre fojtogatóbbá vált az alkotói szabadságra és új élményekre vágyó művész számára.

"Higgyék el nekem, mert tudom, miről beszélek. Hozzám hasonlóan több százezer ember menekült el olyan országokból, amelyeket a Donald Trump-féle veszélyes, ellentmondást nem tűrő opportunisták irányítanak" - hangsúlyozta Barisnyikov. Az #ITrustHer című videó a Clintont támogató művészek Humanity for Hillary elnevezésű közösségimédia-kampánya számára készült.

Barisnyikov az American Ballet Theatre (ABT) művészeti vezetője is volt és részt vett a White Oak Dance Project létrehozásában. Nemcsak kitűnő táncos, hanem tehetséges és elismert színész is. 1978-ban Oscar-díjra jelölték a Fordulópont című filmért. Nemrég Robert Wilson Letter to a Men című szólóelőadásában Nizsinszkijt formálta meg nagy sikerrel. A magyar tévénézők számára elsősorban a népszerű Szex és New York sorozat orosz szobrászaként, Sarah Jessica Parker partnereként lehet ismert.