Edina

Itt egy előadás, amit tényleg nem kell értenie

2016.10.11. 14:23

Programkereső

Kína egyik legkeresettebb kortárstánc-együttese, a TAO Dance Theater ugyanis elutasítja a történetmesélés kényszerét és kizárólag a testben rejlő lehetőségekre fókuszál a Trafóban, október 14-én és 15-én.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében Budapestre érkező együttes sajátos, egyedülálló mozgástechnikával dolgozik, amely a test különböző, szeparált egységeinek örvénylő, körkörös mozdulatsoraira épül.

Tao Je előadásainak címe következetesen csak számokból áll, mivel a művész nem akarja befolyásolni a nézőket azzal, hogy szavakkal fémjelezze produkcióit. Koreográfiái olyan kísérletek, amelyekben az emberi testben rejlő lehetőségeket kutatja, a test határait feszegeti. Számára a test tisztán vizuális forma, amely mentes a történetmesélés kényszereitől.

A számos díjjal kitüntetett Tao Je hitvallása szerint kemény munkával és odaadással meg lehet teremteni a test racionálisabb megértésének a lehetőségét, és megmutatni azt a teljes potenciált, amelyre az emberi test fizikai korlátai ellenére képes.

A 6 és a 7 című előadások, amelyek a Trafó 200 százalék tánc elnevezésű sorozatába illeszkednek, egyaránt tükrözik a koreográfus hitvallását, és úgy mutatják meg az emberi testet, ahogy ritkán találkozni vele. Az egyikben hat, a másikban hét táncos egynemű, tiszta, összehangolt mozgása idéz elektromos kisülést, vagy épp meditatív, szerzetesi nyugalmat.

A TAO Dance Theater az első olyan kínai kortárs táncegyüttes, amelyet meghívtak a Lincoln Centerbe, az Edinburghi Fesztiválra és a Sydney Operaházba.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!