Tánc

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021.01.05. 12:35
Ajánlom
2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.

Bár már 1959-60-ban kísérletet tett Téri Tibor egy balett társulat megalapítására, két bemutatójuk – melyek egyfelvonásosokból álltak – csak mérsékelt sikert hozott. A társulat végső formáját Eck Imre igazgatása alatt érte el, Pécsi Balett néven 1960 óta működnek, BALETTEST 1961 című első előadásuk 1961. január 3-án debütált a Pécsi Nemzeti Színházban. Eck három részből álló – Az iszonyat balladája, Változatok egy találkozásra, Concerto a szivárvány színeire – koreográfiáját Szokolay Sándor, Vujicsics Tihamér és Hidas Frigyes zenéjére táncolták. Bertha Bulcsú az Esti Pécsi Naplóban úgy nyilatkozott az előadásról, hogy

„Az első képeknek döbbenetes hatása volt Szokolay Sándor első akkordjai, a három Csukaszürke mozgása meghatározta az új magyar balett tartalmát, eszmeiségét, művészi színvonalát. Pillanatok alatt megteremtették a bemutató, de egyben a korszerű balett légkörét is.”

135463583_1401365796890859_6438428039154356473_o-104311.jpg

Az iszonyat balladája / Csukaszürkék: Eck Imre, Bretus Mária, Tóth Sándor, fogoly: Árva Eszter (Fotó/Forrás: Pécsi Balett)

Eck igazgatása alatt olyan nagyszerű koreográfiák születtek, mint A parancs (1962), az Etűdök kékben (1964) vagy A csodálatos mandarin (1965, 1987), és bár az alapító 1969-ben átadta a társulat irányítását Tóth Sándornak, 1992-ig művészeti vezetőként és koreográfusként dolgozott a Pécsi Balettnél.

Igaz, jóval kevesebb ideig ülhettek az igazgatói székben, mint elődeik, az őket váltó Keveházi Gábor és Vincze Balázs hagyományokhoz, valamint a kezdeti koncepcióhoz hű gondolkodásmódja alapjaiban határozza meg a balett mai működését.

A jelenlegi társulat Uhrik Teodóra vezetésével – aki alapító tagként kapocs múlt és jelen között – új formákat keres. Ápolva és tisztelve az elmúlt hat évtized hagyatékát, bátran nyúl új táncirányzatokhoz, olykor ötvözve a legkülönbözőbb táncstílusokat. Értékteremtő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a számos rangos hazai és nemzetközi felkérés, díj.

A 60. jubileumot a járványhelyzet enyhülésével nagyszabású gálaesttel ünnepli a Pécsi Balett, amely a tervek szerint tavasszal valósul majd meg.

Az est során felidézik az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit, alkotóit, újra színpadra kerül Az iszonyat balladája – ezúttal új koreográfiával, Zachár Lóránd táncaival – és a közönség először láthatja majd a Pécsi Balettről szóló Több mint balett című filmet, amit a Filming in Pécs csapata készített a társulat felkérésére.

Az ünnepségsorozat ezzel nem ér véget, egy jubileumi kiadvány megjelenése mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében új bemutatóra is készül a társulat: a Vasarely a Müpa szervezésében valósul meg. A csapat a következő évadra is gondol, ősszel Vincze Balázs rendezésében az Ádám és Éva debütál a 15. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón.

A hattyúk tava - Pécsi Balett

A hattyúk tava - Pécsi Balett (Fotó/Forrás: Körtvélyesi László)

Fejléckép: jelenetek a Pécsi Balett előadásaiból (forrás: Pécsi Balett)

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Kapcsolódó

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

19 év után visszatér a legendás IDMC Nemzetközi Táncworkshop

Idén augusztusban egy négynapos warm-up eseménnyel tér vissza a rendezvény, amelynek során visszaemlékező beszélgetésen, nemzetközi hírű művészek kurzusain és előadásain vehetnek részt az érdeklődők a margitszigeti Kristály Színtérben augusztus 5. és 8. között.
Tánc hír

Először nyert magyar művész a világhírű balettversenyen

Június 25-én este adták át a moszkvai székhelyű Benois de la Danse díjait. Férfi táncos kategóriájában Balázsi Gergő Ármin a verseny története során első magyarként megosztott első díjban részesült.
Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.