Konrád, Tivadar

Rendíthetetlenül küzd álmaiért az "indiai Billy Elliot"

2017.07.04. 14:48

Programkereső

Adott egy tizenöt éves őstehetség Indiában, és egy lehetőség, hogy közel kerüljön álmaihoz. Csupán egy valami nem adott: az anyagiak, amik szükségesek ahhoz, hogy beteljesítse vágyát. Ebben kér most segítséget Amir Shah.

A plié mindenhol plié, legyen szó az American Ballet Theater színpadáról, vagy az afrikai nyomornegyedről, csupán a körülmények mások. Számos alkalommal írtunk már olyan kortárs tündérmesékről, amik valóra váltak, elég, ha Misty Copeland, Micheala DePrince vagy Ahmad Joudeh esetére gondolunk. Ők mind bebizonyították, hogy származástól, bőrszíntől függetlenül véghez lehet vinni a lehetetlent még egy olyan szigorú műfajban is, mint a balett.

A következő csillag is feljött már az égre: Amir Shahnak hívják, tizenhat éves, és Indiában, Mumbai szegénynegyedében lakik. Itt nem mindennapos az operába járás, sőt, valljuk be, nemzetközi viszonylatban sem tudunk befutott indiai balett-táncosokról, hiszen ez a műfaj továbbra is elsődlegesen a nyugati kultúra sajátja, Keleten alig-alig van még hagyománya. Ezek azok a tények, amikkel nem törődik ez a ragyogó tehetségű fiú.

Amir Shah és mestere, Yehuda Maor
Amir Shah és mestere, Yehuda Maor

Amir Shah csupán két és fél éve tanul balettot, de tanára, Yehuda Maor szerint a srác körülbelül két hét alatt elsajátította a balett nyelvezetét és stilisztikáját, amihez páratlan szorgalom és kitartás társul részéről. A fent említett balett-mester a The Royal Ballet és az izraeli Bat-Dor Dance Company korábbi táncosa, a The Danceworx elnevezésű indiai iskolában figyelt fel Amir különleges képességeire. Két és fél évnyi tréning után Amir ott tart, hogy felvételt nyert az American Ballet Theater nagy presztízsű iskolájába, a Jacqueline Kennedy Onassis School-ba. Mindössze annyi a probléma, hogy önerőből nem tudja finanszírozni a képzési költségeket és a New York-i lakhatást. Az első évre való pénze már megvan, a további három évhez szükséges anyagiak beszerzéséhez pedig tanára a GoFundMe elnevezésű oldalon indított gyűjtőakciót.

Amir a kampányvideóban elmondja, hogy példaképe az American Ballet Theater magántáncosa, Daniil Simkin, aki egyike azon táncosoknak, akik a közösségi médiában aktívan próbálják demisztifikálni és nyitottá tenni a balett műfaját. A videóban Amir részleteket mutat be A kalóz című balettból. Nem ez az első eset egyébként, amikor nemzetközi szinten is felfigyelnek Amir tehetségére: meghívták már a New York-i Joffrey Ballet School-ba és az Oregon Ballet Theater iskolájába is, utóbbiban el is töltött három hónapot ösztöndíjjal. Most pedig a BBC készített róla riportot. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, mert biztosak vagyunk benne, hogy hallani fogunk még Amirról.

Ha szeretné támogatni Amir Shah útját, ide kattintva teheti meg!