Márk

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.29. 11:49

Programkereső

A klasszikus balettől a modern baletten át a leginkább formabontó előadásokig találunk kedvünkre valót a novemberi kínálatban.

1.7

november 12. 19:00 MU Színház

Szokatlan, hogy egy előadás címe egy számjegy legyen, ebben azonban sokkal több van, mint gondolnánk: kapcsolatban van a természettel, a gender témával és még a bevándorlókkal is.

A koreográfus Rózsavölgyi Zsuzsa koncepciója két kutató munkájára épül: Szendi Gábor evolucionista pszichológus írásaiban a női test funkcióváltására mutat rá, ahogy az a termékenység demonstrálása felől az esztétikum megmutatása felé mozdult el. Jean Baudrillard francia filozófus és szociológus hasonlóan gondolkodik, amikor a női test tömegkultúrában betöltött szerepét a „tőke” és a „fétistárgy” kettősségeként írja le. A darab ezen elméletek mentén a test valódi értékét kutatja.

Timothy and the Things: Schrödingerre várva

november 17–18. 20:00 Trafó

Fülöp László koreográfiájának címe egy Schrödinger nevű fizikus gondolatkísérletére utal, ami egy macska elképzelt szemszögén keresztül magyarázta a dolgok relativitását.

A Nobel-díjas fizikus kísérlete arra az abszurditásra mutat rá, hogy egy dobozba zárt macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy megfigyeli-e valaki ezt az állapotot. „Valaki közölhetné már szegény macskával a dobozban, hogy ne várjon tovább Schrödingerre, mert már nincs köztünk. Számára Schrödinger pont annyira élő és halott, amíg ki nem jön a dobozból, mint fordítva” – mondta Fülöp László. Ami biztos, hogy se macska, se Schrödinger nem lép színpadra, hat nagyszerű táncos viszont igen.

Fókuszban a koreográfusok

november 19. 19:00 Bethlen Téri Színház

A Hagyományok Háza sorozatában ezúttal a színpadi néptánc legfiatalabb koreográfus nemzedékének legjobbjai mutatják be darabjukat.

A Bethlen Téri Színházban a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott koreográfiái közül láthatunk hatot, amelyek átfogó képet adnak a fiatal alkotók világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató kérdésekről és az arra adott válaszokról. A koreográfiák bemutatása után beszélgetés is lesz az alkotókkal, köztük Sánta Gergővel, Fundák Kristóffal, Kaszai Lilivel, ifj. Zsuráfszky Zoltánnal, Appelshoffer Jánossal, Ágfalvi Györggyel és Lévay Andreával.

Rómeó és Júlia

november 20. 19:00 Müpa

Vámos György különleges módon koreografálta meg a klasszikust a Győri Balett számára, amit most a budapesti közönségnek is elhoznak.

A koreográfus a reneszánszból a múlt század húszas éveibe átültetve hozza összhangba a klasszikus balett hagyományait azzal a prokofjevi igénnyel, hogy „megmutassa a színpadon az emberi érzelmeket”. Vámos olyan táncoló színészeket akar, akik a testükkel beszélnek és énekelnek. Rómeó és Júlia nála két olyan fiatal, akik a darab elején még gondtalanok, de képesek elsöprően szenvedélyes érzésekre is, amelyek aztán tragédiába torkollnak.

Don Quijote

időpontok: opera.hu Magyar Állami Operaház

Új formában, megújult szereposztással mutatja be a Magyar Nemzeti Balett Marius Petipa közkedvelt balettjét.

A balett középpontjában egy, a Cervantes-regényből is ismert humoros szerelmi történetet áll: a fiatal Kitri és Basilio története, amely minden bonyodalom ellenére Don Quijote közbelépése révén végül boldog véget ér. A Don Quijote volt Marius Petipa és Ludwig Minkus együttműködésének első darabja, amit aztán még számos közös balett követett. A darab egyik fénypontja a híres, nagy pas de deux, amely igazi presztízs- és bravúrszám, a gálák cirkuszi látványossága.