Tánc

90 éves balerina színpadon

2012.10.31. 09:02
Ajánlom
Ismét a világot jelentő deszkákra lépett a 23. Havannai Balettfesztivál október 29-i nyitógáláján a színpadtól már évtizedek óta visszavonult, legendás kubai balerina és koreográfus, Alicia Alonso. Fellépését a nézők percekig tartó hatalma ovációja fogadta.

A majdnem teljesen vak és mozgásában is korlátozott művésznő az ugyancsak visszavonult Jorge Vega balett-táncossal tett néhány lépést Ernesto Lecuona (1895-1963) kubai zeneszerző egyik dallamára. Lecuona éppen 100 éve komponálta La Comparsa című híres számát, az idei fesztivál külön megemlékezést szentelt a centenáriumnak.

"A hétfői ováció végtelennek tűnt" - írta kedden az eseményről beszámolva a Juventud Rebelde című kubai újság. Alicia Alonso, a Kubai Nemzeti Balett igazgatónője és koreográfusa a kétévente megrendezett fesztivál megnyitóján hangsúlyozta, hogy a rendezvényt a múlt és a jövő balettjének szentelik, "néhány apró meglepetéssel" gazdagítva. November 7-ig 45 premiert tartanak, köztük nyolc ősbemutatót. Számos párhuzamos rendezvény egészíti ki a programot, köztük egy külön gálaest Igor Juskevics (1912-1994) orosz-ukrán származású balettlegenda - Alicia Alonso egykori partnere - születésének centenáriuma alkalmából.

Egy további gálán Virgilio Pinera költő és drámaíró emléke előtt tisztelegnek: Pinera egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig feketelistán volt Fidel Castro teljhatalmának idejében, az utóbbi időben azonban ismét szalonképes szerzőnek tekinti a kubai rendszer, amelyet ma Fidel öccse, Raul irányít. Három kubai képzőművész, Rita Longa, René Portocarro és Mariano Rodriguez is külön gálán kap elismerést. A meghívott társulatok között két amerikai együttes is szerepel, a New York City Balettből alakult Tom Gold Dance és a José Manuel Carreno csoport, fellép a francia Ballet Prejolcaj és Mandalain Ballet Biarritz, táncolni fog a norvég Jo Stromgren Kompani is. A két hétig tartó fesztiválon táncműhelyek, képzőművészeti kiállítások, film- és videósorozatok, táncművészeti konferenciák teszik változatosabbá a programot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Tánc

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"Nem hiszek abban, hogy ütni-verni kell a táncosokat" – Interjú Aradi Máriával

Aradi Mária nemrég ünnepelte a 75. születésnapját, de ma is rendületlenül dolgozik a Magyar Nemzeti Balett betanító balettmestereként. Nagyívű balett-táncosi pályájáról szerényen beszél, a jelenkori tendenciákról pedig határozott véleménye van.
Tánc hír

Magyarországra hozza szociális cirkusz programját a Cirquel du Soleil

Veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szakembereknek indított továbbképzést a Cirque du Soleil-jel együttműködésben a Recirquel.
Tánc hír

Szögre akasztotta a balettcipőt a Párizsi Opera Balett

A társulat 154 táncosából 120-an vettek részt az országos nyugdíjreform-ellenes sztrájkban. Az új törvény ugyanis eltörölné azt a művésznyugdíjat is, amelyet a táncosok 42 éves koruktól vehettek eddig igénybe.
Tánc interjú

Milyen esélyeink vannak a függetlenségre? – Interjú Juhász Katával

Juhász Kata a Declaration of Indepence című szólójában a stand-up, a fizikai színház és a kortárs tánc elemeinek ötvözésével járja körbe az egyik legégetőbb kérdést: milyen fajta függéseknek van ma kitéve az egyén a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben? A darab az USA és Dánia után a dunaPart –Kortárs Előadóművészeti Platformon is bemutatkozott.
Tánc magazin

Klasszikus balettek, amik mai szemmel diszkriminatívnak tűnhetnek

Itt A diótörő-szezon, amelynek egyes karaktertáncai kapcsán újra rácsodálkozhatunk, vajon bizonyos pontokon nem rögzítenek-e meghaladott ábrázolásmódokat ezek a 19. századi balettek?