Márk

Ohad Naharin koreográfiájával vizsgázik a balett évfolyam

2017.09.28. 17:14

Programkereső

Az izraeli Batsheva Dance Company Magyarországon eddig még nem látott emblematikus, humoros-karcos darabját a Minus 16-ot mutatja be év végi vizsga előadásán a Táncművészeti Egyetem végzős klasszikus balett évfolyama.

A kortárs tánc egyik legismertebb képviselője, a Batsheva Dance Company művészeti vezetője Ohad Naharin mintegy 25 perces alkotása ritkán látható a nemzetközi színpadokon.

A társulatok néha évekig várnak, hogy bemutathassák a darabot. Ezért is különleges, hogy az egyetem pár hónap alatt megkapta a szükséges engedélyt.

A Batsheva a művet 1999-ben Hágában mutatta be. A Minus16 Naharin munkásságának alapköve, a kritikusok szerint az általa alkalmazott Gaga-módszer és stílus mesterműve. Közvetlen és spontán nyelvezete, valamint humora, játékossága miatt igazi közönség kedvenc.

Minus16
Minus16

Az alkotó hitvallása szerint egy koreográfia csak ürügy, hogy a táncosok valami újat tanuljanak önmagukról, hogy miért, és hogyan táncolnak. Az általa kidolgozott Gaga-módszer egy sajátos gondolatiság, melyben központi szerepet tölt be a test önkifejezése a zenére történő cselekvésben. A képességek és a képzelet egymásra találása ugyanakkor nem jelenti a tiszta technika hangsúlyozását.

A Minus 16 a tánc örömének ünnepe. Zenei alapja eklektikus: a mambótól a technón át a hagyományos izraeli zenéig terjed a repertoár, amelyre Ohad Naharin meglepetésekkel teli, szórakoztató darabot készített. 

Egyes jeleneteiben átlépi a nézők és a táncosok közötti határt, a befogadó színpadi táncolóvá válik.

A mű betanulása az elmúlt hetekben megkezdődött a Táncművészeti Egyetemen, a Batsheva egykori táncosai, a ma már koreográfusként is tevékenykedő Guy Shomroni és Yaniv Avraham közreműködésével, akik legutóbb a magyar MAZE Társulat számára koreografáltak. 

A Molnár Márta és Denis Murujev évfolyamvezető - balettmesterek irányításával készülő végzősök kiegészülve a nyolcadik évfolyamosokkal először a Naharin által kidolgozott Gaga-technikából kaptak ízelítőt, majd elkezdték a koreográfia betanulását. A Minus 16 a koncert vizsga részeként, a tanév végén, a tanulmányok zárásként kerül bemutatásra.