Bernát, Felícia

Fellázadtak a Berlini Állami Balett táncosai

2016.09.20. 11:33

Programkereső

A balett-táncosok nem szeretnék, ha Sasha Waltz lenne a társulat új igazgatója, ugyanis szerintük jelentősen romlana a társulat renoméja, ha az elsősorban kortárs tánc területén tevékenykedő koreográfus vezetné a klasszikus táncszínházat.

Sajnos ez olyan, mintha teniszedzőt neveznének ki egy focicsapat élére, vagy mintha egy múzeumigazgató vezetne egy szimfonikus zenekart"

- olvasható a társulat által indított petícióban, amit eddig 6208-an írtak alá.

A Change.org honlapon olvasható szöveg szerint a táncosok az "Állami Balett megmentésére" szólítanak fel, és taglalják a nézetkülönbségeket a társulat és az új intendáns között. Úgy gondolják, Sasha Waltz kinevezése politikai indíttatású volt, a jelenleg zajló törvényhozási választási kampány része lehetett. 

A táncosok szerint Berlin polgármestere, Michael Müller, valamint titkára, Tim Renner egyáltalán nem értenek a tánchoz és nem ismerik a társulat által képviselt hagyományokat. A táncosok azt is megpedzették, a Waltz kinevezése csupán egy marketingfogás, amennyiben az ő nevével szeretnék növelni a régióban a  jegyeladásokat.

"Tiszteljük Sasha Waltz munkáját, de teljességgel alkalmatlannak tartjuk társulatunk vezetésére" - írják a táncosok. Az 53 éves koreográfus egyetlen darabja sem szerepel egyébként a társulat repertoárján, hiszen ő egy teljesen más iskola, a Pina Bausch által létrehozott expresszív táncművészethez közel álló stílus képviselője. Mint a táncosok azt a petícióban megfogalmazzák, ez a stílus másfajta képességeket igényel, és attól tartanak, vezetése alatt jelentősen csorbul majd klasszikus táncszínházi renoméjuk.

A sajtó egyébként üdvözölte Sasha Waltz kinevezését, és bírálta a jelenlegi igazgatót, a spanyol Nacho Duatót, aki 2014-es hivatalba lépése óta elsősorban saját koreográfiáit tűzte műsorra, amelyek között ráadásul csak egy új darab volt. Sasha Waltz kinevezése egyébként a 2019-es évad kezdetétől lenne esedékes. 

A nyugat-berlini Deutsche Oper, valamint a kelet-berlini Komische Oper és Staatsoper művészeiből alakult Berlini Állami Balett korábbi vezetője, az orosz Vlagyimir Malahov 2014-ben váratlanul lemondott, a 2015-ös évet pedig hosszú bérharcok jellemezték a társulatnál.

Hagyománytisztelet kontra modernizálódás

Úgy tűnik, egyre inkább jelenséggé nő a klasszikus balett-társulatok modernizálódása, illetve ennek nehézsége. Legutóbb Benjamin Millepied bicskája tört bele a Párizsi Opera balett-társulatának vezetésébe, aki arra hivatkozva állt föl az igazgatói székből, hogy nem tudta kellő mértékben átformálni a túl mélyen gyökerező klasszikus balett-hagyományok hierarchikusságát, megkövült repertoárját, valamint a faji diverzitás hiányát is kifogásolta. Olvasd el erről szóló cikkünket ide kattintva!