Tánc

"A balettben soha nem lehetsz elég precíz"

2016.10.29. 08:26
Ajánlom
Leblanc Gergely magántáncos kapta idén a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet. Öt éve tagja az Opera balett-társulatának, ahol a kezdetektől magas színvonalú technikai tudást igénylő szólószerepekben bizonyítja tehetségét. Novemberben a Don Quijote egyik férfi főszerepét, Basilt táncolja az egyik szereposztásban.

- Eddigi pályád szorosan összefonódik a Don Quijotéval, hiszen már több előadásban táncoltad Basil szerepét. Milyen a viszonyod hozzá?

- Nagyon kedves számomra ez a szerep, és valóban, az élet mindig összehoz vele. A Táncművészeti Főiskolán is ezzel vizsgakoncerteztem, aztán az Operában rögtön az első évben a véletlennek köszönhetően megkaptam a lehetőséget, hogy eltáncolhassam ezt a szerepet, a következő évben megint megtalált. Utána egy jó ideig nem játszottuk a Don Quijotét, és most ismét itt van a lehetőség, hogy kihozzam a legtöbbet ebből a karakterből. Nagyon kedvelem a Don Quijote spanyolos, déli vérmérsékletét, mindig élvezet táncolni. Habár a darab minden egyes színpadra állításkor változik kicsit, de amit Basilként meg kell jelenítenem, állandó marad. A magam részéről pedig arra törekszem, hogy az eddigi tapasztalataimat beépítve kicsit továbbfejlesszem a karaktert, persze csak amennyire a stílus, a jellemvonások megengedik.

Leblanc Gergely

Leblanc Gergely (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás)

- Ha jól tudom, a balettirodalom egyik legnehezebb férfi főszerepe ez.

- Technikailag és művészileg is nagyon igénybe veszi az embert. Rendkívül nehéz emelések, ugrások vannak benne, amiknek óramű pontossággal kell működniük. Itt nem lehetnek félrelépések, megbotlások, mert nagy a balesetveszély. Ez egy olyan szerep, amivel csak akkor mer kilépni az ember a színpadra, hogyha bombabiztos technikája van, hiszen a bizonytalanságot már az első pillanatban látja a néző. Hogyha visszanézem az elsőéves Don Quijotémat, még látok némi határozatlanságot magamon.

Most arra törekszem, hogy utólag se fedezzek fel semmi remegést, instabilitást.
Leblanc Gergely

Leblanc Gergely (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

- A balett egy kötött műfaj, már csak a jogvédelem miatt is. A kreativitásodat hol tudod kibontakoztatni a táncon belül?

- Főleg a nagy klasszikus balettek esetében szigorúan meg kell felelni a koreográfus eredeti elképzeléseinek a jogdíjak miatt. Itt nem feltétlenül jó, ha elszabadul a táncos kreativitása.

Nekünk mindig tisztelettel kell lennünk a koreográfia felé: a nézők nem Leblanc Gergelyt akarják látni, hanem Basilt.

Itt nem a táncoson van a hangsúly, hanem a táncon. Egyébként szeretem a saját ötleteimet belevinni az előadásba, de meg tudom érteni a koreográfusokat és a jogtulajdonosokat, hogy ők ezt nem preferálják. Rengetegszer van olyan, hogy kitalálok valamit, ami szerintem jól néz ki, és akkor emlékeztetnek rá, hogy ezt nem lehet, hiszen komoly jogi következményekkel járhat egy-egy ártatlannak tűnő újítás. Ilyen konfliktusokba nem akarok belemenni, úgyhogy jobb ragaszkodni az eredetihez.

Leblanc Gergely

Leblanc Gergely (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

- Egyre több modern balettelőadás is felkerül a Magyar Nemzeti Balett repertoárjára, például a Walking Mad. Ez milyen élmény volt számodra?

- Teljesen más modern balettet táncolni, mint klasszikust. Izgalmas kihívás, már csak azért is, mert ez egészen más mozgásvilágot követel meg tőlünk. A modern balett táncolása számomra mindig kicsit stresszmentesebb: egy ilyen előadás előtt nem izgulom halálra magam, egy klasszikus balettelőadás előtt viszont igen.

- Ennyire jellemző rád az izgulás?

- Most már ebben is sokat fejlődtem, de korábban a remegésig, a rosszullétig is eljutottam az izgalomtól. Volt olyan időszak, amikor azt gondoltam, hogy ezt soha nem fogom tudni leküzdeni. De aztán, ahogy egyre nagyobb gyakorlatot szereztem a színpadon, ez a fojtogató, remegő idegesség elmúlt. A klasszikus balett óriási fizikai és szellemi igénybevétellel jár, hiszen soha nem lehetsz elég precíz. Ezen mindig nevetek:

kilenc évig tanuljuk a balettet az iskolában, aztán évekig formáljuk magunkat a kisebb szerepektől a nagyobbak felé, dolgozunk, dolgozunk, dolgozunk, és egyszerűen soha nem lesz tökéletes. Ez valahol zavaró, ugyanakkor a szépsége is a műfajnak.

Leblanc Gergely

Leblanc Gergely (Fotó/Forrás: Kaszás Tamás / Fidelio)

- Mostanában sok szó esik arról, hogy kevés fiú szeretne balett-táncos lenni. Ha téged kérdeznének, te mivel motiválnád a tízéves fiúkat, hogy válasszák ezt a pályát?

-Nekem a tánc gyakorlatilag az életem. Szerintem mindegy, hogy mi a motiváció, lehet, hogy te leszel a következő Spartacus, vagy hogy jó kiállásod lesz, de az biztos, hogy ha valaki szép szerepeket táncol az Operában és foglalkoztatják, akkor könnyebben megy a csajozás (nevet).

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.
Jazz/World

„Sokszor szitokszó a klasszikusok számára az, ha valaki jazz-zenész”

Sárik Péter jazz-zongoristával a Ritmus és hang blogon jelent meg tartalmas interjú Sümegi Noémi tollából, amelyben egyebek mellett a jazz „policájról”, zörgős cukorkákról, valamint a klasszikus és jazz-zenészek viszonyáról is szó esett a szeptember 21-ei Bartók-lemezbemutató kapcsán, ami a Zeneakadémián lesz.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.