Bernadett

A diótörő negyven fokban is ünnep

2016.12.22. 12:30

Programkereső

Afrika nyomornegyedeiben is van balettiskola, és van Diótörő is. Persze ez egyelőre csak kevesek kiváltsága, kitörési pont a hétköznapok tragédiájából.

Egyes becslések szerint Nairobi népességének egyötöde él Kiberában, így ez a terület jelenti Afrika legnagyobb városi nyomornegyedét. Kibera egyik általános iskolájában, a Spurgeons Academy-n ennek ellenére hetente egyszer kiürítik az osztálytermet, félretolják az asztalokat és székeket, a gyerekek pedig átöltöznek, hogy megkezdődjön a hét fénypontját jelentő esemény, a balettóra.

Balettórák Kiberában
Balettórák Kiberában
Fotó: Ebrahim Heidari

Az osztályt Mike Wamaya tanítja. Ő az egyik közeli nyomornegyedben nőtt fel és 2005-ben csatlakozott a Kenyai Nemzeti Színházban működő afrikai tánccsoporthoz, majd számos országba eljutott táncosként. Tanári képesítést szerzett a brit Anno's Africa jótékonysági program keretén belül, ami kétévente szervez workshopokat Afrikában 2006 óta. Német testvérszervezetük, a One Fine Day támogatja a heti táncműhelyeket, amelyet most Mike vezet. Órái a Royal Academy of Dance tananyagára épülnek.

Balettórák Kiberában
Balettórák Kiberában
Fotó: Ebrahim Heidari

„Bármennyire is fókuszálunk a tehetségfejlesztésre, nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mindennek elsősorban szociális hatása van” - mondja Mike Wamaya, aki egy másik nyomornegyedben még három iskolában tanít balettet. „Az a koncentrációs szint, amit megkövetel a gyerekektől a balett, hatással van más területekre is. A program segít a gyerekeknek a szociális kapcsolataikban és egy jó fórum, ahol közösen megvitatjuk a személyes problémáikat”.

Balettórák Kiberában
Balettórák Kiberában
Fotó: Ebrahim Heidari

Hetente kétszer a kiemelkedően tehetséges tanulókat busszal elviszik a kenyai Dance Centerbe edzeni. Ennek az iskolának a művészeti vezetője Cooper Rust, aki korábban a Nevadai Balettszínház táncosa volt. Ő 2011 óta tanít az Anno's Africa önkénteseként táncot majdnem teljes munkaidőben. Így nála egész magas szinten képezhetik magukat a táncban tehetséges fiatalok, valamint lehetőségük nyílik fellépni olyan darabokban is, mint most éppen A diótörő.

Rust a közelmúltban kiválasztott négy 12-14 korú növendéket, akikkel több, mint 10 balettórája van hetente. Erre az időre a gyerekek egy közeli panzióban szállnak meg, költségeiket pedig egy szponzor finanszírozza. Számukra ezek a napok jelentik a legnagyobb ünnepet.

Balettórák Kiberában
Balettórák Kiberában
Fotó: Ebrahim Heidari