Tánc

25 éve hunyt el Fred Astaire

2012.06.22. 09:07
Ajánlom
A közvélekedés szerint a legnagyobb táncos, aki valaha filmvásznon szerepelt. Kollégája, Gene Kelly egyenesen azt mondta róla, hogy "a táncos filmek története Fred Astaire-rel kezdődött". Érdekesség, hogy bár filmes védjegye a cilinder és a frakk volt, leghíresebb filmje is a Klakkban-frakkban címet viselte, saját ruhatárában egyetlen ilyen ruhadarab sem szerepelt.

1899. május 10-én született Omahában, egy Ausztriából bevándorolt sörkereskedő fiaként, még Fred Austerlitz néven. Ötéves korától lépett fel Adele nővérével, s a testvérpár gyorsan népszerű lett: Fred még húszéves sem volt, amikor meghódították a Broadwayt, nem sokkal később Londonban is ünnepelték őket. A fő szám még Adele volt, aki csak a humoros számokat táncolta öccsével, akinek a romantikus részek alatt a színpad mögött ténferegve kellett várakoznia. Adele 1931-ben férjhez ment egy brit főnemeshez, s Frednek így egyedül kellett boldogulnia. Kézenfekvő választásnak látszott Hollywood, de a próbafelvétel lesújtó eredménnyel zárult: "Nem tud játszani. Nem tud énekelni. Kopaszodik. Táncolni kicsit tud." - áll a híres értékelésben.

Astaire 1933-ban mégis kamera elé állhatott, de csak nyúlfarknyi szerepeket kapott. Még abban az évben aztán a kezdő színésznő Ginger Rogers oldalán eltáncolhatott-énekelhetett egy számot a Leszállás Rióban című filmben, s ők ketten "ellopták a show-t". A mozi új álompárja a következő évtizedben tíz zenés-táncos filmet készített együtt, a kicsit bugyuta, de látványos és szórakoztató alkotásokra - Roberta, Top Hat, Egymásnak születtünk, Dalol a flotta - tódult a közönség. E filmekben illeszkedett először a zene és a tánc szervesen a cselekménybe, s Astaire ahhoz is ragaszkodott, hogy a táncszámokat vágás nélkül vegyék fel - szavai szerint "vagy a kamera táncol, vagy én". Szétválásuk után is sok nagy sztárral forgatott, partnerei között volt Eleanor Powell, Rita Hayworth, Judy Garland.

Astaire 1946-ban - miután a Kék ég című filmben "lejátszotta" őt Bing Crosby - a közönség és a producerek rémületére bejelentette visszavonulását. Hiába gyűjtöttek össze rajongói néhány nap alatt több tízezer aláírást, két évig csak családjával és a versenylovakkal foglalkozott. 1948-ban erőtől duzzadva tért vissza, s a Húsvéti parádé című filmmel pályafutása egyik legnagyobb sikerét aratta. 1949-ben speciális Oscar-díjat kapott a musical művészetéhez nyújtott hozzájárulásáért, a díjat stílszerűen régi partnere, Ginger Rogers kezéből vehette át.

A külsejét tekintve szinte nem is öregedő színész 1955-től a televízióban is dolgozott, s pályafutása kései szakaszában "csak" jellemszínészként is meglepő tehetségről tett tanúságot, 1974-ben a Pokoli torony című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában. A tánccal hivatalosan 72 éves korában hagyott fel, egymillió dollárra biztosított lábai utoljára 1977-ben kápráztatták el a nézőket a That's Entertainment című alkotásban - bár Astaire szerint ez már nem tánc, csak mozgás volt. Fred Astaire 1987. június 22-én tüdőgyulladásban halt meg Los Angelesben.

Neve fogalom volt, arcképe ott virít a Beatles Borsőrmester albumának borítóján is. Elegáns és könnyed táncáról még a klasszikus balett nagyjai is úgy vélekedtek, hogy az "maga a megelevenedett ritmus". Énekesi képességeiről már megoszlanak a vélemények, kellemes, de átlagos hangjáról maga sem táplált illúziókat. Hiányosságait azonban a hangszerelés és kivételes személyisége elrejthette a nem túl igényes filmdalokban, sőt Irving Berlin, George Gershwin, Cole Porter mind komponáltak külön neki. Fred Astaire sztárként is szokatlanul természetes és szerény volt: magánéleti botrányairól soha nem cikkezhetett a sajtó, s végrendeletében megtiltotta, hogy életútjáról filmet készítsenek. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Klasszikus

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Vizuál

Mától tudjuk megcsodálni a frissen vásárolt Renoir-aktot

A Szépművészeti Múzeum augusztus 20-ig kamarakiállításon mutatja be a gyűjtemény elmúlt száz évének legértékesebb szerzeményét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A tánc majd’ összes alműfaját felsorakoztatja a Magyar Táncfesztivál

Balett, néptánc, kortárs tánc, sőt tánc-cirkusz is lesz június 17. és 22. között Győrben, a Magyar Táncfesztiválon, amihez idén is hozzákapcsolódik a Gyermek Táncfesztivál.
Tánc interjú

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Tánc videó

A videó, ami után soha többé nem mondod azt, hogy a balett unalmas

A Hongkong Balett alapításának 40. évfordulójára készült videó minden balettal kapcsolatos negatív sztereotípiával leszámol.
Tánc ajánló

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.
Tánc magazin

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.