Tánc

A Nemzeti Táncszínház jövőre is beavat

2011.12.21. 14:16
Ajánlom
Nemzeti Táncszínház beavató programja 2012-ben is folytatódik, amelynek repertoárja még nem végleges, de biztosan szerepel majd a fellépő együttesek között a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat és a Frenák Pál Társulat.

A Nemzeti Táncszínház 2001-es megnyitása óta feladatának tekinti a gyermekek művészeti nevelését, ezen belül a táncművészet megismertetését. Kotsis Ágota, a beavató táncszínházi program koordinátora felidézte, hogy 2007-től három tanévben alakította fiataloknak szóló beavató táncszínházi módszerét a Nemzeti Táncszínház. 2011-re egy teljes esztendőre való anyagi támogatást nyertek az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának pályázatán. Ennek eredményeként a színház 16 millió forintot fordíthatott most zárult beavató táncszínházi programjára. A támogatás segítségével idén ingyen biztosíthatták a résztvevő iskoláknak a programot és a gyerekek színházba jutását is finanszírozni tudták, ez különösen fontos volt a vidéki és az óvódás csoportok esetében. Emellett különböző tárgyi eszközöket szereztek be a pénzből, amely tovább növelte a program színvonalát - tette hozzá. Tíz intézménnyel - a budapesti Ágoston Művészeti Óvodával, a Budapest Táncművészeti Stúdió Szakközépiskolával, a Hunfalvy János Fővárosi Szakközépiskolával, a Scheiber Sándor Gimnáziummal, a Szent-Györgyi Albert Gimnáziummal, a Városmajori Gimnáziummal, a Veres Pálné Gimnáziummal, a Weöres Sándor Gimnáziummal, a Velencei Speciális Szakiskolával és Diákotthonnal, valamint az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziummal - kötöttek megállapodást. 

A programban összesen 17 táncszínházi előadás szerepelt, ezek közül 11 szólt a középiskolásoknak, 6 pedig a kisebbeknek. Az óvodások számára úgynevezett témanapokat szerveztek, a sorozatban a farsang, a víz világnapja, a gyermeknap, az állatok világnapja és az év végi ünnepkör szerepelt. A középiskolások az Artus Don Quijote mauzóleumát, a Frenák Pál Társulat Twins-Ikrek című produkcióját, a Szegedi Kortárs Balett Szentivánéji álmát, a Győri Balett A halál és a lányka című estjét, M. Kecskés András Egy kiállítás képei című koreográfiáját, a Budapest Tánciskola Haidauját, a Közép-Európa Táncszínház Carnevalját, a Budapest Táncszínház Flabbergast és Bolero című darabját nézhették meg és elemezhették. A projektidőszakot egy 5 éves fenntartási időszaknak kell követnie, ez azt jelenti, hogy a következő öt évben, azaz 2012 januárjától 2016 végéig a programot minden évben útjára kell indítania a Nemzeti Táncszínháznak és lehetővé kell tennie azoknak az iskoláknak a részvételi lehetőséget, amelyek a 2011-es évben partnerei voltak - emelte ki Kotsis Ágota. "A tapasztalatunk az, hogy a program sikere töretlen az óvódások és a tizenévesek körében egyaránt" - jegyezte meg. A koordinátor beszámolt arról, hogy szakmai tapasztalatuk azt mutatja, a programmal jelentős eredményt lehet elérni a gyerekek művészeti nevelésének terén, emellett nyitottabbá válnak a világra és az általános emberi problémákra. "A sorozat célja, hogy befogadóbbá váljanak a kortárs tánc iránt és ezzel táncszerető és értő közönséget neveljünk. Jövőre az eddigi partneriskolák mellett újabbak csatlakoznak hozzánk. Ez azért is nagy öröm számunkra, mert ekkor már nem az uniós pályázat részeként zajlik a rendezvény, hanem bérlet formájában kínáljuk az intézményeknek és így is szívesen jönnek hozzánk" - mondta Kotsis Ágota. A négy előadásból álló bérlet ára 5 ezer forint egy diák részére, a műsorokat az alkotókkal való beszélgetés követi, illetve négy felkészítő iskolai drámaóra is a bérlet része.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc szabó réka

Locarnóban is vetítik Szabó Réka „tünetes” filmjét

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje is meghívást kapott az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra. A Tünet Együttes munkáját nyomon követő film a mustra Kritikusok Hete programjában lesz először látható.
Tánc interjú

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.
Tánc ajánló

Egy fesztivál, ahol a testek ellentmondanak a gravitációnak

Súlytalanság, levegő, szabadság. Idén először rendezik meg augusztus 11. és 18. között a Flying Bodies Fesztivált az azonos nevű kurzussorozat folytatásaként az Artus Stúdióban.