Béla

Elégedetlenségét fejezte ki a koreográfus szakma

2016.11.21. 13:03

Programkereső

A Magyar Koreográfusok Társasága (MKT) elnöksége üdvözli a táncművészeti életjáradékra vonatkozó szabályozás korrekcióját, de elfogadhatatlannak tartja a törvénymódosítás előkészítésének módját és annak tartalmát is.

A közlemény szerint az MKT az interneten megjelent tudósításokból és dokumentumokból értesült arról, hogy három fideszes képviselő, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke és társelnöke kezdeményezésére, a velük történt egyeztetések értelmében törvénymódosító javaslatot terjesztett a parlament elé.

A hazai hivatásos táncélet jövőjét nagymértékben befolyásoló törvénymódosítás előkészítésébe sem az előterjesztők, sem a táncszövetség elnöke és társelnöke nem vonták be a magyarországi hivatásos táncszakma meghatározó alkotóit tömörítő MKT-t, sem a hivatásos tánc-szférát reprezentáló más szervezeteket.

Az MKT elnökségének álláspontja szerint a táncszövetség vezetése a saját tagsága érdekeit is csak szelektíven képviseli. A táncszövetség negyven tagjából 27 szervezet, a tagság több mint kétharmada érintett a táncművészeti életjáradék kérdésében. Ezek közül a szervezetek közül - a törvénymódosítás megszavazása esetén - nyolc kapja meg a táncos életjáradékhoz való jogot 2017. január 1-jétől. Ez a szövetségben levő táncos szervezetek csupán 30 százaléka, a regisztrált táncművészeti szervezetek kevesebb mint tizede.

Juronics Tamás, a Magyar Koreográfusok Társaságának elnöke
Juronics Tamás, a Magyar Koreográfusok Társaságának elnöke
Fotó: Jókúti György / Radnóti Színház

Ez az eljárás nemcsak az életjáradékhoz való hozzáférés jogát tagadja meg, hanem üzenetével magából a hivatásos táncszakmából zárja ki mindazokat a művészeket és szervezeteket, akik nem tartoznak a kedvezményezettek körébe.

Kizárja a hivatásosok köréből a miskolci, az egri, a kecskeméti és a soproni tánctagozatokat is, valamint a független, kortárs táncművészet egészét.

A törvénymódosítási javaslat igaz, hogy bővíti a kedvezményezettek körét, aminek eredményeként kétszer annyi táncos szervezetben teljesített szolgálatot fogadna el hivatásos táncművészeti tevékenységként, de ezzel a szelekcióval egyben megerősíti az eddigi, erre vonatkozó törvény diszkriminatív szemléletét, amely a teljes magyarországi hivatásos táncszakma 90 százalékát kirekeszti a kedvezményezettek köréből - áll a közleményben.