Tánc

70 éve a tánc szolgálatában

2020.10.14. 17:10
Ajánlom
1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A járványhelyzet miatt szűk körben megtartott gálán felidézik az elmúlt évtizedek legjelentősebb előadásait, alkotóit, és egyben bizakodva néznek a jövőbe is. Az MTE nem titkolt célja, hogy

a következő évtizedben a magyar táncművészeti oktatás támogatása mellett Közép-Európa tánccentrumává váljon.

Bár az intézmény eredetileg balettművészek képzését jelölte meg fő feladatként, először általános iskolai, majd gimnáziumi oktatással, az igényekhez igazodva azonban hamarosan néptáncot is tanulhattak a diákok. A Balett Intézet fontos feladatának tekintette a következő tanárgeneráció biztosítását is, ezért nem sokkal később már táncpedagógusnak, koreográfusnak és táncelméleti szakembernek is tanulhattak itt.

Magyar Táncművészeti Egyetem

Magyar Táncművészeti Egyetem (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Megalakulása után 33 évvel, 1983-ban vált az Állami Balett Intézet főiskolává,

1990-től pedig hivatalosan is Magyar Táncművészeti Főiskolaként ismerték el.

2017-ben egyetemi rangra emelték.

Nem csak nevében és képzésében változott sokat az MTE, de 2004-ben campust is cserélt: a Drechsler-palotából a Columbus utcába költöztek, ahol jelenleg is alap- és mesterképzésen oktatják a klasszikus balettet, modern táncot, színházi táncot, néptáncot és divattáncot, de fontos szerepet kap az elméleti képzés is. Terveik szerint pedig hamarosan doktori iskolában képezhetik tovább magukat a hallgatók.

Az intézmény – tágítva a profilját – az elmúlt években vidéki tehetségcentrumokkal is bővült, hogy a nem Budapesten élő tehetségeket is támogathassa. Kihelyezett campust tartanak fenn Pécsett, Győrött és Nyíregyházán.

Fejléckép: Balett-táncosok a Magyar Táncművészeti Egyetemen (forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Színház

Hamarosan eldől, hogy ki vezetheti tovább a Pécsi Nemzeti Színházat – íme a pályázatok!

Rázga Miklós igazgatói megbízatása jövő év elején lejár, a meghirdetett igazgatói pozícióra pedig a szeptember 28-i határidőig két egyéni és két páros tervezet érkezett. A szakmai bizottság ezekről a pályázatokról október 21-én döntött, de a pécsi közgyűlés határozata még hátravan. Bemutatjuk a pályázókat.
Vizuál

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Zenés színház

Eladta alapítója portréját a londoni Királyi Operaház, hogy túlélje a járványt

A képet David Hockney, az egyik legkeresetebb élő művész készítette még a hetvenes években. Értékét az is növeli, hogy Hockney alig fest felkérésre. A portrét követően harminc évig nem vállalt hasonló megbízást.
Klasszikus

A tanár és az előadóművész egyensúlya – interjú Farkas Gáborral

Szeptembertől a Zeneakadémia Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője lett, hazaköltözik Tokióból Farkas Gábor zongoraművész. Lehet, hogy észre sem vettük, hogy távol volt: rendszeresen találkoztunk vele a hazai színpadokon. Mert, miként a zongoraművész vallja, koncertezést és tanítást együtt érdemes művelni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Lengyel avantgárd a tánc nyelvén

Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkciója Magdalena Abakanowicz lengyel képzőművész alkotásai nyomán jeleníti meg a misztikus, mítikus, mitologikus világok összefonódását, ahol az örök mozdulatlanságra ítélt alakok egyszer csak életre kelnek.
Tánc hír

Operából a táncszínpadra a Nemzeti Táncszínházban

Az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat különleges vállalkozásba kezdett, amikor Puccini egyik legszebb és legtöbbet játszott művét fordították át a tánc nyelvére. A Bohémélet november 6-án kerül bemutatásra a Nemzeti Táncszínház nagytermében.
Tánc kult50

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.
Tánc interjú

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc ajánló

Egy ősi jegesmedve is megjelenik a Recirquel legújabb előadásában

A Solus Amor időtlen térben kutatja a szeretet rétegeit. A monumentális légi balettben egy hatalmas jegesmedve-báb is feltűnik, ami a West Enden nagy sikerrel játszott War Horse című produkció élethű lóbábjait is készítő bábtervező, Janni Younge munkája.