Tánc

A fiúk nem sírnak

2014.10.27. 08:22
Ajánlom
A balettszínpad hősszerelmesei, a balerinák támaszai, akadályokkal megküzdő hercegek, vagyis férfias vonásokkal felruházott, izmos karakterek. Társadalmi sztereotípia vagy bizonyított ténynek tekinthető az, hogy ha egy férfi balett-táncos, akkor szükségszerűen homoszexuális is? MAGAZIN

Napi nyolc-tízórás tréning, emeléstechnika, folyamatos izommunka, nyújtás és lazítás, erős koncentráció, kitartás és önfegyelem, vagyis az élsportolókhoz hasonló gladiátori küzdelem szükséges ahhoz, hogy egy férfitáncos a megfelelő technikai tudást megszerezze és szinten tartsa. Ráadásul egy szerep alakítása során minden idegszálával a hősszerelmes karakterének hiteles megformálásáért küzd. A férfi balettművész megítélése a sportolókétól eltérően alapvetően mégis abban különbözik, hogy a balett-táncos esetében sokkal gyakoribbak a feltételezések, mely szerint a saját neméhez vonzódik.

J. Michael Bailey és Michael Oberschneider 1997-ben folytatott kutatásokat a szexuális irányultság és professzionális táncművészet összefüggéseit vizsgálva. Kutatásaik során megállapították, hogy nagyjából fele-fele arányban fordul elő homoszexualitás egy társulaton belül. Ez az irányultság fakadhat abból az egyszerű tényből, amelyet a táncművészet egyik legjelentősebb alakja Cunningham így fogalmazott meg: „Nem érdekeltek az autók, a sportok, vagy, hogy lányokkal randevúzzak, a színház, a zene, a tánc jelentett mindent. A színpadon szabad a lelked, és ez a szabadság azzal jár, hogy bármivé válhatsz: lehetsz nő, férfi vagy állat."

Maurice Béjart világhírű táncos-koreográfus szintén efféle szabadságvággyal, öntörvényűséggel közelített az élethez és az alkotóművészethez, mint mondta „Amikor koreográfiát készítek az ihletettségem első forrása, hogy beleszeretek egy férfiba, vagy egy nőbe." Kétségtelen tény, hogy efféle szabadelvűség (már ha nevezhetjük annak) hiányában nem születhettek volna meg erős hatású remekművei, melyekben a férfi és nő közti határokat finoman érzékeltetette. Gyakran játszott az emberi bőrszín minimalista színvilágával, a felcserélt nemek látványvilágával. Egy amerikai kortárs táncos, koreográfus, Tere O'Connor kifejezést is alkotott a kreativitásnak erre a megnyilvánulására: feminilia, vagyis az alkotó, a táncművész női oldala, amelynek okán a férfi személyiség erős kreatív szellemmel párosul.

Egy táncos férfi látványa, kidolgozott izomzata, izzadt felsőteste valódi esztétikumot alkot. A tánc egy idealizált szépségről szól, és egy olyan tehetségű, esztétikájú férfi, mint Rudolf Nureyev erős hatásokat váltott ki mindkét nemből. Nureyev, karrierje során végig nyíltan vállalta homoszexualitását, és minden idők legszuggesztívebb, legerősebb szexuális kisugárzással bíró művésze 1993-ban az AIDS áldozata lett.

Az eleve fixnek vélt alapgondolatok legfőbb problémái, hogy a kivétel kártyavárként boríthatja őket. Mihail Barisnyikov példája bebizonyította, hogy a balett a nők meghódításához sem jön éppen rosszul, és a nők bálványává lett Barisnyikov, fiúk, férfiak tömegét éppen fentiek okán vonzotta a balett-terem közelébe. A Szex és New York című amerikai sorozat epizódszerepei is jól láttatják: erős maszkulin kisugárzását nem koptatta el az idő.

A Pennsylvania Ballet társulata szintén cáfolja az általánosítást, mivel a társulatban szinte minden férfi heteroszexuális. Egyik művészük, Meredith Rainey, aki nyíltan vállalja köztük homoszexualitását, különcségét kifejezetten élvezi, és úgy tapasztalja, ettől szinte ünnepeltebb társainál.

Az elgondolás, ami szerint egy gyerek a balettórák hatására válna homoszexuálissá, alapvetően tévesnek tekinthető, hiszen egy kezdetektől saját neméhez vonzódó fiú sem válik heteroszexuálissá, ha egy maszkulinabbnak ítélt foglalkozás mellett dönt. Mint ismeretes, a homoszexualitás eredete nem határozható meg egyértelműen, genetika, a szociális hatások vagy egyéb tényezők közrejátszhatnak abban, hogy valaki később a saját neméhez vonzódik. A tény, hogy egy kamaszfiú lenge öltözetű, tökéletes alakú, szép vonású lányok társaságában tanul, éppen ennek ellenkezőjét erősítheti, és rácáfolhat a balett-tanulással kapcsolatos sztereotípiákra és előítéletekre. Ezt a Pennsylvania Balett heteroszexuális művésze Zach Hench is így gondolja, aki szerint kifejezetten élvezetes ennyi gyönyörű nő között tölteni mindennapjait.

Gyakori jelenség, hogy egy olyan zárt közösségben, mint egy balett-társulat, egymás között köttetnek nők és férfiak között házasságok, és az sem ritka, hogy a párok gyermekvállalása is közel egy időben történik. Két világhírű táncművész Natalia Osipova és Ivan Vasiliev, nem pusztán a színpadon a Bolshoi sztárpárosa, és a Rómeó és Júlia alakításának hitelessége estükben nehezen cáfolható meg.

A kulcskérdés tehát jelen esetben is az elfogadás, amely gyakorolható, tanulható, hiszen a nézőt, legyen az férfi vagy nő, a táncdarab nézése közben nem mozgathatják berögzült sztereotípiák. Azt érdemes értékelnie, amit lát, jól interpretált szerelmi kettőst, kifinomult mozdulatot, pontos forgást, erőteljes ugrást vagy mindezek hiányát. Ahogy a férfi táncművész nemi identitása sem jelenthet előnyt vagy hátrányt számára, hiszen a szerelem érzése egyforma, a színpad egyformán kemény mindenki alatt, az izmok ugyanúgy elfáradnak, az izzadságtól kerülhetnek könnyek a szembe, és ezek nem feltétlenül a sírás könnyei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.