Tánc

A Frenák Pál Társulat behálózza a közönséget

2020.10.10. 12:25
Ajánlom
Új bemutatóra készül a Frenák Pál Társulat a Nemzeti Táncszínházban. A Radical Dance közreműködésével megvalósuló Spi_der a pókok egyedi világából építkezik. Az előadás az ízeltlábúak mozgásából inspirálódva az általános érvényű természeti és társadalmi törvényszerűségek témáját boncolgatja.

A FrenÁk-koncepció amellett, hogy felvillantja a legalapvetőbb emberi vonásokat, különleges társadalom képét tárja a néző elé: egy olyan állatfajét, ami ragadozóként még a saját fajtáját is felfalja, miközben saját magából építkezik, létének egyetlen értelme pedig a túlélés és szaporodás. Ez a viselkedés szöges ellentétben áll a civilizált életformával. Miközben az előadás arra keresi a választ, hogy egy ízeltlábú hogyan élhet a maga korlátozottságában teljesebb életet, mint az ember, tételmondatként fogalmazódik meg Gilles Deleuze filozófiája:

Minden mindenhez kapcsolódik, és folyamatosan újrarendeződik.

Az előadás végén a néző is szembesül azzal, hogy az emberiség valójában egy virtuális hálórendszer része, amit ő maga kreál és tart fenn – ha úgy tetszik, a saját testéből. Ebből a hálóból pedig senki nem képes szabadulni, a rendszer irányít.

A Spi_der amellett, hogy egy, kifejezetten a Nemzeti Táncszínház színpadára készült, erősen belső tartalomból építkező produkció, újabb lépcsőfoka annak a FrenÁk-törekvésnek, hogy fiatal alkotók bemutatkozhassanak a szélesebb közönségnek.

lg-frenak_pal_tarsulat__spi_der0-115751.jpg

Jelenet az előadásból (Fotó/Forrás: Bobál Katalin / Nemzeti Táncszínház)

Közreműködő táncművészek és akrobaták: Anibal dos Santos, Esterházy Fanni, Jurák Bettina, Keresztes Patrik, Eoin Mac Donncha, Maurer Milán, Vasas Erika, Buda Balázs, László Tamás, Zsíros László.

Az előadás október 18-tól látható a Nemzeti Táncszínház nagytermében.

Fejléckép: Jelenet az előadásból (Fotó: Bobál Katalin / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

A Magyar Állami Népi Együttes előadásaival nyit a Hagyományok Háza

A május 27-én megnyíló Hagyományok Háza az első előadást az egészségügyi és szociális dolgozóknak ajánlja, a nagyközönség május 29-én nézheti meg először a Kolozsvári piactéren című előadást.
Tánc ajánló

Triple Crown – A magyar balett koronaékszerei

A nyüzsgő nagyvárosok szinte mágnesként vonzzák magukhoz a művészeket, így nem meglepő, hogy a metropoliszokban egymást érik a színházak és társulatok. A hazai táncszakma azonban abban a szerencsés helyzetben van, hogy színtere nem csupán a fővárosra koncentrálódik. Sőt, a vezető társulatok nagy része Budapest közigazgatási határain kívül találta meg otthonát. A Bartók Tavasz nézői pedig a fesztivál első évében nemcsak láthatják a hazai kortárs tánc vezető együtteseit, de mindhárman egy-egy eddig sosem látott, új produkcióval érkeznek.
Tánc videó

Táncfilmmel ünnepli a nyitást Sofia Coppola

Az Oscar-díjas filmrendező a New York City Ballet társulatáról készített rövidfilmet.
Tánc hír

A Recirquel produkciójával nyit újra Ausztria kortárs művészeti központja

A Recirquel Társulat trilógiájának befejező darabjával, a Solus Amorral nyitja meg kapuit május 20-án a kortárs előadóművészet egyik kiemelkedő európai játszóhelye, a Festspielhaus St. Pölten.
Tánc interjú

„Álmomban az Andrássy úton sétáltam” – interjú Kozmér Alexandrával

Huszonnégy éve van a pályán, eltáncolta a balettirodalom legszebb szerepeit, újabban pedig balettmesteri feladatokat is ellát. Kozmér Alexandra a Budapesti Operettszínház új, rendkívüli balettelőadásában mutatja meg, hogy a tánc nem ismer korhatárt.