Tánc

A Nemzeti Táncszínház jövőre is beavat

2011.12.21. 14:16
Ajánlom
Nemzeti Táncszínház beavató programja 2012-ben is folytatódik, amelynek repertoárja még nem végleges, de biztosan szerepel majd a fellépő együttesek között a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat és a Frenák Pál Társulat.

A Nemzeti Táncszínház 2001-es megnyitása óta feladatának tekinti a gyermekek művészeti nevelését, ezen belül a táncművészet megismertetését. Kotsis Ágota, a beavató táncszínházi program koordinátora felidézte, hogy 2007-től három tanévben alakította fiataloknak szóló beavató táncszínházi módszerét a Nemzeti Táncszínház. 2011-re egy teljes esztendőre való anyagi támogatást nyertek az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának pályázatán. Ennek eredményeként a színház 16 millió forintot fordíthatott most zárult beavató táncszínházi programjára. A támogatás segítségével idén ingyen biztosíthatták a résztvevő iskoláknak a programot és a gyerekek színházba jutását is finanszírozni tudták, ez különösen fontos volt a vidéki és az óvódás csoportok esetében. Emellett különböző tárgyi eszközöket szereztek be a pénzből, amely tovább növelte a program színvonalát - tette hozzá. Tíz intézménnyel - a budapesti Ágoston Művészeti Óvodával, a Budapest Táncművészeti Stúdió Szakközépiskolával, a Hunfalvy János Fővárosi Szakközépiskolával, a Scheiber Sándor Gimnáziummal, a Szent-Györgyi Albert Gimnáziummal, a Városmajori Gimnáziummal, a Veres Pálné Gimnáziummal, a Weöres Sándor Gimnáziummal, a Velencei Speciális Szakiskolával és Diákotthonnal, valamint az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziummal - kötöttek megállapodást. 

A programban összesen 17 táncszínházi előadás szerepelt, ezek közül 11 szólt a középiskolásoknak, 6 pedig a kisebbeknek. Az óvodások számára úgynevezett témanapokat szerveztek, a sorozatban a farsang, a víz világnapja, a gyermeknap, az állatok világnapja és az év végi ünnepkör szerepelt. A középiskolások az Artus Don Quijote mauzóleumát, a Frenák Pál Társulat Twins-Ikrek című produkcióját, a Szegedi Kortárs Balett Szentivánéji álmát, a Győri Balett A halál és a lányka című estjét, M. Kecskés András Egy kiállítás képei című koreográfiáját, a Budapest Tánciskola Haidauját, a Közép-Európa Táncszínház Carnevalját, a Budapest Táncszínház Flabbergast és Bolero című darabját nézhették meg és elemezhették. A projektidőszakot egy 5 éves fenntartási időszaknak kell követnie, ez azt jelenti, hogy a következő öt évben, azaz 2012 januárjától 2016 végéig a programot minden évben útjára kell indítania a Nemzeti Táncszínháznak és lehetővé kell tennie azoknak az iskoláknak a részvételi lehetőséget, amelyek a 2011-es évben partnerei voltak - emelte ki Kotsis Ágota. "A tapasztalatunk az, hogy a program sikere töretlen az óvódások és a tizenévesek körében egyaránt" - jegyezte meg. A koordinátor beszámolt arról, hogy szakmai tapasztalatuk azt mutatja, a programmal jelentős eredményt lehet elérni a gyerekek művészeti nevelésének terén, emellett nyitottabbá válnak a világra és az általános emberi problémákra. "A sorozat célja, hogy befogadóbbá váljanak a kortárs tánc iránt és ezzel táncszerető és értő közönséget neveljünk. Jövőre az eddigi partneriskolák mellett újabbak csatlakoznak hozzánk. Ez azért is nagy öröm számunkra, mert ekkor már nem az uniós pályázat részeként zajlik a rendezvény, hanem bérlet formájában kínáljuk az intézményeknek és így is szívesen jönnek hozzánk" - mondta Kotsis Ágota. A négy előadásból álló bérlet ára 5 ezer forint egy diák részére, a műsorokat az alkotókkal való beszélgetés követi, illetve négy felkészítő iskolai drámaóra is a bérlet része.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Vizuál

Mindig farmernadrágot viselt – Szomjas Györgyre emlékezett Gelencsér Gábor

Az április 7-én elhunyt filmrendező, Szomjas György művei is láthatók lesznek a Műcsarnok hamarosan megnyíló, filmesek fotóit bemutató tárlatán, ám készítőjük már nem lehet jelen a megnyitón. Gelencsér Gábor filmtörténész búcsúzott tőle a Műcsarnok oldalán.
Plusz

Elhunyt Fülöp herceg

Életének századik évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó, II. Erzsébet királynő férje – közölte pénteken a Buckingham-palota.
Vizuál

Elhunyt Szomjas György

Megrendülten olvastuk a Magyar Filmművészek Szövetsége gyászhírét, miszerint 2021. április 7-én, 80 éves korában otthonában, szerettei körében elhunyt Szomjas György filmrendező. 
Klasszikus

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Duda Éva: „Az ember megérzi, hogy mire való”

2020 novemberében online programsorozatot indított a TEDX, melynek Szabadság? Másképp című konferenciáján olyan nők és férfiak kaptak megszólalási lehetőséget, akik munkájukkal, hivatásukkal vagy küldetéstudatukkal példát mutatnak másoknak. Duda Éva – aki Test-Tánc-Alkotás címmel tartott rövid előadást – a táncban rejlő lehetőségekről és a mozdulat szabadságáról beszélt. Az előadás most bárki számára megtekinthető.
Tánc videó

Megható táncfilmet készített a járvány miatt bezárt színházakról az Impermanence Táncegyüttes

A színház kulisszái mögé kalauzolja a nézőt Roseanna Anderson, Joshua Ben-Tovim, az Impermanence Táncegyüttes és a Birmingham Royal Ballet filmje, az Empty Stage (Üres Színpad). Az alig ötperces alkotás tiszteletadás és fohász azokért a művészekért, akik a mindennapokban élő előadásokban dolgoznak.
Tánc hír

Óriási sikerrel debütált Virginia Woolf klasszikusa a Moszkvai Nagyszínházban

Virginia Woolf halálának 80. évfordulójára emlékezve a Moszkvai Nagyszínház műsorára tűzte az írónő Orlando című regénye alapján készült balettet, melyet a közönség kitörő ovációval fogadott.
Tánc hír

Jó ügyért streamel a miskolci színház

A Rózsa és Ibolya című mesebalett április 17-i közvetítésének bevételét Horváth Renátó gyógykezelésére ajánlja fel a Miskolci Nemzeti Színház. A táncművész 2019-ben bénult le egy gerincvelő gyulladás következményeként, rehabilitációja azóta is tart.
Tánc magazin

„Tata csak egy van, bár lenne belőle több!” – Egykori tanítványai köszöntik a 90 éves Novák Ferenc Tatát

Nevét mindenki végtelen szeretettel és nagy tisztelettel ejti ki. Példakép, akihez igazodunk, de közben mégis elérhető, közvetlen, egy közülünk. A táncházmozgalom legendás alakja, Novák Ferenc, vagy ahogy mindenki hívja, Tata, március 27-én tölti be kerek, 90. születésnapját. A jeles esemény alkalmából a Fidelio három egykori tanítvány köszöntő sorait osztja meg, akiket pályájuk alakulása elsodort régi együttesüktől, ám Tatához és a tőle kapott tanításhoz máig hűek maradtak. Isten éltessen, Tata!