Gertrúd, Patrik

Női vallomások egy ép és egy művégtaggal élő táncostól

2017.09.25. 17:01 Módosítva: 2017-09-25 17:02:00

Programkereső

Az algériai származású francia Rachid Ouramdane TORZIÓ című koreográfiája csupán egyetlen este, szeptember 27-én látható a Trafóban. A produkció két táncosa hipnotikus, örvénylő mozdulatokkal vall önmagáról és vállalja fel minden porcikáját.

Ouramdane senki másra nem emlékeztet”

- írja a koreográfusról a The New York Times. A nyers és magával ragadó TORZIÓ a két táncos, Annie Hanauer és Lora Juodkaite személyiségére és testére épít. Kompromisszumok nélkül, kendőzetlenül mutatják meg magukat egy egyedi előadásban.

TORDRE / Rachid Ouramdane (teaser) from CCN de Grenoble on Vimeo.

„Lora Litvániából származik, ő egy nagyon erőteljes, örvénylő mozdulattal fejezi ki leginkább saját magát. Nem klasszikus táncmozdulatai vannak, hanem úgy pörög, ahogy gyerekkorában megszokta. Annie-nek pedig nagyon különleges a testfelépítése, amikor nézed a mozgását rájössz, senki más nem tudna úgy táncolni, ahogy ő. Bízom benne, hogy a közönség minden egyes előadáson érzékeli ennek a koreográfiának a valódiságát. Azt, hogy ezek nagyon igaz mozdulatok, amelyek nagyon mély dolgokat mutatnak meg a táncosok életéből és személyiségéből.” - mondta Rachid Ouramdane a librarius.hu-nak adott interjújában. Az előadás azért is különleges, mert ez az egyik első olyan nagy karriert befutott előadás, amiben a művégtaggal élő Annia Hanauer szerepet kapott.

Rachid Ouramdane nem véletlenül kapott helyet a Trafó 200% tánc sorozatában, ugyanis egy, a kortárs tánc nemzetközi élvonalába sorolható alkotóról van szó. 1995 óta készít előadásokat, a párizsi Théâtre de la Ville és az annecy-i Bonlieu Théâtre rezidens művésze. Sokat dolgozok a lyoni operának és az orosz Migrazia társulatnak. Ő koreografálta a fogyatékosokkal dolgozó angol Candoco Dance Company 20. szülinapi előadását, 2016 januárja óta Yoann Bourgeois-val közösen irányítja a grenoble-i koreográfiai központot. Munkássága túlmutat a táncon, melynek határait a társművészekkel folytatott együttműködései által igyekszik tágítani. Gyakran dolgozik filmesekkel és irodalmárokkal, tudását pedig workshopokon osztja meg a tanulni vágyókkal szerte a világon.

A Trafó és a Műhely Alapítvány szervezésében Budapesten is kiélheti oktatási vágyát: szeptember 26-án itt élő profi táncosokkal dolgozik egy napon keresztül.

Az előadás utáni közönségtalálkozón, 27-én pedig a nézők is faggathatják munkájáról.