Tánc

„A balett veszélyes fegyver is lehet”

2023.02.14. 09:20
Ajánlom
Kovács Zsolt Vencel, aki Josef  K.-t táncolja Vilniusban egy Kafka regényéből készült táncadaptációban, balett-történeti példákkal támasztja alá meglehetősen szokatlan kijelentését. Ezzel összefüggésben a táncosok és táncalkotók felelősségére is felhívja a figyelmet.

Oroszország 2022. február 24-én támadta meg Ukrajnát, a Litván Nemzeti Opera pedig, nem véletlen, pontosan egy évvel később tűz műsorra egy kortárs balettelőadást, amely az elnyomásról és a jogfosztottság abszurd világáról szól. Kafka, A per című művéből készült balettadaptáció főszerepét a magyar szólista, Kovács Zsolt Vencel táncolja. 

kovacsbfe2-091157.jpg

Kovács Zsolt Vencel (Fotó/Forrás: B.F.E.)

A magyar szólista szerint a darab vilniusi bemutatásának időzítése sokak szemében egyfajta politikai állásfoglalásnak is tekinthető. Martynas Rimeikis koreográfus Der Prozess című egészestés produkcióját 2017 decemberében mutatták be. A szólista úgy véli, a darab most is rendkívül időszerű, hiszen Kafka regénye a hatalom abszurditásairól szól.  Mint mondja,

noha az eredeti történet az Osztrák–Magyar Monarchia idején játszódik, ám a volt szocialista országok lakói is jól tudják, milyen érzés a hatóságoknak kiszolgáltatva élni.

A magyar táncos úgy gondolja, nem csak ennek a Kafka adaptációnak van politikai vetülete, a tánc világa  hosszú idő óta a kulturális diplomácia egyik eszköze. Nem véletlen, hogy gyakran hallani kormányzati döntéshozóktól, hogy a művészeteknek milyen fontos szerepe lehet a békés egymás mellett élésben. Kovács Zsolt Vencel arra is felhívja a figyelmet, hogy a balett nem csupán a béke eszköze, de akár veszélyes fegyver is lehet. A hidegháború időszakát hozza fel példaként, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió kormánya is arra használta a tánc motiváló erejét, hogy ezzel próbálja befolyásolni a másik ország lakosságát. Erről az időszakról szól Anne Searcy Ballet in the cold war című könyve.

Ebben az időszakban a titkosszolgálatok  úgy gondolták, hogy

a tánc azért ideális propagandaeszköz, mert a nyelvi korlátokon túllépve képes üzeneteket célba juttatni.

KZSVbfe-091824.png

Kovács Zsolt Vencel (Fotó/Forrás: B.F.E.)

Ezt példázza a Bolsoj Balett első londoni turnéja 1956 őszén, illetve az 1960-as években történtek, amikor az Amerikai Egyesült Államok kormánya finanszírozta az amerikai modern tánc társulatok turnéit a keleti blokk országaiba. Úgy vélték ugyanis, hogy az amerikai szabadság életérzését és haladó szellemiségét a modern táncon keresztül politikai üzenetként tudják tolmácsolni a keleti blokk nézőközönsége felé.

Kovács Zsolt Vencel úgy véli, noha a titkosszolgálatok ma már vélhetően nem folynak bele ilyen közvetlen módon a tánc világába, ám a balett ma is a kulturális diplomácia egyik univerzális eszköze, amely békés alternatívát kínál az erővel szemben, és segítheti a kormányokat abban, hogy  szoros kapcsolatokat alakítsanak ki más régiók  polgáraival. 

A magyar táncos szerint a XX. századi balett történelem azt sugallja, hogy manapság is felelősség táncosnak lenni:

Néha  úgy tűnik, nem csak szórakoztatunk a színpadon, hanem egy kicsit a politikába, és egy hajszálnyit a történelem folyamataiba is beleavatkozunk.

Fejléckép: Kovács Zsolt Vencel (forrás: B.F.E.)

Virággal és tánccal köszöntötte a nőket a magyar balettművész Varsóban

Kapcsolódó

Virággal és tánccal köszöntötte a nőket a magyar balettművész Varsóban

Közel egy éve, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal zárva tartanak a színházak, a művészek pedig azóta is azon dolgoznak, hogy a lehető legkreatívabb módon érjék el a közönségüket. Így tett Kovács Zsolt Vencel, a Litván Nemzeti Operaház magyar táncosa is, aki a varsói repülőtéren perdült táncra.

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Számos jelentkező pályázik a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatára március 28-ig lehet jelentkezni, a napokban megjelent hírek szerint több jelentkező, énekes, karmester és rendező is megméretteti magát.
Színház

Újabb akadály gördült Eszenyi Enikő budapesti visszatérése elé

Eszenyi Enikő február végén eltörte a csuklóját a Csodálatos vagy, Júlia! című előadás fotóspróbáján. Emiatt májusra kellett halasztani az előadás premierjét a Játékszínben, most pedig Pásztor Erzsi jelentette be, hogy visszaadja a szerepét.
Vizuál

Felszabadított női testek, tabuk nélkül

Saját testüket médiumként használva fogalmazták meg a női lét kérdéseit azok az művészek, akiknek munkáit a Liget Galéria „Lerántjuk a leplet” című kiállításán láthatjuk még április 6-ig.
Vizuál

Ha ezt a tekintetet látja, jobb, ha menekül

Ha nem is hallott még a Kubrick-nézésről, egész biztosan látta már valamelyik filmben az amerikai rendező védjegyévé vált megoldást, amely minden egyszerűsége ellenére vérfagyasztóan hatásos.
Klasszikus

Benjamin Appl, a bársonyos hangú dalkirály, akit muszáj hallani

Végtelen szín áramlik a hangjában, és szinte elviselhetetlenül megindító, ahogy énekel. Így vélekednek a nemzetközi kritikusok a német–brit lírai sztárbaritonról, Benjamin Applről.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Tájképek – Idősebb táncművészekkel készít előadást Juhász Zsolt

A Tájképek című darabban a tánc különböző területeiről érkező, hosszú évek óta a szakmában dolgozó művészek szerepelnek. A Duna Táncműhely táncelőadását március 25-én mutatják be a Nemzeti Táncszínházban.   
Tánc hír

Értékes díjakkal tértek haza Olaszországból a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei

Három első díjat, a legjobb férfi táncosnak járó elismerést és több értékes eredményt jegyeztek az MTE növendékei és hallgatói a 9. alkalommal rendezett „Domenico Modugno” Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncversenyen az olaszországi Leccében.
Tánc interjú

Oláh Nóra: „Gyermekkorom óta vonzódom a tanításhoz”

Alig nyolc éve lépte át először a Táncművészképző Intézet néptánc tagozatának növendékeként az MTE kapuját Oláh Nóra, aki már három éve egyetemi gyakornok az intézményben. Tanulmányairól és arról mesél, miként került az Egyetemre.
Tánc ajánló

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg.
Tánc ajánló

Útközben – Eddigi munkájukba engednek bepillantást a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói február 24-25-én mutatják be Útközben című előadásukat, mely megmutatja azt a széles körű tudást, amelyet a hallgatók eddigi tanulmányaik során elsajáítottak.