Tánc

„A balett veszélyes fegyver is lehet”

2023.02.14. 09:20
Ajánlom
Kovács Zsolt Vencel, aki Josef  K.-t táncolja Vilniusban egy Kafka regényéből készült táncadaptációban, balett-történeti példákkal támasztja alá meglehetősen szokatlan kijelentését. Ezzel összefüggésben a táncosok és táncalkotók felelősségére is felhívja a figyelmet.

Oroszország 2022. február 24-én támadta meg Ukrajnát, a Litván Nemzeti Opera pedig, nem véletlen, pontosan egy évvel később tűz műsorra egy kortárs balettelőadást, amely az elnyomásról és a jogfosztottság abszurd világáról szól. Kafka, A per című művéből készült balettadaptáció főszerepét a magyar szólista, Kovács Zsolt Vencel táncolja. 

kovacsbfe2-091157.jpg

Kovács Zsolt Vencel (Fotó/Forrás: B.F.E.)

A magyar szólista szerint a darab vilniusi bemutatásának időzítése sokak szemében egyfajta politikai állásfoglalásnak is tekinthető. Martynas Rimeikis koreográfus Der Prozess című egészestés produkcióját 2017 decemberében mutatták be. A szólista úgy véli, a darab most is rendkívül időszerű, hiszen Kafka regénye a hatalom abszurditásairól szól.  Mint mondja,

noha az eredeti történet az Osztrák–Magyar Monarchia idején játszódik, ám a volt szocialista országok lakói is jól tudják, milyen érzés a hatóságoknak kiszolgáltatva élni.

A magyar táncos úgy gondolja, nem csak ennek a Kafka adaptációnak van politikai vetülete, a tánc világa  hosszú idő óta a kulturális diplomácia egyik eszköze. Nem véletlen, hogy gyakran hallani kormányzati döntéshozóktól, hogy a művészeteknek milyen fontos szerepe lehet a békés egymás mellett élésben. Kovács Zsolt Vencel arra is felhívja a figyelmet, hogy a balett nem csupán a béke eszköze, de akár veszélyes fegyver is lehet. A hidegháború időszakát hozza fel példaként, amikor az Egyesült Államok és a Szovjetunió kormánya is arra használta a tánc motiváló erejét, hogy ezzel próbálja befolyásolni a másik ország lakosságát. Erről az időszakról szól Anne Searcy Ballet in the cold war című könyve.

Ebben az időszakban a titkosszolgálatok  úgy gondolták, hogy

a tánc azért ideális propagandaeszköz, mert a nyelvi korlátokon túllépve képes üzeneteket célba juttatni.

KZSVbfe-091824.png

Kovács Zsolt Vencel (Fotó/Forrás: B.F.E.)

Ezt példázza a Bolsoj Balett első londoni turnéja 1956 őszén, illetve az 1960-as években történtek, amikor az Amerikai Egyesült Államok kormánya finanszírozta az amerikai modern tánc társulatok turnéit a keleti blokk országaiba. Úgy vélték ugyanis, hogy az amerikai szabadság életérzését és haladó szellemiségét a modern táncon keresztül politikai üzenetként tudják tolmácsolni a keleti blokk nézőközönsége felé.

Kovács Zsolt Vencel úgy véli, noha a titkosszolgálatok ma már vélhetően nem folynak bele ilyen közvetlen módon a tánc világába, ám a balett ma is a kulturális diplomácia egyik univerzális eszköze, amely békés alternatívát kínál az erővel szemben, és segítheti a kormányokat abban, hogy  szoros kapcsolatokat alakítsanak ki más régiók  polgáraival. 

A magyar táncos szerint a XX. századi balett történelem azt sugallja, hogy manapság is felelősség táncosnak lenni:

Néha  úgy tűnik, nem csak szórakoztatunk a színpadon, hanem egy kicsit a politikába, és egy hajszálnyit a történelem folyamataiba is beleavatkozunk.

Fejléckép: Kovács Zsolt Vencel (forrás: B.F.E.)

Virággal és tánccal köszöntötte a nőket a magyar balettművész Varsóban

Kapcsolódó

Virággal és tánccal köszöntötte a nőket a magyar balettművész Varsóban

Közel egy éve, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal zárva tartanak a színházak, a művészek pedig azóta is azon dolgoznak, hogy a lehető legkreatívabb módon érjék el a közönségüket. Így tett Kovács Zsolt Vencel, a Litván Nemzeti Operaház magyar táncosa is, aki a varsói repülőtéren perdült táncra.

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A Várkert Bazárban látható a Fitos Dezső Társulat nagy sikerű folkshow-ja

Magyarország legfiatalabb hivatásos táncegyüttese, a Fitos Dezső Társulat a hatalmas érdeklődésre való tekintettel egy nagyobb helyszíntől kapott meghívást Taven Baxtale! – Legyetek szerencsések! című összművészeti előadásával.
Tánc hír

Nagy sikerrel zárult a II. Grand Audition Budapest

Csaknem százötven fiatal balettművész vett részt a második alkalommal megrendezett eseményen. A Magyar Táncművészeti Egyetem célja, hogy ott legyen a nemzetközi balettvilág térképén.
Tánc hír

Főszerepben az ifjú balettművészek – újra Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Február 23-24-én, pénteken és szombaton ismét visszatér – immár hagyományosan – Budapestre, a Magyar Táncművészeti Egyetemre a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezésre kerülő Grand Audition.
Tánc ajánló

Esküvői fieszta a Feledi Projecttel

Imidzs videóval és felújítással kezdi az évet a Feledi Project. Még decemberben forgatták le a kisfilmet a társulat művészei, amelynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet.
Tánc hír

Nagy sikert aratott a Győri Balett Anna Karenina-előadása Kolumbiában

A 2023 áprilisában megrendezett, 6. Festival de Música Clásica de Bogotá fesztiválon aratott siker után 2024-ben ismét Bogotában vendégszerepelt a Győri Balett társulata.