Tánc

A diótörő negyven fokban is ünnep

2016.12.22. 12:30
Ajánlom
Afrika nyomornegyedeiben is van balettiskola, és van Diótörő is. Persze ez egyelőre csak kevesek kiváltsága, kitörési pont a hétköznapok tragédiájából.

Egyes becslések szerint Nairobi népességének egyötöde él Kiberában, így ez a terület jelenti Afrika legnagyobb városi nyomornegyedét. Kibera egyik általános iskolájában, a Spurgeons Academy-n ennek ellenére hetente egyszer kiürítik az osztálytermet, félretolják az asztalokat és székeket, a gyerekek pedig átöltöznek, hogy megkezdődjön a hét fénypontját jelentő esemény, a balettóra.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Az osztályt Mike Wamaya tanítja. Ő az egyik közeli nyomornegyedben nőtt fel és 2005-ben csatlakozott a Kenyai Nemzeti Színházban működő afrikai tánccsoporthoz, majd számos országba eljutott táncosként. Tanári képesítést szerzett a brit Anno's Africa jótékonysági program keretén belül, ami kétévente szervez workshopokat Afrikában 2006 óta. Német testvérszervezetük, a One Fine Day támogatja a heti táncműhelyeket, amelyet most Mike vezet. Órái a Royal Academy of Dance tananyagára épülnek.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

„Bármennyire is fókuszálunk a tehetségfejlesztésre, nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mindennek elsősorban szociális hatása van” - mondja Mike Wamaya, aki egy másik nyomornegyedben még három iskolában tanít balettet. „Az a koncentrációs szint, amit megkövetel a gyerekektől a balett, hatással van más területekre is. A program segít a gyerekeknek a szociális kapcsolataikban és egy jó fórum, ahol közösen megvitatjuk a személyes problémáikat”.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Hetente kétszer a kiemelkedően tehetséges tanulókat busszal elviszik a kenyai Dance Centerbe edzeni. Ennek az iskolának a művészeti vezetője Cooper Rust, aki korábban a Nevadai Balettszínház táncosa volt. Ő 2011 óta tanít az Anno's Africa önkénteseként táncot majdnem teljes munkaidőben. Így nála egész magas szinten képezhetik magukat a táncban tehetséges fiatalok, valamint lehetőségük nyílik fellépni olyan darabokban is, mint most éppen A diótörő.

Rust a közelmúltban kiválasztott négy 12-14 korú növendéket, akikkel több, mint 10 balettórája van hetente. Erre az időre a gyerekek egy közeli panzióban szállnak meg, költségeiket pedig egy szponzor finanszírozza. Számukra ezek a napok jelentik a legnagyobb ünnepet.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Írás és olvasás ikrek” - Vámos Miklós a Lírástudókban

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio május 12-én, szerda este fél 8-kor jelentkező irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Vámos Miklós író.
Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.
Tánc ajánló

Továbbra is nyitva tart a Táncszínház virtuális színpada

Izgalmas hetek várnak a táncművészet iránt érdeklődőkre májusban és júniusban is. Új előadásokkal és műsoron tartott repertoár darabokkal továbbra is házhoz jön a táncművészet a Nemzeti Táncszínház online színpadán. 
Tánc ajánló

Balettpremierek és ősbemutatók az első Bartók Tavasz programján

Az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek igazi különlegességeket tartogat a táncrajongók számára, hiszen május 7. és 24. között a hazai táncszcéna számtalan jelentős együttese megmutatja magát, legyen szó néptáncról vagy balettről. Az előadásokat pedig a világ bármely részéről ingyenesen követhetik a nézők a fesztivál honlapján.
Tánc hír

Újra látható a Recirquel nagy sikerű előadása

Egy hónappal a Festspielhaus St. Pölten online közvetítése után május 2-án a Müpa is virtuális műsorára tűzi a Recirquel Társulat Non Solus című előadását.