Tánc

A hét portréja: Dienes Valéria

2009.05.25. 10:27
Ajánlom
Dienes Valéria, az orkesztika "megteremtőjének" alakja Babitsot is megihlette Halálfiai című regényében, bár a távoli rokonság okán már a szekszárdi gyermekévek óta ismerte a lányt.

Úttörőként alkotni a filozófiában vagy a matematikában: a 19-20. század fordulóján néhány tudós férfi kiváltsága volt. Nem véletlen, hogy sokan felfigyeltek arra a fiatal nőre, aki a budapesti Műegyetemen heves vitákat folytatott e tudományok elméleti kérdéseiről.

Dienes Valéria 1879-ben született. A reáltárgyak mellett zeneszerzést és zongorát tanult a Zeneakadémián. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg Dienes Pállal, akivel 1905-ben doktoráltak matematikából, esztétikából és filozófiából. Házasságkötésük után a Dienes Valéria nevet használta, így vált ismertté tudományos és társasági körökben. Jászi Oszkár, Szabó Ervin barátsága mellett hatással volt rá Madzsarné Jászi Alice közelsége is, akit a női testkultúra hazai képviselőjeként tartottak számon. A női mozgás iránti érdeklődése összefüggött az egyenjogúsági mozgalmakkal való azonosulásával, nagy visszhangot keltő nyilvános szereplései alkalmával kiállt a női önkifejezés szabadsága mellett.

Az 1908/1909-es tanévben a Sorbonne-on folytatta matematikai tanulmányait, 1912-ig a Collége de France-on volt hallgató. Ebben az időben érték a legerősebb szellemi hatások, a teremtő fejlődés elvét hirdető Bergson tanait hallgatta, majd ültette át magyarra. Ekkoriban kezdte foglalkoztatni Isadora Duncan improvizatív táncművészete, melynek hatására beiratkozott fivére, Raymond Duncan művészeti kolóniájába. Szintén Bergson, pontosabban a mozdulatpszichológia gondolata inspirálta, amikor megalkotta saját rendszerét, az orkesztikát: a plasztika-ritmika-dinamika-szimbolika fokozatait

1917-ben nyitotta meg első mozdulatművészeti iskoláját, melynek koncepciója rokonságot mutatott a kor "balettellenes" mozgalmaival: a szabályos, sanyargató mozdulatok helyett a tánc könnyedségét, a test felszabadítását hirdették. A vizsgaelőadások mellett - a fehérterror előli menekülést majd hazatérést követően - önálló mozdulatjátékokat is rendezett, melyek szövege és zenéje a tánchoz hasonlóan újszerű volt. Ady, Babits verseinek feldolgozása mellett Bartók zenéjére is koreografált; a kórusok, énekkarok vezetését Bárdos Lajos vállalta. Egyre erősödő misztikus és teológiai érdeklődését tükrözi a Hajnalvárás, a Magyar végzet, a Magvető vagy a Tíz szűz című játéka.

A mozdulatjáték magyarországi hagyományát Jászai (Madzsar) Alice, Kállai Lili és Szentpál Olga vitte tovább, míg Dienes az orkesztika elmélete, illetve a vallásfilozófia felé fordult, élete végéig aktívan alkotott. 1978-ban Budapesten hunyt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.