Tánc

A kánkán nemcsak a nők combjait nyitotta ki

2015.09.04. 08:59
Ajánlom
Kevesen tudják, hogy kezdetben férfiak táncolták. Cikkünkben sok mindent elárulunk a buja párizsi éjszakák táncáról, és még az is kiderül, mi köze az egésznek a női emancipációhoz.

Egy kánkánozó nősereg még ma is képes lelkesedést és pajzán füttyögést kiváltani a közönségből. Bár pár magasra lendített harisnyás láb elvileg kevés a mai közönség ingerküszöbének átlépéséhez, ezt a táncot még mindig az érzéki szórakoztatás kategóriájába sorolják. Pedig a kánkán nem pusztán szoknyaemelgetés, ugrabugrálás, erotikus élcelődés és afféle „francia hungarikum”, hanem amellett, hogy egy komoly fizikai erőnlétet igénylő műfaj, kultúrtörténeti jelentőséggel is bír.

Lázadás és női függetlenség

Nadège Maruta, a The incredible story of the French Cancan (L'incroyable histoire du cancan) című könyv szerzője szerint a kánkán sokkal inkább felforgatóbb társadalmi jelenség volt, mint gondolnánk. 1830-as évekbeli elterjedésétől kezdve nemcsak abban az értelemben volt a lázadás és a női szabadság szimbóluma, hogy nők a szoknyát forradalmi zászlóként lengetve végre megmutathatták bájaikat, magukra haragítva az egyházakat és az erkölcscsőszöket, hanem a színpadi szerepléssel korábban nem látott anyagi függetlenséget is kivívhattak. Az 1890-es években, mikorra a kánkán igazán divatba jött, és szórakoztatóipari jellege már minden népréteg számára elérhetővé vált, a Moulin Rouge táncosaként sokkal többet kereshetett egy nő, mint a számára elérhető munkakörökben gyári munkásként vagy mosónőként. A kánkán nemcsak az erotikus provokációval, hanem ezzel is kivívta a hagyományos berendezkedés rosszallását.

Kánkánozó lányok

Kánkánozó lányok (Fotó/Forrás: www.sceneonstage.com)

Márpedig ez a tánc maga volt a patás ördög, támadás a konzervatív eszme ellen: gátlástalan mozdulatok és féktelen ugrások sora, visítások és sikolyok – nem véletlenül jelent a szó „lármát”. Clare Parfitt táncra specializálódott kultúrtörténész ennél is tovább megy: szerinte a kánkán nemcsak a testeket meg a nőket, hanem az egész szociális struktúrát szabadította ki a kontroll alól, és 1789 forradalmi erejével töltötte meg a Harmadik Köztársaságot. A szélesebb európai és amerikai kultúrkörben visszafordíthatatlanul egy féktelen, néha naiv, néha veszélyes politikai liberalizmus szimbólumává vált. De hogyan is kezdődött el ez az egész?

A fiúk kezdték

Az 1820-as években egy csapat fiatal férfi valahol Párizs külvárosában némi improvizációval próbálta meg feldobni a francia négyest, és fellendítették a lábukat a magasba – tulajdonképpen így született meg a kánkán. Kezdetben lábemelgetéssel és kézmozdulatokkal kísért páros tánc volt a szegényebb rétegek mulatóiban, amit a sebes és kicsapongó galopp 2/4-es ütemű zenéjére roptak, és amihez hamarosan becsatlakoztak a nők is. Állítólag az 1820-as évek kedvelt színésze, az akrobatikus bemutatóiról, ugrásairól híres Charles Mazurier is befolyással volt arra, hogy egyre kiforrottabb lett a kánkán eszköztára. Mindeközben az alsóbb osztályok ezt a fajta szórakozását az elit magasról lenézte.

