Tánc

6+1 rendkívüli táncelőadás, amit látni kell!

2021.12.20. 13:20
Ajánlom
Lenyűgöző mozdulatok, meglepő terek, magával ragadó zenei világok, izgalmas koreográfiák, flamenco, kortárs tánc, balett, néptánc, táncszínház és cirque danse: kihagyhatatlan produkciók, várva várt bemutatók követik egymást a 2022-es Bartók Tavaszon. Mi pedig már mutatjuk is a tavaszi táncrendet, azaz hogy mit és miért muszáj látni az elképesztő kínálatból. Nem csak fanatikus táncrajongóknak!

Fergeteges Parádé Boban Markovićcsal

A Székesfehérvári Balett társulata minden bizonnyal egy szempillantás alatt felforrósítja a hangulatot a Fesztivál Színházban,

áprilisban debütáló új produkciójuk ugyanis a Boban Marković Orkestar 2019-es lemezének ellenállhatatlan muzsikájából merít ihletet.

A csapatot a cigányok legendás ünnepén született szerb trombitaművész, Boban Marković hozta létre a kilencvenes években, és megalakulásuk pillanatától fogva minden évben elhozták a legjobbnak járó díjat a gucai fesztiválról, ami a trombitások legnagyobb nemzetközi zenei versenye. A lehengerlő energiájú együttest ezen a fesztiválon fedezte fel Goran Bregović, a Kusturica-filmek világhírű zeneszerzője, és azonnal felkérte őket, hogy a soron következő film, az Underground zenéjének elkészítésében dolgozzanak együtt. Innentől kezdve megállíthatatlanul száguldottak a világhír felé. Ez a lüktető, életigenlő energia garantáltan áthatja az idén hároméves Székesfehérvári Balett új produkcióját is. Az együttes vezetője és a készülő előadás koreográfusa, Egerházi Attila egy korábbi nyilatkozatában elmondta,

a társulat egyik legfőbb küldetése, hogy az őket befogadó város közösségi életének motorjává váljanak.

Ez a törekvés tökéletes összhangban áll a zenekar által képviselt életszemlélettel, így érthető, hogy miért vált a Mrak (Sötétség) című album is első hallásra a társulat kedvencévé. Áprilisban megtudhatjuk, hogyan is néz ki egy igazi balkáni parádé a két csapat együttműködésében.

A cikk folytatásához kattints a Bartók Tavasz blogjára!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Batsheva Ensemble (fotó/ forrás: Ascaf / Bartók Tavasz)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.