Aladár, Álmos

Mihail Barisnyikov elnyerte a "művészet Nobel-díját"

2017.09.13. 15:00

Programkereső

A 69 éves balettművész mellett Rafael Moneo spanyol építész, Shirin Neshat iráni képzőművész, El Anatsui ghánai szobrász és Youssou N'Dour szenegáli zenész is megkapja idén a művészet Nobel-díjának nevezett japán Praemium Imperiale díjat.

A díjat, amit a Japán Művészeti Társaság ad át a japán uralkodóház fővédnökségével, 1988 óta ítélik oda minden évben öt - festészet, szobrászat, építészet, zene és film/színház - kategóriában. Az egyenként 115 ezer euróval (35millió forint) járó díjat október 18-án adja át Tokióban Hitacsi herceg, a japán császár testvére.

A díjazottak kiválasztásában idén társadalom-politikai feltételek is szerepet játszottak.

Ilyen a béke, a nemzedékek közötti egyenlőség, az igazságosság iránti elkötelezettség - hangoztatta Klaus-Dieter Lehmann.

Mihail Barisnyikov lett-amerikai balettművész, koreográfus a világ legismertebb balett-társulataiban táncolt. Már 18 évesen a leningrádi Kirov Balett szólótáncosa volt. 1974-ben emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. 1979-80 között New York város Balett Társulatának magántáncosa volt. 1980-89 között az Amerikai Balett Színház művészeti vezetőjeként dolgozott, 2005 óta vezeti a New York-i Barisnyikov Művészeti Központot.

2016-ban nyíltan felszólalt egy videóban Trump megválasztása ellen – politikai állásfoglalásra azelőtt soha nem vetemedett.

Az óriási nézettségű kisfilmben a táncművész "totális hatalomra törekvő veszélyes opportunistának" nevezte Donald Trumpot. Művészeti munkássága továbbra is jelentős: 2016-ban például főszerepet vállalt Robert Wilson rendezésében, a Nizsinszkij naplója alapján készült Letter To A Man című előadásban, ahol prózai feladatokat is vállalt.

Rafael Moneo 80 éves spanyol építész műveinek eleganciájáról és tisztaságáról közismert, fő művei között van a Los Angeles-i Miasszonyunk Katedrális, a berlini Grand Hyatt hotel. Hitvallása, hogy a városképnek a lakók boldogságát kell szolgálnia. Shirin Neshat iráni születésű képzőművész szintén New Yorkban él, mindenekelőtt fotóművészetéről és videoinstallációiról közismert, amelyek a muzulmán nők helyzetét mutatják be. A 73 éves ghánai El Anatsui szobrait a legegyszerűbb anyagokból, agyagból, fából, fémből és újrahasznosítható anyagokból készíti. 2015-ben életművéért elnyerte a Velencei Biennálé Arany Oroszlán díját. Youssou N'Dour szenegáli énekes, zeneszerző jelenleg a nyugat-afrikai ország kulturális minisztere, az egyik legsikeresebb afrikai művész, aki hatással volt számos nemzedékre. Ő a szenegáli mbalax zene megalapítója.