Gerzson

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.09.11. 13:54

Programkereső

Színes lesz az ősz, ami a tánckínálatot illeti: kortárs táncfesztivál, vidéki előadások budapesti premierje, modern balettest, valamint groteszk tánckabaré is szerepel mostani válogatásunkban.

A csárdásápolás művészete

szeptember 18. 19:00 RS9

Kovács Gerzson Péter ezúttal Ágoston Béla „zeneközelítővel” alkot csodás párost: új előadásukban némi iróniával vegyes tisztelettel közelítenek a magyar csárdáshoz.

„A lélekemelő, bartóki »tiszta forrásba« kódolt múltunk megtartó erejét a mag népe táltosai pilisi világhúrját zengető varázsló-tündérek tettre kész hittel töltik fel az örök értéktárakba, ahol összegyűjtik nemzetünk álló és állandó szívfordulópontjairól a világba való elrendeződés állócsillagának ősi esélyét: a csárdást”–fogalmaznak az ajánlóban. Egy biztos: a két alkotó kreatív energiáinak összeadódásából bizonyosan izgalmas dolgok fognak kisülni az L1DanceFest részeként.

Jászok

szeptember 14. 19:00 Müpa

Jászok
Jászok
Fotó: Gémesi Balázs

A nyár elején Jászberényben nagy sikerrel bemutatott monumentális táncjátékot most a budapesti közönség tekintheti meg.

A történelmi dal- és táncjáték alkotói a jász nép rendkívül összetett és izgalmas történetét szeretnék bemutatni az előadáson keresztül. Mihályi Gábor koreográfiájának középpontjában egy hét generáción átívelő, mitikus családtörténet áll. Főszereplője egy mai fiatal pár, az ő előéletük elevenedik meg a történések során. Ez a mikrokozmosz tágul ki az egész jász nép történetévé, hogy az egyes jelenetekben megelevenedjenek a múlt eseményei.

Lautrec táncolni fog

szeptember 23. 19:00 Müpa

Gergye Krisztián most debütáló előadása Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel a Bridging Europe Fesztivál részeként, amelyen idén a francia kultúra kerül a középpontba.

A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az élő zenei előadásban neves énekes és zenész, bábszínész és táncosok is közreműködnek majd, megvalósítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget. Az összművészeti előadás, önironikus humorával a társadalomkritikán túlmutatva az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi.

KylIng It

Szeptember 23., 24., 29. Erkel Színház

A Magyar Nemzeti Balett legújabb modern táncestjét két fantasztikus koreográfusnak szenteli: Jiří Kyliánnak és Johan Ingernek.

A cseh és a svéd alkotó munkásságából két-két remekművet láthatnak a kortárs balett rajongói: a társulat repertoárján szereplő Walking Mad, Falling Angels és Sarabande mellett pedig egy új mű magyarországi bemutatójára is sor kerül a Rain Dogs című balett premierével. A különleges hangulatú, letisztult formavilágú művek a lét kérdéseit, az emberi kapcsolatok, a női és férfi psziché, illetve az emberi identitás keresésének témáit járják körül.

Lutte

szeptember 24-26. Trafó

Küzdelem, harc, erő, revolúció. Egymásnak és magunknak feszülés, felülkerekedés és legyőzetés. Ezekkel a szavakkal lehet leírni a Frenák Pál Társulat új bemutatóját.

Az előadásban egy birkózószőnyeg jelöli ki a nagyon is emberi küzdelem terét; a küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. A Lutte fontos előadás a társulat életében, hiszen a kreációban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új, izgalmas nemzetközi táncos- és koreográfusgeneráció.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!