Csilla, Noémi

Nem vicc többé: itt új táncstílus, a hiplet

2017.07.25. 12:08

Programkereső

Néhány hónapja még furcsa szörnyszülöttként mutattuk be a hiplet (ejtsd: hiplé) elnevezésű táncstílust, ami a balett és a hip hop ötvözete. Most azonban úgy tűnik, a műfajnak van létjogosultsága és egyre többen hódolnak neki.

Az ötlet Homer Hans Bryanttől, a Harlem Dance Theater korábbi táncosától származik, aki 1981-ben megalapította a Chicago Multi-Cultural Dance Centert. Mint meséli, a kilencvenes évek elején egy kanadai rap koncerten vette észre, milyen nagy hatással van a fiatalokra ez a zene. Akkor jutott először az eszébe, hogy ha a balettet a hiphoppal ötvözi, abból valami izgalmas és népszerű dolog is kisülhet. 2009-ben nevezte meg először a stílust hipletként, de egészen a tavalyi évig nem sikerült betörnie a köztudatba. Akkor azonban felkerült róluk egy Instagram videó, aminek óriási nézettsége lett. Azóta rengeteg meghívást kaptak és felléptek szerte a világban. A hipletet három év klasszikus balettképzésnek kell megelőznie, hiszen a tánc maga számos balettlépést alkalmaz – a pliét, a priouettet, de a felsőtest sokkal szabadabban mozog, mint a balettban.

170513 HIPLET S22 DANCE V1 740 1

A hipletnek ugyanakkor nagyon fontos társadalmi hatása is van: a balettben még mindig nem terem túl sok babér az afroamerikai táncosok számára, a hiplet viszont egy olyan közösség, ahol a tehetséges színesbőrű táncosok saját képükre formálják ezt a klasszikus műfajt. A 17 éves Zipporah Wilson, aki négy éve tanul Homer Hans Bryanttől, azt mondja:

A balett nem az afroamerikai táncosok számára készült. George Balanchine hosszú lábú lányokat akart látni a színpadon rózsaszín harisnyában és rózsaszín spicc-cipőben”.

Bryant hozzáteszi: "Misty Copelandnek ugyan sikerült betörnie a balettvilágba, és rajta kívül is láthatunk már 5-6 sikeres afroamerikai táncost, de ez egy lassú folyamat. Az iskolánkban 285 táncost képezünk jelenleg, és közülük a legtöbben hiplet táncosok akarnak lenni, nem pedig Misty útját követni”. Bryant célja jelenleg, hogy támogatókat szerezzen, és profi társulatot építsen, amiben már férfi táncosokat is foglalkoztatna. A későbbiekben pedig akár A diótörőt is megkoreografálná hiplet stílusban.