Tánc

A Nemzeti Táncszínházról tárgyaltak az Országgyűlésben

2014.12.01. 17:30
Ajánlom
Pozitívnak értékelte a magyar táncművészetben a közelmúltban bekövetkezett változásokat és a jövőre irányuló törekvéseket Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója az intézmény helyzetét bemutató beszámolójában az Országgyűlés kulturális bizottságának december 2-ai ülésén.

"Sok idő után most méltóképpen gondoskodnak a magyar táncművészetről, és az az út is láthatóvá vált, amely egy 21. századi táncművészeti központ megalakulásához vezet" - hangsúlyozta az igazgató az intézmény jövőre tervezett, Millenáris parkba való költözésére utalva. Felidézte, hogy a színház 14 évvel ezelőtt, 2001. december elsején foglalta el első állandó játszóhelyét a Budavári Karmelita kolostorban, és bár az épület "hordozott nehézségeket", az önálló költségvetés és a tervezhető műsorpolitika nagy ívű fellendülést eredményezett a magyar táncéletében.

A színház azóta évi 350-400 előadást bonyolít le két fővárosi helyszínen, valamint vidéki és külföldi forgalmazásban egyaránt segíti az együtteseket. Nagyságrendileg így 5000 előadást bonyolítottak le és 1,5-2 millió emberhez jutottak el az elmúlt 14 évben - összegezte az igazgató.

A Nemzeti Táncszínház befogadó színházként a magyar profi táncélet valamennyi szereplőjének; vidéki és kortárs társulatoknak, nagy és kisebb alkotóközösségeknek egyaránt biztosít fellépési lehetőséget, "ami igazán fontos és jelentős a táncban, az a mi közreműködésünkkel, segítségünkkel zajlik az országban" - hangoztatta a 2009-ben Prima Primissima Díjjal kitüntetett intézmény igazgatója. A Táncszínház nagyjából 350 millió forintból gazdálkodik, de ígéretet kaptak ennek megemelésre, amelyet az új épület megnövekedett fenntartási költségei is indokolnak. Az igazgató szerint az optimális évi keret 500-550 millió forint lenne.

A tanácskozáson Hoppál Péter kulturális államtitkár a magyar táncművészet erejére hívta fel a figyelmet és hangsúlyozta, hogy a művészeti ágat érintő kérdésekben - a szakma törekvéseit szem előtt tartva - a komplex gondolkodás szükséges mind kormányzati, mind parlamenti szinten. Kiemelte, hogy a kormány két határozatban rögzítette az új játszóhely kialakításának körülményeit, valamint szabályozta a költözés lebonyolításának menetét, az átmeneti évad megvalósításának körülményeit és az új játszóhely kialakítását a szakmai szervezeteket bevonásával. A tanácskozáson szóba került a táncművészek életpálya-modelljének kérdése, valamint a színházakat érintő társasági adókedvezmény problémája is.

Szabó Szabolcs (független) felidézte, hogy a táncszínháznak azért kellett kiköltöznie a várból, mert helyére a Miniszterelnökség költözik. A képviselő üdvözölte azt a tényt, hogy a beszámoló alapján a magyar táncszakma modernebb játszóhelyhez jut, mégis kifogásolta, hogy a költözésekkel járó, "számításai szerint" csaknem 10 milliárd forintnyi kiadásnak csak kisebb rész jut a színházhoz, a nagyobb része pedig csupán a Miniszterelnökség költözését szolgálja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.