Béla

A világ legmagasabb balerinája épp New Yorkban tartózkodik

2017.05.25. 15:06

Programkereső

Tizennégy méter magas, ráadásul tükröződik a bőre: ez Jeff Koons neopop art művész felfújható balerinája, amivel az eltűnt gyermekek problémájára szeretné felhívni a figyelmet.

Az installáció, ami a Seated Ballerina címet viseli, a New York-i Rockefeller Center előtt kapott helyet és egy balett-táncost ábrázol, amint éppen megköti a bokáján a spicc cipő szalagjait. Állítólag Jeff Koonst - akinek védjegyévé váltak a hatalmas acélszobrok- egy orosz gyárban, a századfordulón készült szobrocska ihlette, és Vénusz, a szerelem, szépség, szexualitás és termékenység istennőjének kortárs értelmezését adja. Az installáció előzményeként ugyanezt az alakot acélból is elkészítette a művész, ám az a szobor mindössze 2 méter magas.

A mostani installáció tükröződő felületű nylonból készült, így a járókelők önmagukat is látják visszatükröződni benne. Egy olyan műalkotásról beszélünk tehát, amit lehetetlen nem észrevenni, ezáltal egyfajta jeladóként is szolgál. Ez egy fontos aspektusa Jeff projektjének, hiszen a szoborral az eltűnt gyerekekre szeretné felhívni a figyelmet, aminek nemzetközi emléknapja május 25-én van. 

Remélem, hogy a szobor egyszerre kelt megnyugvást és izgalmat a nézőben. Ez a darab számomra a szemlélődésről szól, és arról, mit jelent embernek lenni. Én egy reménykeltő alkotásnak szántam”.

A tizennégyméteres alkotás június 2-ig látható jelenlegi helyén.