Emil, Csanád

Balettórák lövedékzáporban

2016.08.23. 11:02

Programkereső

Az olimpiai érmek csillogása elterelte a figyelmet Rio de Janeiro nyomornegyedeiről, de ettől még mindennapos a droghasználat, az éhezés és a lövöldözés a város faveláiban. Nos, van, aki itt is fontosnak tartja a balettoktatást.

A város egyik legveszélyesebb részének kosárlabdapályáján Tuany Nascimento ingyen tanít balettet helyi gyerekeknek. Az egykori, válogatott ritmikus tornász célja a „Na Ponta dos Pes”, vagyis „Lábujjhegyen” néven futó programmal az, hogy reményt adjon a nyomorban élő gyerekeknek, erősítse identitásukat és ezáltal megakadályozza, hogy lesüllyedjenek a bűnelkövetők közé - meséli a programot dokumentáló fotós, Sebastian Gil Miranda.

Különösen nagy kihívás ez egy olyan helyen, mint Rio de Janeiro egyik favelája, Alemão. 2010-ben a brazil kormány katonai programot rendelt el a terültet kábítószer-mentesítése céljából, ennek keretében pedig különleges rendőregységeket küldtek ide.

Sebastian Gil Miranda szerint azonban még soha nem volt olyan veszélyes ez a terület, mióta a rend emberei betették ide a lábukat: „sokszor meg kell állítani a balettórákat a közeli lövöldözés miatt” - mondja.

Nascimento távoli célja a programmal, hogy létrejöjjön egy olyan közösségi központ, ahol könyvtár, számítógépek és táncstúdió is rendelkezésükre áll az itteni fiataloknak. Ebben Sebastian Gil Miranda segítségével már tettek is lépéseket, azonban a gazdasági és társadalmi körülmények miatt félbemaradt a GoFundMe elnevezésű program.

A kudarcok ellenére Nascimento rendíthetetlenül dolgozik azon, hogy felmutassa az itt élő gyereknek egy jobb jövő lehetőségét. 

Az utolsókig kitart hazájában a szír balerina

Ismerd meg a damaszkuszi születésű Nagham A-k Maala történetét, aki minden egyes nap lebombázott épületek és biztonsági ellenőrző pontok mellett halad el a táncstúdióba vezető útján.