György

A Zeneakadémián zárul a Táncház napja

2017.05.08. 15:18

Programkereső

A szombati koncerten olyan Kodály-művek eredeti népdalforrásai is megszólalnak, mint a Székely fonó és a Fölszállott a páva.

A Kodály nyomdokain című ünnepi műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszék tanárai, már végzett és jelenlegi hallgatói, Horsa István, a Halmos Béla vándorhegedű tavalyi nyertese, valamint a Magyar Állami Népi Együttes zenészei lépnek fel.

Táncház napja
Táncház napja
Fotó: Mudra László

A közönség számára még ismeretlen hangszeres dallamok mellett a Kodály művekből közismertté vált népdalok, többek között a Fölszállott a páva, a Galántai táncok, a Marosszéki táncok, a Mátrai képek és a Székely fonó című művek népzenei forrásai is felcsendülnek. A koncerten a hagyományos vonószenekari összeállítás mellett a középkorban is elterjedt duda-hegedű és hegedű-cimbalom-gardon formációk is megszólalnak.

A táncházmozgalom 45. évfordulóján, a Kodály-év jegyében szerkesztett műsor elsősorban Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseire támaszkodik. Az összeállítás részint tájegységek szerint, részint a Kodály Zoltán által feltárt zenetörténeti összefüggések figyelembevételével történt. A műsort Árendás Péter szerkesztette.

A program a zeneszerző, zenepedagógus és népzenekutató születésének 135., és halálának 50. évfordulója alkalmából állít emléket. A koncertet hagyományosan a Halmos Béla-vándordíj és emlékérem átadása előzi meg.

Idén ötödik éve rendezi meg a Táncház napját a Hagyományok Háza, amelynek központi helyszíne ezúttal is a budapesti Liszt Ferenc tér lesz. Az egész napos élőzenével kísért programokat a Zeneakadémia által szervezett ünnepi koncert zárja.