Tánc

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021.01.05. 12:35
Ajánlom
2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.

Bár már 1959-60-ban kísérletet tett Téri Tibor egy balett társulat megalapítására, két bemutatójuk – melyek egyfelvonásosokból álltak – csak mérsékelt sikert hozott. A társulat végső formáját Eck Imre igazgatása alatt érte el, Pécsi Balett néven 1960 óta működnek, BALETTEST 1961 című első előadásuk 1961. január 3-án debütált a Pécsi Nemzeti Színházban. Eck három részből álló – Az iszonyat balladája, Változatok egy találkozásra, Concerto a szivárvány színeire – koreográfiáját Szokolay Sándor, Vujicsics Tihamér és Hidas Frigyes zenéjére táncolták. Bertha Bulcsú az Esti Pécsi Naplóban úgy nyilatkozott az előadásról, hogy

„Az első képeknek döbbenetes hatása volt Szokolay Sándor első akkordjai, a három Csukaszürke mozgása meghatározta az új magyar balett tartalmát, eszmeiségét, művészi színvonalát. Pillanatok alatt megteremtették a bemutató, de egyben a korszerű balett légkörét is.”

135463583_1401365796890859_6438428039154356473_o-104311.jpg

Az iszonyat balladája / Csukaszürkék: Eck Imre, Bretus Mária, Tóth Sándor, fogoly: Árva Eszter (Fotó/Forrás: Pécsi Balett)

Eck igazgatása alatt olyan nagyszerű koreográfiák születtek, mint A parancs (1962), az Etűdök kékben (1964) vagy A csodálatos mandarin (1965, 1987), és bár az alapító 1969-ben átadta a társulat irányítását Tóth Sándornak, 1992-ig művészeti vezetőként és koreográfusként dolgozott a Pécsi Balettnél.

Igaz, jóval kevesebb ideig ülhettek az igazgatói székben, mint elődeik, az őket váltó Keveházi Gábor és Vincze Balázs hagyományokhoz, valamint a kezdeti koncepcióhoz hű gondolkodásmódja alapjaiban határozza meg a balett mai működését.

A jelenlegi társulat Uhrik Teodóra vezetésével – aki alapító tagként kapocs múlt és jelen között – új formákat keres. Ápolva és tisztelve az elmúlt hat évtized hagyatékát, bátran nyúl új táncirányzatokhoz, olykor ötvözve a legkülönbözőbb táncstílusokat. Értékteremtő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a számos rangos hazai és nemzetközi felkérés, díj.

A 60. jubileumot a járványhelyzet enyhülésével nagyszabású gálaesttel ünnepli a Pécsi Balett, amely a tervek szerint tavasszal valósul majd meg.

Az est során felidézik az elmúlt évtizedek legnagyobb sikereit, alkotóit, újra színpadra kerül Az iszonyat balladája – ezúttal új koreográfiával, Zachár Lóránd táncaival – és a közönség először láthatja majd a Pécsi Balettről szóló Több mint balett című filmet, amit a Filming in Pécs csapata készített a társulat felkérésére.

Az ünnepségsorozat ezzel nem ér véget, egy jubileumi kiadvány megjelenése mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében új bemutatóra is készül a társulat: a Vasarely a Müpa szervezésében valósul meg. A csapat a következő évadra is gondol, ősszel Vincze Balázs rendezésében az Ádám és Éva debütál a 15. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón.

A hattyúk tava - Pécsi Balett

A hattyúk tava - Pécsi Balett (Fotó/Forrás: Körtvélyesi László)

Fejléckép: jelenetek a Pécsi Balett előadásaiból (forrás: Pécsi Balett)

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Kapcsolódó

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.
Tánc ajánló

Az emberi útkeresésről: a Feledi Project TestTérKép bemutatója a Nemzeti Táncszínházban

A TestTérKép előadás a párkapcsolat, a közösségi viszonyok és az egyén saját történetét kutatja ezekben a hétköznapi drámákban, ahol nincs semmi, amit más ne élt volna meg, mégis, a történés pillanatában újszerű és felfoghatatlan minden pillanat. A Feledi Project bemutatója május 9-én várja az érdeklődőket.