Tánc

A Magyar Koreográfusok Társasága új elnöksége összegyűlt

2014.12.19. 13:29
Ajánlom
A Magyar Koreográfusok Társaságának december 1-jén tartott közgyűlésének közleményét változtatások nélkül közöljük.

A Magyar Koreográfusok Társasága az új elnökség vezetésével 2014. december 1-jén megtartotta első közgyűlését. A júniusi elnökségi ülésen megválasztott elnök, Juronics Tamás Kossuth-díjas Érdemes művész, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője mellett Barta Dóra Harangozó-díjas Érdemes művész, a Kecskemét City Balett igazgatója, a Badora Társulat művészeti vezetője és Kovács Gerzson Péter, Harangozó-díjas művész, a TranzDanz művészeti vezetője látja el a Társaság irányításával kapcsolatos teendőket.

A közgyűlés résztvevői egyeztették a jövőre vonatkozó elképzeléseiket, megegyeztek abban, hogy egységes fellépésre van szükség a táncművészet problémáinak megoldása érdekében, bővíteni kell a szervezet mozgásterét és a táncművészek érdekeinek képviselete mellett, rendezni kell a koreográfusok jogdíjainak kérdését az utánjátszásoktól az adathordozókon lévő jogdíjakból történő részesedésig.

A Juronics Tamás elnök által vezetett Magyar Koreográfusok Társasága arra törekszik, hogy tagjai sorába gyűjtse a hazai koreográfus szakma legkiválóbb alkotóit, akik képviseletében egy aktív, innovatív szakmai szervezetként meghatározó szerepet játsszon a táncművészetet érintő minden kérdésben, döntés-előkészítésben. A Társaság a decemberi közgyűlésen 16 új taggal bővült, köztük az első tiszteletbeli taggal, Pártay Lillával, a Nemzet Művészével. A Magyar Koreográfusok Társaság így 57 tagot számlál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.