Bernát, Felícia

Az egész világról összegyűlnek a táncházasok

2017.04.11. 12:47 Módosítva: 2017-04-11 12:47:47

Programkereső

Idén sokak örömére végre nem a böjti időszakban, hanem április 21. és 23. között rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt a Papp László Sportarénában. Három éjjel és három nap tart majd a táncházmozgalom legnagyobb ünnepe.

Idén némi vita előzte meg a Táncháztalálkozót, ami az autentikus magyar népzene versus világzene témakörben robbant ki a Facebookon: a táncházmozgalom néhány jeles képviselője kifogásolta ugyanis, hogy

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulóján, a táncházmozgalom elindulásának 45. évfordulóján nem a magyar népzene, hanem szerb világzene kerül a középpontba a gálán a népszerű Boban Markovics Orchestar által.

Berán István, a Táncháztalálkozó főszervezője tegnap a Ritmus és Hang blog interjújában erre így reagált: „Idén a Mindenki Tánca – Szatmár című produkciónk követi a Boban-koncertet. Tehát van egy viszonylag könnyedebb, pörgős koncert, tánccal fűszerezve, majd visszatérünk az archaikus magyar táncokhoz és ezzel adjuk át a terepet a Táncháztalálkozót záró össztáncnak, amelyhez a palatkai banda szolgáltatja majd a muzsikát”. Hozzátette, Boban Markovics a délszláv vidékek és a balkán folklórjából merítkező produkciójához Brásits Blanka délvidéki magyar népdalénekes, Borbély Mihály, az etno-jazz jeles képviselője és Vizeli Balázs Kossuth-díjas népzenész, prímás fog csatlakozni.

A Kodály-évfordulót sem hagyják figyelmen kívül a szervezők: kamarakiállítást rendeznek Kodály, a népzenekutató címmel, emellett kevéssé ismert hangszeres népzenei gyűjtéseiből előadást állítanak össze. A találkozó első napja a Tánchagyományaink programrésszel, táncházak és bemutatók sorozatával indul a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. A Minden magyarok tánca című programban alkalmanként mintegy száz fő áll színpadra a világ legkülönbözőbb részeit képviselve. Az első napi esti gálaműsorban Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és a határon túlról érkező népművészek lépnek fel, éjszaka pedig a Fáklya klubban lesz mulatság.

A vasárnapi programok a gyermekekre és a családokra összpontosítanak. Az észak-alföldi régiót bemutató Aprók Báljának különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vesz a táncokban, mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben. A programot interaktív foglalkozások, mese- és bábelőadások, népzenei és néptáncbemutatók, a felnőtteknek pedig Ínyenc táncház színesíti. A rendezvényen fellépnek a Fölszállott a páva tehetségkutató versenyben megismert gyermektáncosok, zenészek és énekesek is. A délutáni kamaratermi népzenei koncertek között szerepel a Kerek évforduló című produkció, amelynek apropóját Sebő Ferenc 70. születésnapja adja, valamint Borbély Mihály és barátai Ókútból friss víz című koncertje.

Folytatódik Novák Ferenc tánctörténeti előadássorozata, az Aranygyöngyös és Aranysarkantyús táncosok, valamint a művészcsaládok Családban marad című bemutatója. Táncmozaik címmel zenés-táncos beszélgetést tartanak Zsuráfszky Zoltán táncművész-koreográfussal, s az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a táncház módszer szlovákiai megvalósulásába is. A népművészeti kirakodóvásár mellett mindkét nap hangszer- és fotókiállítások, könyvbemutatók és filmvetítések várják a látogatókat.