Az 1840-es évektől aztán szépen lassan beszivárgott a párizsi belkerületek mulatóiba, majd a varieté és revüműsorokba, ahol már szinte csak nők táncolták, főleg egyedül: a csoportos, egysoros felállás csak később alakult ki. 1889-ben aztán megnyitotta kapuit a Moulin Rouge, és egy egészen új korszak vette kezdetét: a mulató hamar a kánkán fellegvárává vált, ahova már elegáns népek is jártak szemrevételezni a hírhedt, mocskos táncot, amit a közhiedelem szerint prostituáltak táncoltak. Az 1890-es évekig ez valóban így volt javarészt, de az első sztárok például egyáltalán nem szorultak rá erre. Őket a párizsi éjszakai élettel együtt előszeretettel festette meg festményeken és litográfiákon Henri de Toulouse-Lautrec festőművész, Jane Avril és Louise Weber kánkántáncosnőket például ő tette halhatatlanná. Utóbbit örökíti meg a híres La Goulu, amelyikkel Lautrec festőpályája is felfelé kezdett ívelni. Plakátjaival nem mellesleg óriási reklámot csinált a műfajnak, neki is köszönhető, hogy a kánkán divatba jött. A vérforraló műfaj Jacques Offenbachot is megihlette: a kánkán zenei alapmotívuma, amit a legtöbb kánkánelőadás alatt hallunk, a francia zeneszerző Orfeusz az alvilágban című operettjében csendül fel.

A sztárok

La Goulu

La Goulu (Fotó/Forrás: Wikipedia)

La Goulue, polgári nevén Louise Weber fiatal lányként anyja mellett dolgozott egy mosodában, így titokban gyakran pózolt és táncolt az ügyfelek elegáns ruháiban. Ezeket nem restellte magára ölteni a kis klubokban se, ahol kezdetben táncolni kezdett. Már ekkor híressé vált lábemelgetéseiről és arról, hogy egy-egy emelés közben lábujjával elemelte a nézők kalapját vagy poharát. Mivel ezek tartalmát rögtön ki is itta, nevezték el La Goulue-nak, ami nagyjából annyit tesz: mohó, torkos. A Moulin Rouge-ba kerülve már-már erőszakosan kihívó viselkedésével hamar felhívta magára a figyelmet, és sztárrá vált. 1895-ben megpróbál a saját lábára állni és függetlenedni a mulatótól: jelentős pénzt ölt bele önálló showjába-ba, amit országjáró turnékon akart bemutatni, a vállalkozás azonban kudarcba fulladt. 1928-ban elszegényedve, alkoholistaként tért vissza a Montmartre-ra mogyorót, gyufát és cigarettát árulni, rövidesen meg is halt.

Jane Avril

Jane Avril (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Jane Avril az ő helyére ugrott be a tánckarból 1895-ben, és annak ellenére, hogy elegáns, méltóságteljes és kissé melankolikus stílusa tökéletes ellentéte volt a heves, provokatív Goulue-énak, óriási sikere lett. Az Őrült Jane-ként is ismert táncosnő édesanyja kurtizán volt; gyerekként bántalmazták, ezért megszökött. Rövidesen a párizsi Salpetriere kórházba került, ahol a gyors rángásokban megnyilvánuló szervi idegbajt, a vitustáncot diagnosztizálták nála. A terápia során jött rá, mennyit segít a gyógyulásban a tánc; először ő is kisebb klubokban lépett fel táncosként, majd 1889-ben a Moulin Rouge szerződtette. Reputációját jelzi, hogy még szülési szabadságra is elengedték; miután világra hozta kisfiát, vissza is térhetett a színpadra. 42 évesen megállapodott egy német művész oldalán, házasságuk azonban a férj kicsapongásai miatt balul sült el, és elszegényedtek. Férje halála után Avril szinte nyomorban élt; egy öregek otthonában halt meg 1943-ban. Az 1952-es Moulin Rouge című filmben Gábor Zsazsa idézi meg alakját, a 2001-es Luhrman-féle Moulin Rouge!-ban pedig Nicole Kidman félig valós karaktere.

Bugyival, vagy anélkül?

