Tánc

A diótörő negyven fokban is ünnep

2016.12.22. 12:30
Ajánlom
Afrika nyomornegyedeiben is van balettiskola, és van Diótörő is. Persze ez egyelőre csak kevesek kiváltsága, kitörési pont a hétköznapok tragédiájából.

Egyes becslések szerint Nairobi népességének egyötöde él Kiberában, így ez a terület jelenti Afrika legnagyobb városi nyomornegyedét. Kibera egyik általános iskolájában, a Spurgeons Academy-n ennek ellenére hetente egyszer kiürítik az osztálytermet, félretolják az asztalokat és székeket, a gyerekek pedig átöltöznek, hogy megkezdődjön a hét fénypontját jelentő esemény, a balettóra.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Az osztályt Mike Wamaya tanítja. Ő az egyik közeli nyomornegyedben nőtt fel és 2005-ben csatlakozott a Kenyai Nemzeti Színházban működő afrikai tánccsoporthoz, majd számos országba eljutott táncosként. Tanári képesítést szerzett a brit Anno's Africa jótékonysági program keretén belül, ami kétévente szervez workshopokat Afrikában 2006 óta. Német testvérszervezetük, a One Fine Day támogatja a heti táncműhelyeket, amelyet most Mike vezet. Órái a Royal Academy of Dance tananyagára épülnek.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

„Bármennyire is fókuszálunk a tehetségfejlesztésre, nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy mindennek elsősorban szociális hatása van” - mondja Mike Wamaya, aki egy másik nyomornegyedben még három iskolában tanít balettet. „Az a koncentrációs szint, amit megkövetel a gyerekektől a balett, hatással van más területekre is. A program segít a gyerekeknek a szociális kapcsolataikban és egy jó fórum, ahol közösen megvitatjuk a személyes problémáikat”.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Hetente kétszer a kiemelkedően tehetséges tanulókat busszal elviszik a kenyai Dance Centerbe edzeni. Ennek az iskolának a művészeti vezetője Cooper Rust, aki korábban a Nevadai Balettszínház táncosa volt. Ő 2011 óta tanít az Anno's Africa önkénteseként táncot majdnem teljes munkaidőben. Így nála egész magas szinten képezhetik magukat a táncban tehetséges fiatalok, valamint lehetőségük nyílik fellépni olyan darabokban is, mint most éppen A diótörő.

Rust a közelmúltban kiválasztott négy 12-14 korú növendéket, akikkel több, mint 10 balettórája van hetente. Erre az időre a gyerekek egy közeli panzióban szállnak meg, költségeiket pedig egy szponzor finanszírozza. Számukra ezek a napok jelentik a legnagyobb ünnepet.

Balettórák Kiberában

Balettórák Kiberában (Fotó/Forrás: Ebrahim Heidari)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.