Tánc

70 éve a tánc szolgálatában

2020.10.14. 17:10
Ajánlom
1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A járványhelyzet miatt szűk körben megtartott gálán felidézik az elmúlt évtizedek legjelentősebb előadásait, alkotóit, és egyben bizakodva néznek a jövőbe is. Az MTE nem titkolt célja, hogy

a következő évtizedben a magyar táncművészeti oktatás támogatása mellett Közép-Európa tánccentrumává váljon.

Bár az intézmény eredetileg balettművészek képzését jelölte meg fő feladatként, először általános iskolai, majd gimnáziumi oktatással, az igényekhez igazodva azonban hamarosan néptáncot is tanulhattak a diákok. A Balett Intézet fontos feladatának tekintette a következő tanárgeneráció biztosítását is, ezért nem sokkal később már táncpedagógusnak, koreográfusnak és táncelméleti szakembernek is tanulhattak itt.

Magyar Táncművészeti Egyetem

Magyar Táncművészeti Egyetem (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Megalakulása után 33 évvel, 1983-ban vált az Állami Balett Intézet főiskolává,

1990-től pedig hivatalosan is Magyar Táncművészeti Főiskolaként ismerték el.

2017-ben egyetemi rangra emelték.

Nem csak nevében és képzésében változott sokat az MTE, de 2004-ben campust is cserélt: a Drechsler-palotából a Columbus utcába költöztek, ahol jelenleg is alap- és mesterképzésen oktatják a klasszikus balettet, modern táncot, színházi táncot, néptáncot és divattáncot, de fontos szerepet kap az elméleti képzés is. Terveik szerint pedig hamarosan doktori iskolában képezhetik tovább magukat a hallgatók.

Az intézmény – tágítva a profilját – az elmúlt években vidéki tehetségcentrumokkal is bővült, hogy a nem Budapesten élő tehetségeket is támogathassa. Kihelyezett campust tartanak fenn Pécsett, Győrött és Nyíregyházán.

Fejléckép: Balett-táncosok a Magyar Táncművészeti Egyetemen (forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.
Tánc hír

Philip Glass zenéjére táncolnak a Feledi Project táncosai

Feledi János Philip Glass Metamorfózis című, zongorára írt művére készített koreográfiát. A társadalmunk, létünk átváltozásáról szóló produkció november 3-tól látható a Nemzeti Táncszínházban.