1868-ban Londonban is bemutatták a kánkánt, és bár az angol közönséget megbotránkoztatta, nemzetközileg is ismertté kezdett válni. Az angol és amerikai show-k hatására hála kezdték el csoportban táncolni Párizsban is, ahol aztán a ma is ismert, körülbelül tízperces, pontosan megkoreografált performansz, a „Francia Kánkán” kialakult. A Moulin Rouge-ban csak jóval később, 1965-ben alakult önálló kánkántársulat a német származású, Miss Doris művésznéven ismertté vált Dorothea Haug balettmester-koreográfusnak köszönhetően, aki ezzel a lépéssel nagy mértékben növelte a mulató újkeletű hírnevét.

Moulin Rouge

Moulin Rouge

A kánkán mára a revük elmaradhatatlan műsorszámává vált, amihez a fizikai erőnlét nélkülözhetetlen. Elég végignézni egy videót, és egyértelmű, hogy a csipkés, hímzett szoknyában, a csábos rövidnadrágban és fekete harisnyában való ütemes lábemelgetést, egy helyben fél lábon szökdellést, levegőben spárgázást nehezen bírná bárki is alapos trenírozás, táncos és akrobatikus tudás nélkül.

És itt leszámolnánk egy mítosszal, ami szerint az eredeti kánkántáncosnők bugyi nélkül táncoltak. A feszes alsónemű csak a krinolin és az abroncsos szoknyák megjelenésével terjedt el, az ekkori bugyik lazák és nyitottak voltak, ezért tűnhetett úgy, hogy alul semmit se viseltek a hölgyek.

A szabadság átfordul

Bár a kánkánt övező felháborodás néha akkora volt, hogy a táncosokat letartóztatták, a közhiedelemmel ellentétben a táncot soha nem tiltották be. A kánkántáncosnők lényegében megmutatták azt, ami addig nem nagyon volt látható: alsószoknyát, női lábakat, és egyes vélekedések szerint az erotikus vágykeltés eme formájára korábban a prostituáltakon kívül nem nagyon volt lehetőség. A kánkán pedig biztonságos körülményeket teremtett ezek kiélésére. Így a női egyenjogúsítási mozgalom mellett a szexuális forradalomban is fontos tényező volt. Mára persze kétségessé vált, hogy a nők testének szórakoztatóiparban való felhasználása mennyivel használ az egyenjogúsítási törekvéseknek – valószínűleg semennyire –, tény viszont, hogy a kánkántáncosok megjelenése, a showbiznisz térnyerése megteremtett egy addig teljesen ismeretlen, szexualitásával szabadon rendelkező nőtípust.

Henri de Toulouse-Lautrec képe 1895-ből

Henri de Toulouse-Lautrec képe 1895-ből

Hogy mára a Moulin Rouge és a kánkán által egykor szimbolizált női szabadság egészen megváltozott, arra bizonyíték az is, hogy két feminista tüntető 2014-ben, a Moulin Rouge megnyitásának 125 éves évfordulójára időzítette topless-bemutatóját, amivel a szexipar ellen akartak tiltakozni. A lányok a tetőn, a malomkerék alatt vetkőztek félmeztelenre, mellükre a „nem eladó” feliratot festve, miközben egy „a vörös a forradalom színe” szövegű zászlót lógattak le a Montemartre-i bámészkodók felé. Az évente 600 ezer, főként kínai, amerikai és orosz látogatót vonzó Moulin Rouge-ban ennek ellenére dübörög az ipar, tavaly novemberben például új Guinness-rekordot állítottak fel a mulató kánkántáncosai: fél perc alatt 29 lábkörzést végeztek Offenbach muzsikájára. A lábemelés és a spárgázás világrekordját egyébként szintén a Moulin Rouge táncosai tartják: 2010-ben a női tánckar harminc tagja fél perc alatt 720 alkalommal lendítette fel a lábát és 62 spárgát mutatott be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Meghívást kapott a Hodworks a Velencei Biennáléra

A Sunday című előadást mutatják be július folyamán és mesterkurzust is tartanak.
Tánc ajánló

Az első élőben közvetített táncprodukció a Fonó Online műsorán

A Kedvemre való című táncprodukció az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből nyújt válogatást 2021. április 17.-én, szombaton este 19:30-kor.
Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.