Tánc

A hattyúk tava új átirata

2011.12.29. 11:10
Ajánlom
Megújította, átálmodta, átértelmezte Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjének történetét Jean Rouaud francia regényíró, akiről nemrég azért hallhatott a magyar közönség, mert A becsület mezején című Goncourt-díjas regényét idén magyarul is megjelentette a L'Harmattan kiadó és ebből az alkalomból a budapesti nemzetközi könyvfesztivál francia díszvendége volt.

A híres táncjáték a jó és a gonosz harcáról szól, 1895-ben Marius Petipa és Lev Ivanov alkotta meg klasszikus koreográfiáját a nagy orosz komponista zenéjére - azóta is a legtöbb előadáson ez látható. Jean-Christophe Maillot, a világhírű Ballets de Monte Carlo társulat igazgatója annak ellenére (vagy éppen azért) kért új értelmezést az írótól, hogy az - saját bevallása szerint - egyszer sem látta a hagyományos előadást. A közismert történet szerint Siegfried herceg szerelmes lesz egy fehér hattyúba, aki valójában Odette, egy fiatal lány. Őt és barátnőit Rothbart, a gonosz varázsló változtatta madárrá és csak egy ifjú hűséges szerelme adhatja vissza szabadságukat. Siegfried azonban a sorsdöntő bálon az Odette alakjában megjelenő Odiliának, Rothbart lányának esküszik hűséget és csak a táncjáték végén győz az igaz szerelem.

Jean Rouaud elmondta a párizsi Le Monde-nak, hogy az ő értelmezésében a történet az élet és a halál, az állati és az emberi, a tisztaság és az erotika küzdelméről szól. Két háromszög köré építette fel a történetet: az elsőt a herceg, a fehér és a fekete hattyú formálja, a másodikat a királynő, a király (a herceg szülei) és Rothbart, aki ebben a változatban maga is nő, ő az éj királynője. Az író elképzelése szerint a varázslónő a király szeretője volt, ebből a kapcsolatból született a fekete hattyú, akit azért lök a herceg karjaiba, hogy őt magát ne űzzék el az udvarból. Jean Rouaud változatában a néző szemtanúja annak, hogy miként alakul át a fehér hattyú fiatal nővé. Ugyanakkor elutasítja John Neumeier 1976-os és Matthew Bourne 1995-ös értelmezéseit, amelyekben a herceg homoszexuálisnak tűnhetett. Mint kijelentette, az ő szemében ez csak egy lehetőség, semmi több. Azzal a szokásos felfogással is ellentétes az új cselekmény, amely a fehér hattyút áldozatnak, a feketét ragadozónak állítja be. Az író szerint mindkét hattyú és a herceg is áldozata a szüleinek, akik egymáson próbálnak bosszút állni korábbi sérelmeik miatt. Rouaud nem írásos szövegkönyvet készített, hanem a Jean-Christophe Maillot-val együttműködve, annak elképzeléseit is figyelembe véve tett különböző javaslatokat a balett cselekményének alakítására - ezeket az igazgató részben elfogadta részben elvetette. A Monte Carlóban keddtől több estén látható új változatban a Petipa-féle koreográfia 32 hattyújából Maillot kívánságára csak kettő maradt, a fehér és a fekete, és mivel a szórakoztató betétrészeket törölték, az előadás a régi változat két és fél órája helyett csak másfél óráig tart. És főleg: a jók győzelme helyett drámai módon ér véget. A balettigazgató elmondta: olyan elégedett volt a közös munkával, hogy már felkérte az írót egy új librettóban való közreműködésre. A Fred mint Astaire című táncjáték a nagy táncos-komikusról - és a XX. század történelmi drámáiról szól majd.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.
Klasszikus

A kóruséneklés legnagyobbjait díjazta a KÓTA a magyar kultúra napján

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége tizennégy kategóriában díjazta azokat a karnagyokat, tanárokat és zongorakísérőket, akik munkájukkal segítik a hazai kóruséletet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.