Tánc

A diótörő negyven fokban is ünnep

2016.12.22. 12:30
Ajánlom
Afrika nyomornegyedeiben is van balettiskola, és van Diótörő is. Persze ez egyelőre csak kevesek kiváltsága, kitörési pont a hétköznapok tragédiájából.

Egyes becslések szerint Nairobi népességének egyötöde él Kiberában, így ez a terület jelenti Afrika legnagyobb városi nyomornegyedét. Kibera egyik általános iskolájában, a Spurgeons Academy-n ennek ellenére hetente egyszer kiürítik az osztálytermet, félretolják az asztalokat és székeket, a gyerekek pedig átöltöznek, hogy megkezdődjön a hét fénypontját jelentő esemény, a balettóra.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Az osztályt Mike Wamaya tanítja. Ő az egyik közeli nyomornegyedben nőtt fel és 2005-ben csatlakozott a Kenyai Nemzeti Színházban működő afrikai tánccsoporthoz, majd számos országba eljutott táncosként. Tanári képesítést szerzett a brit Anno's Africa jótékonysági program keretén belül, ami kétévente szervez workshopokat Afrikában 2006 óta. Német testvérszervezetük, a One Fine Day támogatja a heti táncműhelyeket, amelyet most Mike vezet. Órái a Royal Academy of Dance tananyagára épülnek.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

„Bármennyire is fókuszálunk a tehetségfejlesztésre, nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mindennek elsősorban szociális hatása van” - mondja Mike Wamaya, aki egy másik nyomornegyedben még három iskolában tanít balettet. „Az a koncentrációs szint, amit megkövetel a gyerekektől a balett, hatással van más területekre is. A program segít a gyerekeknek a szociális kapcsolataikban és egy jó fórum, ahol közösen megvitatjuk a személyes problémáikat”.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Hetente kétszer a kiemelkedően tehetséges tanulókat busszal elviszik a kenyai Dance Centerbe edzeni. Ennek az iskolának a művészeti vezetője Cooper Rust, aki korábban a Nevadai Balettszínház táncosa volt. Ő 2011 óta tanít az Anno's Africa önkénteseként táncot majdnem teljes munkaidőben. Így nála egész magas szinten képezhetik magukat a táncban tehetséges fiatalok, valamint lehetőségük nyílik fellépni olyan darabokban is, mint most éppen A diótörő.

Rust a közelmúltban kiválasztott négy 12-14 korú növendéket, akikkel több, mint 10 balettórája van hetente. Erre az időre a gyerekek egy közeli panzióban szállnak meg, költségeiket pedig egy szponzor finanszírozza. Számukra ezek a napok jelentik a legnagyobb ünnepet.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Szombaton újra Bach zenéje szól a metró peronja mellett

Idén is lemerészkednek az Operaház zenészei a metróba, Bach műveiből nyújtanak ízelítőt a zeneszerző születésének 334. évfordulóján. Élmény lesz a tömegközlekedés!
Vizuál

Megnyílt az Antik and Art Budapest vásár és kiállítás

A magyar műtárgypiac legnevesebb szereplői részvételével több mint 30 kiállító anyaga látható a Millenárison, köztük bútor, csillár, ékszer, festmény, grafika, numizmatika, óra, papír-régiség, porcelán és kerámia, ritkaság-szőnyegek, textíliák, vallási tárgyak.
Klasszikus

Itt hallgathatod vissza Bősze Ádám Varázsboltjának előző adásait

Tíz rész már felkerült podcastként a netre, mutatjuk, ha esetleg nem találta volna!
Színház

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Vizuál

KÉP-regény: Fényképezzünk Madonnát!

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Íme az első rész, amely az Evita című film budapesti forgatásához kötődik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A női szexualitásról mutat be szólót Batarita

Batarita abszurditással átszőtt és erotikával fűszerezett, Lüktetésed című szólóját a 2018-as tokiói premier után Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban mutatja be április 6-án.
Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Tánc hír

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.