Tánc

A Nemzeti Táncszínház jövőre is beavat

2011.12.21. 14:16
Ajánlom
Nemzeti Táncszínház beavató programja 2012-ben is folytatódik, amelynek repertoárja még nem végleges, de biztosan szerepel majd a fellépő együttesek között a Szegedi Kortárs Balett, a Bozsik Yvette Társulat és a Frenák Pál Társulat.

A Nemzeti Táncszínház 2001-es megnyitása óta feladatának tekinti a gyermekek művészeti nevelését, ezen belül a táncművészet megismertetését. Kotsis Ágota, a beavató táncszínházi program koordinátora felidézte, hogy 2007-től három tanévben alakította fiataloknak szóló beavató táncszínházi módszerét a Nemzeti Táncszínház. 2011-re egy teljes esztendőre való anyagi támogatást nyertek az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának pályázatán. Ennek eredményeként a színház 16 millió forintot fordíthatott most zárult beavató táncszínházi programjára. A támogatás segítségével idén ingyen biztosíthatták a résztvevő iskoláknak a programot és a gyerekek színházba jutását is finanszírozni tudták, ez különösen fontos volt a vidéki és az óvódás csoportok esetében. Emellett különböző tárgyi eszközöket szereztek be a pénzből, amely tovább növelte a program színvonalát - tette hozzá. Tíz intézménnyel - a budapesti Ágoston Művészeti Óvodával, a Budapest Táncművészeti Stúdió Szakközépiskolával, a Hunfalvy János Fővárosi Szakközépiskolával, a Scheiber Sándor Gimnáziummal, a Szent-Györgyi Albert Gimnáziummal, a Városmajori Gimnáziummal, a Veres Pálné Gimnáziummal, a Weöres Sándor Gimnáziummal, a Velencei Speciális Szakiskolával és Diákotthonnal, valamint az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziummal - kötöttek megállapodást. 

A programban összesen 17 táncszínházi előadás szerepelt, ezek közül 11 szólt a középiskolásoknak, 6 pedig a kisebbeknek. Az óvodások számára úgynevezett témanapokat szerveztek, a sorozatban a farsang, a víz világnapja, a gyermeknap, az állatok világnapja és az év végi ünnepkör szerepelt. A középiskolások az Artus Don Quijote mauzóleumát, a Frenák Pál Társulat Twins-Ikrek című produkcióját, a Szegedi Kortárs Balett Szentivánéji álmát, a Győri Balett A halál és a lányka című estjét, M. Kecskés András Egy kiállítás képei című koreográfiáját, a Budapest Tánciskola Haidauját, a Közép-Európa Táncszínház Carnevalját, a Budapest Táncszínház Flabbergast és Bolero című darabját nézhették meg és elemezhették. A projektidőszakot egy 5 éves fenntartási időszaknak kell követnie, ez azt jelenti, hogy a következő öt évben, azaz 2012 januárjától 2016 végéig a programot minden évben útjára kell indítania a Nemzeti Táncszínháznak és lehetővé kell tennie azoknak az iskoláknak a részvételi lehetőséget, amelyek a 2011-es évben partnerei voltak - emelte ki Kotsis Ágota. "A tapasztalatunk az, hogy a program sikere töretlen az óvódások és a tizenévesek körében egyaránt" - jegyezte meg. A koordinátor beszámolt arról, hogy szakmai tapasztalatuk azt mutatja, a programmal jelentős eredményt lehet elérni a gyerekek művészeti nevelésének terén, emellett nyitottabbá válnak a világra és az általános emberi problémákra. "A sorozat célja, hogy befogadóbbá váljanak a kortárs tánc iránt és ezzel táncszerető és értő közönséget neveljünk. Jövőre az eddigi partneriskolák mellett újabbak csatlakoznak hozzánk. Ez azért is nagy öröm számunkra, mert ekkor már nem az uniós pályázat részeként zajlik a rendezvény, hanem bérlet formájában kínáljuk az intézményeknek és így is szívesen jönnek hozzánk" - mondta Kotsis Ágota. A négy előadásból álló bérlet ára 5 ezer forint egy diák részére, a műsorokat az alkotókkal való beszélgetés követi, illetve négy felkészítő iskolai drámaóra is a bérlet része.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.