Tánc

A Magyar Állami Népi Együttes ünnepi műsorai

2007.12.22. 00:00
Ajánlom
A külföldi turnék mellett a Prima Primissima Díjat nyert Magyar Állami Népi Együttes nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hazai közönség is rendszeresen láthassa.

Részlet a Kincses felvidék című előadásból

December végén "egy este/két produkció" szlogennel különleges ünnepi műsorokkal kívánnak kedveskedni hazai közönségüknek székházukban, a Hagyományok Házában. December 27-én és 28-án 19 órától a Pannon freskó című táncszínházi produkciót mutatják be. A Sebő Ferenc zenéjére készült látványos táncvízió az őseinktől örökölt nyelven mondja el az emberi érzelmek, a szerelem és halál fenséges harcait a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) karakteres színeiben. A táncelőadáshoz kapcsolódóan a Sebő Együttes ad koncertet ráhangolva a közönséget az előadásban megidézett karneváli hangulatra.

December 29-én 19 órakor a Felvidék etniakailag sokszínű tánc- és zenekultúráját összefoglaló Kincses Felvidéket mutatja be az együttes. A táncelőadást követően a zenekar ízelítőt ad Bartók gyűjtéseiből és népdalfeldolgozásaiból, majd következik a vidám előszilveszteri koncert, amelyben az Újévet köszöntve felidézik a régi századfordulós kávéházak és a régvolt falusi ünnepek hangulatát. A közönség találkozhat a zenekar szólistáival is: Herczku Ágnes énekessel, Pál István "Szalonna" és Radics Ferenc prímásokkal.

(2007. december 27., 28. 19:00 Hagyományok Háza (Budapest) - Pannon freskó - a Magyar Állami Népi Együttes előadása

2007. december 29. 19:00 Hagyományok Háza (Budapest) - Bartók-Trilógia I. rész: Kincses felvidék; km.: a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara (tánckarvez.: Kökény Richárd); zenekarvezető-prímás: Pál István; rend.: Kovács Gerzson Péter)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Meghívást kapott a Hodworks a Velencei Biennáléra

A Sunday című előadást mutatják be július folyamán és mesterkurzust is tartanak.
Tánc ajánló

Az első élőben közvetített táncprodukció a Fonó Online műsorán

A Kedvemre való című táncprodukció az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes legsikeresebb táncműsorainak részleteiből nyújt válogatást 2021. április 17.-én, szombaton este 19:30-kor.
Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.