Tánc

„A legjobb kulturális immunerősítő a táncművészet” – 20 éves a Nemzeti Táncszínház

2021.12.06. 16:55
Ajánlom
2001. december 1-jén nyitotta meg kapuit a Nemzeti Táncszínház, amely egy egész évadon át tartó eseménysorozattal ünnepli az évfordulót. A 2022 áprilisáig tartó ünnepi sorozat egyik kiemelt programja volt A tánc nyelvén beszélünk címmel készült dokumentumfilm bemutatója, de az intézmény művészeti albummal is megemlékezik a jubileumról.

„Egyetlen dolog óvhat meg minket: a minőség” – vezette fel az évforduló kapcsán tartott sajtóeseményt Kiss János Kossuth-díjas művész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, aki csodálatos dolognak nevezte, hogy ez a rövid, ám annál varázslatosabb pálya, amit a tánc jelent, méltó otthonra talált. Felidézte a kezdeti időszak nehéz pillanatait, a vándorlás időszakát, majd a megérkezést.

„Megadatott, hogy színházépítkezéseken nőttem fel” – mondta.

262846158_449006956581330_3010223986380997208_n-160555.jpg

A 20 éves Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

A jubileumi kötetet, melyben az elmúlt 20 év legfontosabb táncelőadásai is helyet kaptak, komoly szakmai alkotócsoport hozta létre. A kiadványban 98 társulat 150 előadása és az ezekhez kapcsolódó több száz fotó kapott helyet, de a szerkesztők nem törekedtek történeti mű létrehozására. A cél inkább az volt, hogy a Nemzeti Táncszínház részét képező társulatok képviseltethessék magukat, sőt a Budapest Táncfesztiválon vendégszereplő, valamint az évadok során meghívott külföldi együttesek is bekerültek a kötetbe. A könyvben megjelenő sokszínű kavalkád pedig tökéletesen jellemzi a hazai táncszakmát.

262142463_449006996581326_504297005669154429_n-160554.jpg

A Táncszínházért Nagydíjjal kitüntetett Török Jolán és Ertl Péter (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Mint ahogyan fontos része a műnek a Nemzeti Táncszínház működésében kiemelt területként kezelt pedagógiai program is.

A táncra soha nem tudtam másként tekinteni, mint egy fantasztikus eszközre, ami hatalmas erővel és hatalommal ruházza fel azokat az embereket, alkotókat, koreográfusokat, akik jól tudnak bánni vele

– mondta Kotsis Ágota, a kötet egyik szerkesztője, hozzátéve, hogy ez egy olyan művészeti album, melyben bárki örömét leli.

„Ez az ünnep egy kicsit az egész táncszakma ünnepe” – vette át a szót Delbó Balázs, akinek A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilmje éppen december 1-jén volt először látható.

A rendező kiemelte, hogy jó táncos filmet csinálni nagyon nehéz, hiszen alkalmazkodni kell a film szabályrendszeréhez, amely sokszor azt eredményezi, hogy a táncosok nem elégedettek azzal, amit látnak. Az ő missziója, hogy a két művészeti ág közötti szakadékot áthidalja. A Táncszínház filmjének koncepciója is ezt tükrözi: a táncosok betáncolják az épület minden terét, sokszor olyan helyekre is belesve, ahol eddig még nem jártak.

Az ünnepi eseményen átadták a táncszínház szakmai elismeréseit is. A Táncszínházért Nagydíjat Török Jolán vehette át Ertl Pétertől, a Nemzeti Táncszínház igazgatójától, Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, Kiváló művésztől, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjétől, valamint Topolánszky Tamás Harangozó-díjas, Érdemes művésztől.

Átadták a táncszínházi Társulati Díjakat is, melyekkel az intézmény dolgozóinak szavazata alapján három munkatársat díjaztak: Gál Évát, Hamvay Pétert és Homoki Lászlót.

262803430_449024279912931_6005716863221097301_n-160554.jpg

A táncszínházi Társulati Díj kitüntetettjei (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Aki lemaradt a december 1-jei filmpremierről, az alkotást januártól egy havi rendszerességgel tartott kulisszajárás keretében megtekintheti a Nemzeti Táncszínházban. Az első alkalom január 13-án lesz, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: A 20 éves Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatója (fotó: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.
Tánc hír

Újabb díjakat nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

Két első, valamint számos dobogós helyezést értek el az intézmény hallgatói a nemzetközi viszonylatban is rangos Concorso Internazionale – Grand Prix di Natale karácsonyi balettversenyén. A Diótörő pas de deux négy díjat is elhódított.
Tánc hír

Január 6-ig lehet jelentkezni a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételi előkészítőjére

A Magyar Táncművészeti Egyetem felvételt hirdet a 2023/24-es tanév felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész szakirányon, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra, amelynél a következő tanévben az osztály közösen indul.