Tánc

70 éve a tánc szolgálatában

2020.10.14. 17:10
Ajánlom
1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.

A járványhelyzet miatt szűk körben megtartott gálán felidézik az elmúlt évtizedek legjelentősebb előadásait, alkotóit, és egyben bizakodva néznek a jövőbe is. Az MTE nem titkolt célja, hogy

a következő évtizedben a magyar táncművészeti oktatás támogatása mellett Közép-Európa tánccentrumává váljon.

Bár az intézmény eredetileg balettművészek képzését jelölte meg fő feladatként, először általános iskolai, majd gimnáziumi oktatással, az igényekhez igazodva azonban hamarosan néptáncot is tanulhattak a diákok. A Balett Intézet fontos feladatának tekintette a következő tanárgeneráció biztosítását is, ezért nem sokkal később már táncpedagógusnak, koreográfusnak és táncelméleti szakembernek is tanulhattak itt.

Magyar Táncművészeti Egyetem

Magyar Táncművészeti Egyetem (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

Megalakulása után 33 évvel, 1983-ban vált az Állami Balett Intézet főiskolává,

1990-től pedig hivatalosan is Magyar Táncművészeti Főiskolaként ismerték el.

2017-ben egyetemi rangra emelték.

Nem csak nevében és képzésében változott sokat az MTE, de 2004-ben campust is cserélt: a Drechsler-palotából a Columbus utcába költöztek, ahol jelenleg is alap- és mesterképzésen oktatják a klasszikus balettet, modern táncot, színházi táncot, néptáncot és divattáncot, de fontos szerepet kap az elméleti képzés is. Terveik szerint pedig hamarosan doktori iskolában képezhetik tovább magukat a hallgatók.

Az intézmény – tágítva a profilját – az elmúlt években vidéki tehetségcentrumokkal is bővült, hogy a nem Budapesten élő tehetségeket is támogathassa. Kihelyezett campust tartanak fenn Pécsett, Győrött és Nyíregyházán.

Fejléckép: Balett-táncosok a Magyar Táncművészeti Egyetemen (forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Triple Crown – A magyar balett koronaékszerei

A nyüzsgő nagyvárosok szinte mágnesként vonzzák magukhoz a művészeket, így nem meglepő, hogy a metropoliszokban egymást érik a színházak és társulatok. A hazai táncszakma azonban abban a szerencsés helyzetben van, hogy színtere nem csupán a fővárosra koncentrálódik. Sőt, a vezető társulatok nagy része Budapest közigazgatási határain kívül találta meg otthonát. A Bartók Tavasz nézői pedig a fesztivál első évében nemcsak láthatják a hazai kortárs tánc vezető együtteseit, de mindhárman egy-egy eddig sosem látott, új produkcióval érkeznek.
Tánc videó

Táncfilmmel ünnepli a nyitást Sofia Coppola

Az Oscar-díjas filmrendező a New York City Ballet társulatáról készített rövidfilmet.
Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.
Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán.