Tánc

70 éve a tánc szolgálatában

2020.10.14. 17:10
Ajánlom
1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A járványhelyzet miatt szűk körben megtartott gálán felidézik az elmúlt évtizedek legjelentősebb előadásait, alkotóit, és egyben bizakodva néznek a jövőbe is. Az MTE nem titkolt célja, hogy

a következő évtizedben a magyar táncművészeti oktatás támogatása mellett Közép-Európa tánccentrumává váljon.

Bár az intézmény eredetileg balettművészek képzését jelölte meg fő feladatként, először általános iskolai, majd gimnáziumi oktatással, az igényekhez igazodva azonban hamarosan néptáncot is tanulhattak a diákok. A Balett Intézet fontos feladatának tekintette a következő tanárgeneráció biztosítását is, ezért nem sokkal később már táncpedagógusnak, koreográfusnak és táncelméleti szakembernek is tanulhattak itt.

Magyar Táncművészeti Egyetem

Magyar Táncművészeti Egyetem (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Megalakulása után 33 évvel, 1983-ban vált az Állami Balett Intézet főiskolává,

1990-től pedig hivatalosan is Magyar Táncművészeti Főiskolaként ismerték el.

2017-ben egyetemi rangra emelték.

Nem csak nevében és képzésében változott sokat az MTE, de 2004-ben campust is cserélt: a Drechsler-palotából a Columbus utcába költöztek, ahol jelenleg is alap- és mesterképzésen oktatják a klasszikus balettet, modern táncot, színházi táncot, néptáncot és divattáncot, de fontos szerepet kap az elméleti képzés is. Terveik szerint pedig hamarosan doktori iskolában képezhetik tovább magukat a hallgatók.

Az intézmény – tágítva a profilját – az elmúlt években vidéki tehetségcentrumokkal is bővült, hogy a nem Budapesten élő tehetségeket is támogathassa. Kihelyezett campust tartanak fenn Pécsett, Győrött és Nyíregyházán.

Fejléckép: Balett-táncosok a Magyar Táncművészeti Egyetemen (forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A fenntarthatóságról szól a Duda Éva Társulat összművészeti fesztiválja

A június 10. és 12. között megrendezésre kerülő ZÖME FESZT az első olyan magyarországi összművészeti és közösségi fesztivál, amely kifejezetten a fenntarthatóságot helyezi középpontba.
Tánc hír

Balettnövendékek olaszországi sikerei

Három arany, két ezüst és egy bronzérmet nyertek a Magyar Állami Operaház balettképzésének növendékei a múlt héten megrendezett 30. Spoletói Nemzetközi Táncversenyen. Az elmúlt hónapokban immár negyedik alkalommal díjazták a Magyar Nemzeti Balettintézet diákjait rangos nemzetközi balettversenyeken.
Tánc hír

Barta Dóra nyerte el a Seregi-díjat

A Kecskemét City Balett és a Badorda Társulat művészeti vezetőjét, a Magyar Állami Operaház több produkciójában közreműködő koreográfus-rendezőt díjazta idén a szakmai kuratórium. Az elismerést Seregi László egyik legnépszerűbb alkotása, a Rómeó és Júlia előadása előtt adták át a Magyar Állami Operaház színpadán.
Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.