Tánc

A moszkvai Bolsojba amerikai táncos szerződött

2011.09.22. 12:00
Ajánlom
David Hallberg személyében első ízben amerikai szólótáncost szerződtetett balettjéhez a moszkvai Nagyszínház - adta hírül szerdán a Bolsoj forrásaira hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Hallbert Dél-Dakota államban született, Phoenixben kezdett klasszikus balettet tanulni 13 éves korában, és 1999-ben felvételt nyert a párizsi opera balettiskolájába. Az American Ballet Theatre együtteséhez 2001-ben csatlakozott a balettkar tagjaként, 2001-ben már szólótáncos volt, 2005-ben pedig első szólista lett. Hatalmas repertoárjával számos országban vendégszerepelt, és az American Ballet Theatre honlapján közölt életrajza szerint "különböző gálaesteken végigtáncolta a világot Tokiótól a moszkvai Nagyszínházig". Számos díjjal tüntették ki, köztük 2006-ban jelölték az orosz Benois de la Danse díjra, amelyet 2010-ben el is nyert a Giselle című balettben nyújtott alakításával. 

Hallberg nem az első külföldi, aki a moszkvai Nagyszínházhoz szerződik, de legtöbben nem szólistaként, és csak rövid ideig, vagy egy-két szezonon át dolgoztak a nagy hagyományú Bolsojban. Az amerikai táncos szerződtetését egyelőre nem övezte különösebb hírverés, az újonnan szerződtetett művészek sorában tették közzé nevét. A Nagyszínház hatalmas költséggel, több évig tartó felújítás után októberben nyílik meg újra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„A művészeten sírni kiváltság” – Vásáry Tamás 85 éves

Augusztus 11-én nyolcvanöt éves Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Magyar Szent István Rend birtokosa, a nemzet művésze.
Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.