Tánc

„A legjobb kulturális immunerősítő a táncművészet” – 20 éves a Nemzeti Táncszínház

2021.12.06. 16:55
Ajánlom
2001. december 1-jén nyitotta meg kapuit a Nemzeti Táncszínház, amely egy egész évadon át tartó eseménysorozattal ünnepli az évfordulót. A 2022 áprilisáig tartó ünnepi sorozat egyik kiemelt programja volt A tánc nyelvén beszélünk címmel készült dokumentumfilm bemutatója, de az intézmény művészeti albummal is megemlékezik a jubileumról.

„Egyetlen dolog óvhat meg minket: a minőség” – vezette fel az évforduló kapcsán tartott sajtóeseményt Kiss János Kossuth-díjas művész, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, aki csodálatos dolognak nevezte, hogy ez a rövid, ám annál varázslatosabb pálya, amit a tánc jelent, méltó otthonra talált. Felidézte a kezdeti időszak nehéz pillanatait, a vándorlás időszakát, majd a megérkezést.

„Megadatott, hogy színházépítkezéseken nőttem fel” – mondta.

262846158_449006956581330_3010223986380997208_n-160555.jpg

A 20 éves Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatója (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

A jubileumi kötetet, melyben az elmúlt 20 év legfontosabb táncelőadásai is helyet kaptak, komoly szakmai alkotócsoport hozta létre. A kiadványban 98 társulat 150 előadása és az ezekhez kapcsolódó több száz fotó kapott helyet, de a szerkesztők nem törekedtek történeti mű létrehozására. A cél inkább az volt, hogy a Nemzeti Táncszínház részét képező társulatok képviseltethessék magukat, sőt a Budapest Táncfesztiválon vendégszereplő, valamint az évadok során meghívott külföldi együttesek is bekerültek a kötetbe. A könyvben megjelenő sokszínű kavalkád pedig tökéletesen jellemzi a hazai táncszakmát.

262142463_449006996581326_504297005669154429_n-160554.jpg

A Táncszínházért Nagydíjjal kitüntetett Török Jolán és Ertl Péter (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Mint ahogyan fontos része a műnek a Nemzeti Táncszínház működésében kiemelt területként kezelt pedagógiai program is.

A táncra soha nem tudtam másként tekinteni, mint egy fantasztikus eszközre, ami hatalmas erővel és hatalommal ruházza fel azokat az embereket, alkotókat, koreográfusokat, akik jól tudnak bánni vele

– mondta Kotsis Ágota, a kötet egyik szerkesztője, hozzátéve, hogy ez egy olyan művészeti album, melyben bárki örömét leli.

„Ez az ünnep egy kicsit az egész táncszakma ünnepe” – vette át a szót Delbó Balázs, akinek A tánc nyelvén beszélünk című dokumentumfilmje éppen december 1-jén volt először látható.

A rendező kiemelte, hogy jó táncos filmet csinálni nagyon nehéz, hiszen alkalmazkodni kell a film szabályrendszeréhez, amely sokszor azt eredményezi, hogy a táncosok nem elégedettek azzal, amit látnak. Az ő missziója, hogy a két művészeti ág közötti szakadékot áthidalja. A Táncszínház filmjének koncepciója is ezt tükrözi: a táncosok betáncolják az épület minden terét, sokszor olyan helyekre is belesve, ahol eddig még nem jártak.

Az ünnepi eseményen átadták a táncszínház szakmai elismeréseit is. A Táncszínházért Nagydíjat Török Jolán vehette át Ertl Pétertől, a Nemzeti Táncszínház igazgatójától, Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, Kiváló művésztől, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetőjétől, valamint Topolánszky Tamás Harangozó-díjas, Érdemes művésztől.

Átadták a táncszínházi Társulati Díjakat is, melyekkel az intézmény dolgozóinak szavazata alapján három munkatársat díjaztak: Gál Évát, Hamvay Pétert és Homoki Lászlót.

262803430_449024279912931_6005716863221097301_n-160554.jpg

A táncszínházi Társulati Díj kitüntetettjei (Fotó/Forrás: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Aki lemaradt a december 1-jei filmpremierről, az alkotást januártól egy havi rendszerességgel tartott kulisszajárás keretében megtekintheti a Nemzeti Táncszínházban. Az első alkalom január 13-án lesz, további információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: A 20 éves Nemzeti Táncszínház sajtótájékoztatója (fotó: Kaszner Nikolett / Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Tánc ajánló

Tánc, románc és csipkés ármányok – Élő történelem a Pesti Vigadóban

Az új évben tematikus épülettörténeti sétákkal várja látogatóit a Pesti Vigadó. A januári idegenvezetés „Báli szokások a Pesti Vigadóban” tematika alapján épül fel.
Tánc videó

Queen sztepp cipőben – VIDEÓ

Michael és Matthew Gardiner – vagy ismertebb nevükön a Gardiner fivérek – néhány éve azzal szereztek maguknak hírnevet, hogy popslágereken keresztül népszerűsítették a sztepptáncot. Legújabb videójukban a Queen Another one bites the dust című klasszikusára táncolnak Galway egyik autóútján.
Tánc hír

Aki a legtöbbet tette az innovatív tánckultúráért - Szabó György kapta a 2021. év Eck Imre-díját

Szabó Györgynek, a Trafó Kortárs Művészetek Háza menedzser-igazgatójának ítélte oda az Eck Imre-díjat az Eck Imre Közalapítvány kuratóriuma. A kitüntetést Eck Júlia kuratóriumi elnök és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere adták át.
Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek.