Tánc

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021.01.05. 12:35
Ajánlom
2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.

Bár már 1959-60-ban kísérletet tett Téri Tibor egy balett társulat megalapítására, két bemutatójuk – melyek egyfelvonásosokból álltak – csak mérsékelt sikert hozott. A társulat végső formáját Eck Imre igazgatása alatt érte el, Pécsi Balett néven 1960 óta működnek, BALETTEST 1961 című első előadásuk 1961. január 3-án debütált a Pécsi Nemzeti Színházban. Eck három részből álló – Az iszonyat balladája, Változatok egy találkozásra, Concerto a szivárvány színeire – koreográfiáját Szokolay Sándor, Vujicsics Tihamér és Hidas Frigyes zenéjére táncolták. Bertha Bulcsú az Esti Pécsi Naplóban úgy nyilatkozott az előadásról, hogy

„Az első képeknek döbbenetes hatása volt Szokolay Sándor első akkordjai, a három Csukaszürke mozgása meghatározta az új magyar balett tartalmát, eszmeiségét, művészi színvonalát. Pillanatok alatt megteremtették a bemutató, de egyben a korszerű balett légkörét is.”

135463583_1401365796890859_6438428039154356473_o-104311.jpg

Az iszonyat balladája / Csukaszürkék: Eck Imre, Bretus Mária, Tóth Sándor, fogoly: Árva Eszter (Fotó/Forrás: Pécsi Balett)

Eck igazgatása alatt olyan nagyszerű koreográfiák születtek, mint A parancs (1962), az Etűdök kékben (1964) vagy A csodálatos mandarin (1965, 1987), és bár az alapító 1969-ben átadta a társulat irányítását Tóth Sándornak, 1992-ig művészeti vezetőként és koreográfusként dolgozott a Pécsi Balettnél.

Igaz, jóval kevesebb ideig ülhettek az igazgatói székben, mint elődeik, az őket váltó Keveházi Gábor és Vincze Balázs hagyományokhoz, valamint a kezdeti koncepcióhoz hű gondolkodásmódja alapjaiban határozza meg a balett mai működését.

A jelenlegi társulat Uhrik Teodóra vezetésével – aki alapító tagként kapocs múlt és jelen között – új formákat keres. Ápolva és tisztelve az elmúlt hat évtized hagyatékát, bátran nyúl új táncirányzatokhoz, olykor ötvözve a legkülönbözőbb táncstílusokat. Értékteremtő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a számos rangos hazai és nemzetközi felkérés, díj.

A 60. jubileumot a járványhelyzet enyhülésével nagyszabású gálaesttel ünnepli a Pécsi Balett, amely a tervek szerint tavasszal valósul majd meg.

Az est során felidézik az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit, alkotóit, újra színpadra kerül Az iszonyat balladája – ezúttal új koreográfiával, Zachár Lóránd táncaival – és a közönség először láthatja majd a Pécsi Balettről szóló Több mint balett című filmet, amit a Filming in Pécs csapata készített a társulat felkérésére.

Az ünnepségsorozat ezzel nem ér véget, egy jubileumi kiadvány megjelenése mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében új bemutatóra is készül a társulat: a Vasarely a Müpa szervezésében valósul meg. A csapat a következő évadra is gondol, ősszel Vincze Balázs rendezésében az Ádám és Éva debütál a 15. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón.

A hattyúk tava - Pécsi Balett

A hattyúk tava - Pécsi Balett (Fotó/Forrás: Körtvélyesi László)

Fejléckép: jelenetek a Pécsi Balett előadásaiból (forrás: Pécsi Balett)

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Kapcsolódó

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Zenés színház

Új Örökös Tagokat avattak a Budapesti Operettszínházban

Négy új tagot választott Örökös Tagjai közé a Budapesti Operettszínház január 22-én, a Magyar Kultúra Napján. Az ünnepségen, amely ezúttal a járványügyi szabályok betartásával, szűk körben zajlott, Kiss-B. Atilla, a színház főigazgatója méltatta a kitüntetetteket.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Színház

Íme az adakozók névsora, akik Gergye Krisztián-festménnyel gazdagodtak

10 független színházi dolgozót segít Gergye Krisztián nagyköveti kampánya.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.