Tánc

A fiúk nem sírnak

2014.10.27. 08:22
Ajánlom
A balettszínpad hősszerelmesei, a balerinák támaszai, akadályokkal megküzdő hercegek, vagyis férfias vonásokkal felruházott, izmos karakterek. Társadalmi sztereotípia vagy bizonyított ténynek tekinthető az, hogy ha egy férfi balett-táncos, akkor szükségszerűen homoszexuális is? MAGAZIN

Napi nyolc-tízórás tréning, emeléstechnika, folyamatos izommunka, nyújtás és lazítás, erős koncentráció, kitartás és önfegyelem, vagyis az élsportolókhoz hasonló gladiátori küzdelem szükséges ahhoz, hogy egy férfitáncos a megfelelő technikai tudást megszerezze és szinten tartsa. Ráadásul egy szerep alakítása során minden idegszálával a hősszerelmes karakterének hiteles megformálásáért küzd. A férfi balettművész megítélése a sportolókétól eltérően alapvetően mégis abban különbözik, hogy a balett-táncos esetében sokkal gyakoribbak a feltételezések, mely szerint a saját neméhez vonzódik.

J. Michael Bailey és Michael Oberschneider 1997-ben folytatott kutatásokat a szexuális irányultság és professzionális táncművészet összefüggéseit vizsgálva. Kutatásaik során megállapították, hogy nagyjából fele-fele arányban fordul elő homoszexualitás egy társulaton belül. Ez az irányultság fakadhat abból az egyszerű tényből, amelyet a táncművészet egyik legjelentősebb alakja Cunningham így fogalmazott meg: „Nem érdekeltek az autók, a sportok, vagy, hogy lányokkal randevúzzak, a színház, a zene, a tánc jelentett mindent. A színpadon szabad a lelked, és ez a szabadság azzal jár, hogy bármivé válhatsz: lehetsz nő, férfi vagy állat."

Maurice Béjart világhírű táncos-koreográfus szintén efféle szabadságvággyal, öntörvényűséggel közelített az élethez és az alkotóművészethez, mint mondta „Amikor koreográfiát készítek az ihletettségem első forrása, hogy beleszeretek egy férfiba, vagy egy nőbe." Kétségtelen tény, hogy efféle szabadelvűség (már ha nevezhetjük annak) hiányában nem születhettek volna meg erős hatású remekművei, melyekben a férfi és nő közti határokat finoman érzékeltetette. Gyakran játszott az emberi bőrszín minimalista színvilágával, a felcserélt nemek látványvilágával. Egy amerikai kortárs táncos, koreográfus, Tere O'Connor kifejezést is alkotott a kreativitásnak erre a megnyilvánulására: feminilia, vagyis az alkotó, a táncművész női oldala, amelynek okán a férfi személyiség erős kreatív szellemmel párosul.

Egy táncos férfi látványa, kidolgozott izomzata, izzadt felsőteste valódi esztétikumot alkot. A tánc egy idealizált szépségről szól, és egy olyan tehetségű, esztétikájú férfi, mint Rudolf Nureyev erős hatásokat váltott ki mindkét nemből. Nureyev, karrierje során végig nyíltan vállalta homoszexualitását, és minden idők legszuggesztívebb, legerősebb szexuális kisugárzással bíró művésze 1993-ban az AIDS áldozata lett.

Az eleve fixnek vélt alapgondolatok legfőbb problémái, hogy a kivétel kártyavárként boríthatja őket. Mihail Barisnyikov példája bebizonyította, hogy a balett a nők meghódításához sem jön éppen rosszul, és a nők bálványává lett Barisnyikov, fiúk, férfiak tömegét éppen fentiek okán vonzotta a balett-terem közelébe. A Szex és New York című amerikai sorozat epizódszerepei is jól láttatják: erős maszkulin kisugárzását nem koptatta el az idő.

A Pennsylvania Ballet társulata szintén cáfolja az általánosítást, mivel a társulatban szinte minden férfi heteroszexuális. Egyik művészük, Meredith Rainey, aki nyíltan vállalja köztük homoszexualitását, különcségét kifejezetten élvezi, és úgy tapasztalja, ettől szinte ünnepeltebb társainál.

Az elgondolás, ami szerint egy gyerek a balettórák hatására válna homoszexuálissá, alapvetően tévesnek tekinthető, hiszen egy kezdetektől saját neméhez vonzódó fiú sem válik heteroszexuálissá, ha egy maszkulinabbnak ítélt foglalkozás mellett dönt. Mint ismeretes, a homoszexualitás eredete nem határozható meg egyértelműen, genetika, a szociális hatások vagy egyéb tényezők közrejátszhatnak abban, hogy valaki később a saját neméhez vonzódik. A tény, hogy egy kamaszfiú lenge öltözetű, tökéletes alakú, szép vonású lányok társaságában tanul, éppen ennek ellenkezőjét erősítheti, és rácáfolhat a balett-tanulással kapcsolatos sztereotípiákra és előítéletekre. Ezt a Pennsylvania Balett heteroszexuális művésze Zach Hench is így gondolja, aki szerint kifejezetten élvezetes ennyi gyönyörű nő között tölteni mindennapjait.

Gyakori jelenség, hogy egy olyan zárt közösségben, mint egy balett-társulat, egymás között köttetnek nők és férfiak között házasságok, és az sem ritka, hogy a párok gyermekvállalása is közel egy időben történik. Két világhírű táncművész Natalia Osipova és Ivan Vasiliev, nem pusztán a színpadon a Bolshoi sztárpárosa, és a Rómeó és Júlia alakításának hitelessége estükben nehezen cáfolható meg.

A kulcskérdés tehát jelen esetben is az elfogadás, amely gyakorolható, tanulható, hiszen a nézőt, legyen az férfi vagy nő, a táncdarab nézése közben nem mozgathatják berögzült sztereotípiák. Azt érdemes értékelnie, amit lát, jól interpretált szerelmi kettőst, kifinomult mozdulatot, pontos forgást, erőteljes ugrást vagy mindezek hiányát. Ahogy a férfi táncművész nemi identitása sem jelenthet előnyt vagy hátrányt számára, hiszen a szerelem érzése egyforma, a színpad egyformán kemény mindenki alatt, az izmok ugyanúgy elfáradnak, az izzadságtól kerülhetnek könnyek a szembe, és ezek nem feltétlenül a sírás könnyei.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.
Tánc ajánló

Véletlenszerű találkozások a tranzit világában

TRANZIT TRIP címmel július 21-én mutatja be a TranzDanz legújabb, a magyar néptáncból ihletet merítő kortárs táncelőadását a TRIP WebSzínházában.