Tánc

90 éves balerina színpadon

2012.10.31. 09:02
Ajánlom
Ismét a világot jelentő deszkákra lépett a 23. Havannai Balettfesztivál október 29-i nyitógáláján a színpadtól már évtizedek óta visszavonult, legendás kubai balerina és koreográfus, Alicia Alonso. Fellépését a nézők percekig tartó hatalma ovációja fogadta.

A majdnem teljesen vak és mozgásában is korlátozott művésznő az ugyancsak visszavonult Jorge Vega balett-táncossal tett néhány lépést Ernesto Lecuona (1895-1963) kubai zeneszerző egyik dallamára. Lecuona éppen 100 éve komponálta La Comparsa című híres számát, az idei fesztivál külön megemlékezést szentelt a centenáriumnak.

"A hétfői ováció végtelennek tűnt" - írta kedden az eseményről beszámolva a Juventud Rebelde című kubai újság. Alicia Alonso, a Kubai Nemzeti Balett igazgatónője és koreográfusa a kétévente megrendezett fesztivál megnyitóján hangsúlyozta, hogy a rendezvényt a múlt és a jövő balettjének szentelik, "néhány apró meglepetéssel" gazdagítva. November 7-ig 45 premiert tartanak, köztük nyolc ősbemutatót. Számos párhuzamos rendezvény egészíti ki a programot, köztük egy külön gálaest Igor Juskevics (1912-1994) orosz-ukrán származású balettlegenda - Alicia Alonso egykori partnere - születésének centenáriuma alkalmából.

Egy további gálán Virgilio Pinera költő és drámaíró emléke előtt tisztelegnek: Pinera egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig feketelistán volt Fidel Castro teljhatalmának idejében, az utóbbi időben azonban ismét szalonképes szerzőnek tekinti a kubai rendszer, amelyet ma Fidel öccse, Raul irányít. Három kubai képzőművész, Rita Longa, René Portocarro és Mariano Rodriguez is külön gálán kap elismerést. A meghívott társulatok között két amerikai együttes is szerepel, a New York City Balettből alakult Tom Gold Dance és a José Manuel Carreno csoport, fellép a francia Ballet Prejolcaj és Mandalain Ballet Biarritz, táncolni fog a norvég Jo Stromgren Kompani is. A két hétig tartó fesztiválon táncműhelyek, képzőművészeti kiállítások, film- és videósorozatok, táncművészeti konferenciák teszik változatosabbá a programot.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.