Béla

Regionális oktatási központtá válhat a Táncművészeti Főiskola

2016.11.03. 14:03

Programkereső

Zágráb mellett a jövő évtől Szlovéniában, Mariborban is kihelyezett balett tanári képzést indít az MTF, emellett pedig Japánban és Olaszországban is tart felvételi vizsgákat az intézmény vezetősége.

Néhány héten belül aláírják azt a megállapodást, amelynek keretében a Magyar Táncművészeti Főiskola az Alma Mater Europaea – Evropski Center Maribor magán egyetemmel együttműködve keresztféléves klasszikus balett tanári MA szakot indít Szlovéniában. A 2007-ben alapított maribori egyetem elnöke az intézmény honlapján már bejelentette, hogy a AME-ECM megkapta a szükséges akkreditációkat a klasszikus balett képzési szakok indítására, és a felvételiket már meg is kezdték.

Ludvik Toplak azt nyilatkozta, hogy eddig Szlovénia volt az egyetlen olyan ország Európában, ahol nem volt felsőfokú tánc- és a balettoktatás. A szlovén táncosok kénytelenek más országokban továbbképezni magukat. A tavasszal kezdődő balett tanári szak 8 fővel indul a Magyar Táncművészeti Főiskola oktatóinak közreműködésével. Az MTF korábban már indított egy hasonló táncpedagógus-képzést Zágrábban, ahol idén fejezte be tanulmányait az első végzős évfolyam.

November közepén Tokióban rendez a főiskola a balettművész szak számára immár hagyományosnak mondható éves megtekintést, ahol Szakály György rektor több száz jelentkezőből választja ki azt a pár tucatot, akiknek érdemes a budapesti felvételire elutazni. Ők itteni sikeres próbatáncot követően nyernek felvételt. Emellett idén először tartanak Olaszországban, La Spezia városában hasonló helyi meghallgatást a főiskolára jelentkezők számára.

Jelenleg több mint 40 külföldi diák tanul az MTF-en, jelentős a japán és olasz hallgatók aránya. Idén szeptemberben indult el az angol nyelvű Táncos és Próbavezető alapszak (a táncpedagógus képzés 3 éves BA szintje) klasszikus balett specializációval kifejezetten külföldiek számára.