Márk

146 év után végleg bezárta kapuit a Ringling Circus

2017.05.22. 16:05

Programkereső

2017. május 21-én New Yorkban hatalmas show-val búcsúzott közönségétől az egyik legrégebben alapított tradicionális cirkusz - adta hírül a The Guardian.

A bezárásra azután került sor, hogy a PETA nevű állatvédő szervezet kérésére a cirkusz vezetősége januárban kivette a műsorból az elefántszámokat, amelyek a Ringling Bros and Barnum & Bailey Circus műsorait a kezdetektől fémjelezték. A cirkusz saját állítása szerint humánus körülmények között tartotta az elefántokat. Az utolsó időkben 13 ázsiai elefánttal dolgoztak, őket „nyugdíjba küldték” a társulat 80 hektáros floridai elefántrezervátumába.

Az elmúlt 20 évben egyébként 26 elefánt született a társulat által foglalkoztatott elefántok utódaiként. Az elefántok nyugdíjazása után továbbra is szerepeltek a műsorban tigrisek, oroszlánok, lovak, kutyák és tevék, ez sem volt elég azonban a közönségigények kielégítéséhez.

A látogatottság vártnál nagyobb csökkenése után a vezetőség kénytelen volt lejjebb vinni a jegyárakat, ez azonban teljes csődhöz vezetett.

Május 21-én több mint 250 millió ember nézte az utolsó cirkuszi bemutatót, amit élőben is közvetítettek az interneten. A cirkuszigazgató Kenneth Feld a finálé végén így fogalmazott: „Szívmelengető látni benneteket, akik idejöttetek, hogy megnézzétek az utolsó előadásunkat. Ez az emberről, a lélekről, a tiszteletről szól, köszönjük, hogy eljöttetek, hogy utoljára együtt ünnepeljük a cirkuszt, ahol a lehetetlen lehetségessé válik”.