Tánc

A Jardin d'Europe áprilisi hírei és pályázatai

2011.04.20. 11:02
Ajánlom
Pályázatok fiatal kritikusoknak, táncosoknak, magyar táncosok külföldön, külföldiek Magyarországon - minden, ami a Műhely Alapítvány és a Jardin d'Europe háza táján történik.

A Műhely Alapítvány pályázati felhívásairól, külföldi lehetőségeiről május 3-án, az Ismeretlen kutatása fesztivál első napján, 17 órától a MU Színházban tartanak KIÚT cammel tájékoztatót.

A Műhely és a Jardin d'Europe a következő évadban szeretné nemzetközi koprodukció létrehozását is támogatni. A koprodukciónak legalább három európai ország egy-egy művészének együttműködésével kell megvalósulnia. A bemutatott koprodukció részt veszazon az előválogatáson, mely során bekerülhet a 2012 nyarán, Bécsben megrendezésre kerülő ImpulsTanz [8:tension] programjába. Beadási határidő: 2011. június 3.

Pályázati felhívás tánckritikusoknak a "Critical Endeavour" kritikusszemináriumra. Olyan - angolul jól író és beszélő - fiatal kritikusok jelentkezését várják, akik tájékozottak a magyar és nemzetközi kortárstánc-életben, van élő kapcsolatuk legalább egy hazai szakmai lappal, és vállalják a nemzetközi műhelymunkában való részvételt. A szeminárium a Bukaresti eXplore dance fesztivál keretében kerül megrendezésre. Tervezett dátuma: 2011. október 1-16.  A jelentkezés határideje: június 3.

Kéthetes workshop lesz Meg Stuart koreográfussal Bukarestben, 2011. október első felében az eXplore dance festival keretében. A jelentkezés  határideje: június 3.

A network francia társszervezője, a CCN Montpellier egy koreográfiai kurzust kínál. A 6 (vagy 9) hetes ex.e.r.ce nevű program a tánctörténet egy-egy jelentős alakjának munkásságát mutatja be és használja a kutatás során. A 2011. október 17-én induló program Yvonne Rainer munkásságával foglalkozik, Xavier Le Roy vezetésével. A jelentkezés határideje: június 3.

A network brüsszeli partnere, a WorkSpace Brussels nyári rezidencia programot hirdet a P.A.R.T.S. és Rosas 10 stúdiójába július 4-29. között. A határidő: május 1.  - Jelentkezni közvetlenül a P.A.R.T.S.-nál lehet. Bővebb információ: http://www.parts.be/Home/newsactivities/tabid/56/language/en-US/Default.aspx?#887

A Wild Card program keretében 2011. május 2-15. között Réti Anna Brüsszelben (Ultima Vez, Workspace Brussels) a KunstenFestivaldesArts ideje alatt, május 9-22. Zambrzycki Ádám és két alkotótársa (Máté Gabriella, Juhász András) Stockholmban (Cullberg Balett) vesznek részt 2-2 hét alkotói rezidencia programon.

A BLOOM! csapata tovább turnézik a Lábán-díjas nemzetközi koprodukcióban készült CITY című előadással: május 7-én Portóban, a Festival da Fábricán, augusztus 4-én, 5-én Londonban a The Place-ben, szeptember 25-én Varsóban, a Cialo Umysl Fesztiválon, október 6-án Pozsonyban, a Nitra Fesztiválon, 2012 májusában pedig egy USA-beli körútra indulnak Pittsburgbe, Philadelphiába, Washingtonba és New Yorkba.

A Wild Card csereprogram keretén belül július 13. és augusztus 17. között Lányi Júlia vesz részt a danceWEB 2011 ösztöndíj programban. Az öthetes bécsi kurzus másik magyar résztvevője Vakulya Zoltán.

Május 4-15. között Fabian Barba (EQ/B), az isztambuli iDans Fesztivál egyik nyertese próbálja új darabját (A personal yet collective history) a Kortárs Alkotó Műhely próbatermében. A Budapest Kortárstánc Főiskola nyújt szakmai segítséget a munkájához. A munkabemutató időpontjáról hírlevelünkben küldünk majd értesítést.

Június 18. és július 3. között a Bukaresti 4Culture választ egy táncost, aki a Kontakt Budapest Nemzetközi Improvizáció Fesztiválon vesz részt, valamint a SÍN Kulturális Központ próbatermében dolgozik rezidens művészként.

A Cullberg Balett delegáltjaként Dragana Zarevska (MK) és Rebecca Chentinell (S) koreográfusok június 20. és július 17. között Kiddo Performance című projektjükön dolgoznak egy négyhetes rezidencia keretében Budapesten a Trafó stúdióban és a MU Színházban. A projekt nyilvános munkabemutatója július 9-én lesz a MU Színházban.

Augusztus 1-7. között Frenák Pál workshopján vesz részt a danceWeb ajánlásával Anna Prokopová (CZ) és Isabella Oberländer (A), az Ultima Vez kiválasztottjaként Martina Suzanne Griewank (D/USA). A workshop előtt és/vagy után mindhárman dolgoznak majd rezidens művészként a Trafó Stúdióban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.