Tánc

44 év után újra Budapesten az Alexandrov Együttes

2009.06.03. 09:32
Ajánlom
1965 júliusában járt először, és eleddig utoljára Magyarországon az Alexandrov Együttes, a szovjet, majd orosz hadsereg hivatásos együttese, amelyet zenekar, férfikórus és táncegyüttes alkot.

Az együttes 1928-ban alakult 12 katona előadóművész - egy vokális oktett, egy bayan hangszeres, 2 táncos és egy énekes szólista - közreműködésével és Alexander Alexandrov, a moszkvai Konzervatórium fiatal zeneprofesszora vezényletével (az ő nevéhez fűződik többek közt az orosz himnusz is). Az együttes rohamos fejlődésnek indult. 1933-ra már 300 művész tagja volt, és ők lettek a szovjet dalok propagandistái, akik szinte állandóan úton voltak és megszámlálhatatlan koncertet adtak az egykori Szovjetunió területén Moszkvától Vlagyivosztokig, Távol-Kelettől Tadzsikisztánig. Egyik első külföldi fellépésük 1937-ben Párizsban volt a világkiállítás alkalmával, ahol a szovjet művészetet reprezentálták, és a kiállítás művészeti kategóriájának Grand Prix-ját nyerték el. Ezzel elindult nemzetközi karrierjük is. A II. világháború alatt közel 1500 előadást tartottak a szovjet fronton, a hátországban, repülőtereken, kórházakban.

A 81 éves fennállása alatt, a nagy túlélő együttes életében természetesen nyomot hagyott a kommunizmus, a peresztrojka, a vad orosz kapitalizmus, a nehéz 90-es évek, a Putyin-korszak, de művészetük magas színvonala változatlan. A közelmúltban Ausztria, Algéria, Egyesült Királyság, Bulgária, Belgium, Kanada, Vietnam, Kuba, Mexikó, Japán, Svájc, Lengyelország, Csehország, Szlovákia városaiban léptek fel. 1990-ben a Pink Floyd The Wall című koncertjén Berlinben, melyet a berlini fal lerombolásának évfordulójára rendeztek, az Alexandrov Együttes a Bring the Boys Back Home című háború ellenes dalt adta elő. Az együttes sokoldalúságára jellemző egy 1993-as koncert Helsinkiben, ahol a finn Leningrad Cowboys partnereként léptek fel (a rendhagyó koncertről Total Balalaika Show címen film is készült).

A repertoár széles skálán mozog, az énekszámok az orosz népdaloktól a templomi kórusokon át népszerű operarészletekig és a folk-rock zenéig ívelnek. A férfikórus és a szólóénekesek előadásában olyan művek hangzanak fel, mint a Volgai hajósok dala, a Kalinka, a Moszkvai éjszakák, a Katyusa, a Partizán dal, vagy a Torreádor-dal és a Csempészek kórusa a Carmenből, a Szabadságkórus a Nabuccóból,  részletek a Borisz Godunov, a Turandot című operákból, egy spanyol egyveleg, az Ave Maria és más szakrális dalok.  A rendkívül nagy tudású, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok előadásban katona- és tengerésztáncokat, a világhírű kozáktáncokat,  közülük is a legvirtuózabb Zaporozsjei kozákok című táncszámot láthatja a közönség. A hatalmas ugrások, szédítő forgások, guggolós részletek szinte fittyet hánynak a fizikának, az emberi anatómiának és fiziológiának.

(2009. június 6. 20:00 - Papp László Budapest Sportaréna

Alexandrov Együttes)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.
Tánc ajánló

Győrbe csábítja a mozdulatok szerelmeseit a Magyar Táncfesztivál

A június 19-23. között zajló eseménysorozaton a hazai kortárs táncélet kimagasló alkotóival, premierekkel, ingyenes szabadtéri műsorokkal és számos gyerekprogrammal készül a mustrát szervező Győri Balett.
Tánc ajánló

Népszerű előadásaival és két új bemutatóval készül az új évadra a Hagyományok Háza

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Hagyományok Háza, a már repertoáron lévő, közkedvelt táncelőadásaik mellett új zenekari sorozatot is indítanak, a szezon egyik premierje pedig a fiatal alkotókra épít.