Tánc

90 éves balerina színpadon

2012.10.31. 09:02
Ajánlom
Ismét a világot jelentő deszkákra lépett a 23. Havannai Balettfesztivál október 29-i nyitógáláján a színpadtól már évtizedek óta visszavonult, legendás kubai balerina és koreográfus, Alicia Alonso. Fellépését a nézők percekig tartó hatalma ovációja fogadta.

A majdnem teljesen vak és mozgásában is korlátozott művésznő az ugyancsak visszavonult Jorge Vega balett-táncossal tett néhány lépést Ernesto Lecuona (1895-1963) kubai zeneszerző egyik dallamára. Lecuona éppen 100 éve komponálta La Comparsa című híres számát, az idei fesztivál külön megemlékezést szentelt a centenáriumnak.

"A hétfői ováció végtelennek tűnt" - írta kedden az eseményről beszámolva a Juventud Rebelde című kubai újság. Alicia Alonso, a Kubai Nemzeti Balett igazgatónője és koreográfusa a kétévente megrendezett fesztivál megnyitóján hangsúlyozta, hogy a rendezvényt a múlt és a jövő balettjének szentelik, "néhány apró meglepetéssel" gazdagítva. November 7-ig 45 premiert tartanak, köztük nyolc ősbemutatót. Számos párhuzamos rendezvény egészíti ki a programot, köztük egy külön gálaest Igor Juskevics (1912-1994) orosz-ukrán származású balettlegenda - Alicia Alonso egykori partnere - születésének centenáriuma alkalmából.

Egy további gálán Virgilio Pinera költő és drámaíró emléke előtt tisztelegnek: Pinera egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig feketelistán volt Fidel Castro teljhatalmának idejében, az utóbbi időben azonban ismét szalonképes szerzőnek tekinti a kubai rendszer, amelyet ma Fidel öccse, Raul irányít. Három kubai képzőművész, Rita Longa, René Portocarro és Mariano Rodriguez is külön gálán kap elismerést. A meghívott társulatok között két amerikai együttes is szerepel, a New York City Balettből alakult Tom Gold Dance és a José Manuel Carreno csoport, fellép a francia Ballet Prejolcaj és Mandalain Ballet Biarritz, táncolni fog a norvég Jo Stromgren Kompani is. A két hétig tartó fesztiválon táncműhelyek, képzőművészeti kiállítások, film- és videósorozatok, táncművészeti konferenciák teszik változatosabbá a programot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.